Vijesti - Slavlje Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Dubrovniku

 

Slavlje Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Dubrovniku

Slavlje Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Dubrovniku Objavljeno: 27. 09. 2014 - 12:04

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog proslavila je u subotu 27. rujna blagdan svog utemeljitelja. U samostanu sestara na Kapelici u Dubrovniku svečano euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar i predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić u suslavlju s više svećenika: don Ivicom Pervanom, dekanom Gradskoga dekanata i župnikom župe sv. Petra-Boninovo, dr. don Stankom Lasićem, novim upraviteljem župe na čijem području se samostan nalazi, fra Stankom Dodigom, predstojnikom Vijeća za posvećeni život i isusovcem o. Perom Nikolićem.

Govoreći o životu sv. Vinka u svjetlu misnih čitanja, propovjednik je istaknuo da je svetac pozorno osluškivao Riječ Božju u svom životu: "Bog mu je pokazivao put ne po nekim izvanrednim događajima, ukazanjima nego u jednostavnom svakodnevnom doživljaju života i onoga što život pred njega stavlja." Zato jer je bio pozoran na Božji glas i sam je mogao biti glasonoša radosti u svoje vrijeme. Premda je bio izvrstan propovjednik pa je poticao svoju braću na pripremanje propovijedi i učio ih odgovornosti pred Božjom Riječju, sv. Vinko je ipak konkretnim djelima pokazivao što znači donijeti radost nekome.

Bio je nedostižan na svim područjima karitasa, ali je u njegovu životu postojao i misionarski duh. Uveo je duhovne vježbe za svećenike prije ređenja što se i danas prakticira u Crkvi. Bio je i u državnoj službi u ministarskom vijeću za crkvene poslove u svoje vrijeme surađujući na području organizirane pomoći bližnjima. Uz sve to, naglašavao je važnost činjenja svega iz ljubavi.

Bog je u njegovu životu zauzimao prvo mjesto, ali je bilo i trenutaka kad se sam borio s vjerom, tražeći taj životni oslonac koji će ga voditi u svemu što čini. Kad je shvatio da je Bog jedini pravi temelj njegova djelovanja i življenja mogao je reći da je nepogrešiv nauk Isusa Krista, te da čovjek mora isprazniti srce od samoga sebe da bi Bog mogao djelovati. Generalni vikar također je potaknuo okupljene da se preispitaju koje mjesto ima Bog u njihovom srcu i prepoznaju li u potrebnima lice Isusa Krista. Na misnom slavlju uz milosrdnice i sestre drugih redovničkih zajednica, susjede i prijatelje okupili su se i volonteri župnog Caritasa susjedne župe sv. Petra Boninovo koji svake subote imaju svoja redovita druženja, a ovaj put su, uz blagdan sv. Vinka koji je i zaštitnik karitativnih radnika, sudjelovali na misi u samostanu sv. Vinka. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra započinju u utorak, 2. ožujka 2021. godine u 15.00 sati.

Korizmena duhovna obnova

U nedjelju, 21. ožujka 2021. u Crkvi sv. Antuna - Sv. Duh 31 u 15.30 sati.

Izdavaštvo

Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi