Vijesti - Slavlje redovničkoga oblačenja u samostanu klarisa u Splitu

 

Slavlje redovničkoga oblačenja u samostanu klarisa u Splitu

Slavlje redovničkoga oblačenja u samostanu klarisa u Splitu Autor: ika
Objavljeno: 04. 01. 2020 - 09:13

Splitska klarisa s. Marija Agnes od Božjega Milosrđa (Jelena Ćubelić) obukla je redovničko odijelo i ušla u novicijat u subotu 4. siječnja u samostanu klarisa u Splitu za vrijeme misnoga slavlja koje je predvodio don Ivan Ćubelić, novakinjin stric.

U koncelebraciji bila su petorica svećenika: fra Josip Lucić, duhovnik klarisa, fra Mate Matić, gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, don Jure Bjeliš, rektor splitske bogoslovije, don Ranko Vidović, župnik Gospe od Otoka u Solinu odakle dolazi s. Agnes i don Nikola Mikačić. U misnom slavlju sudjelovalo je nekoliko bogoslova i sjemeništaraca, duhovna zvanja spomenute solinske župe.

„Novicijat je vrijeme odgoja i cjelovite priprave za posvećeni život kroz iskustvo služenja Bogu upravo u ovoj redovničkoj zajednici i u zajedništvu s ovim sestrama. Vrijeme je to u kojem se dublje upoznaje duhovnost i karizma reda svete Klare Asiške. No, prije svega, otkriva se poruka Isusova života i traži se način kako njega najbolje nasljedovati. Ono najljepše što donosi iskustvo novicijata jest unutarnje dozrijevanje duhovnog zvanja i redovničkog poziva, to jest usklađivanje zvanja sa svojim srcem i razumom“, kazao je dr. Ćubelić na početku svoje propovijedi. 

Novicijat, taj duhovni trud i osobno putovanje do cilja, taj miris slobode, prostranstva i otvorenog srca, povezao je s događajem koji je opisan u evanđelju a govori o tome kako se Isus okreće prema onima koji ga žele slijediti. U tom je kontekstu kazao: „Nekad za mladim apostolima Ivanom i Andrijom, a danas se obazire i milo gleda našu dragu Jelenu, pa opet postavlja isto pitanje: Što tražite? To su bile prve Isusove riječi u Ivanovu evanđelju. On tako odgaja da najprije pita, pa u prvi plan ne stavlja sebe nego nekad onu dvojicu mladića, a danas mladu djevojku koja ga želi slijediti.“

Naglasio je da je pitanje: Što tražite? – jednostavno pitanje, koje nije rezervirano samo za učenjake ili mudrace, nego „na koje svatko može odgovoriti, neuki i umni, sveci i grešnici. Isus je učitelj srca pa se najprije obraća ljudskoj čežnji i snovima, jer dobro zna koja su to važna pitanja što život znače. On svoje učenike želi povesti od površnoga k bitnome. A bitnih je stvari tako malo i do njih se dolazi samo ključem srca i iskrene ljubavi.“ 

U nastavku je naglasio da se razlog da netko pođe za Isusom ne nalazi u nama, „nego iznad nas, u Gospodinu koji dolazi k nama, a mi ga vjerom prepoznajemo kao objavljenog Boga. Samo u toj školi uskrsnulog Isusa moguće je shvatiti da je u srcu najprije mjesto za Boga. Tko to shvati može mu se potpuno predati po životu molitve i duhovnog sjedinjenja s Kristom.“ 

Poželio je s. Agnes da joj zagovornica na putu prijateljstva s Isusom bude svetica, koju danas slavi franjevačka obitelj diljem svijeta, sv. Anđela Folinjska, koja po svojim mističnim susretima s Bogom svjedoči zašto je toliko sigurna u potpunom predanju Isusu. 

U ovom obredu svečanog oblačenja i blagoslova redovničkog odijela, nastavio je dr. Ćubelić, „poslušajmo pobožno riječi svete majke Klare, koje je nekoć napisala svetoj Janji Praškoj, a danas ih upućuje našoj Jeleni: ‘Stoga ste zbacili odjeću, koja znači vremenito bogatstvo, da ne biste nikada posve podlegli onomu s kojim se borite kako biste mogli uskim putem i na tijesna vrata ući u kraljevstvo nebesko. Velika je to i doista hvale vrijedna razmjena: ostaviti vremenito radi vječnoga, zaslužiti nebesko umjesto zemaljskoga, umjesto jednog primiti stostruko i vječni, blaženi život baštiniti.’“

Na kraju misnoga slavlja, kojemu je nazočila obitelj i rodbina s. Agnes, riječ zahvale uputio je kapelan klarisa fra Josip Lucić. Samostan klarisa najstariji je ženski redovnički samostan u Splitu, koji na čelu s opaticom s. Dolores Mandić slavi 712 godina postojanja. U njemu danas ima dvadeset sestara, od toga su dvije novakinje i dvije s privremenim zavjetima.

Klarise, redovnice koje žive u klauzuri, u Splitu su otvorile samostan godine 1308. i od tada su se održale sve do sada. Njihov današnji samostan podignut je 1883. godine, a prije toga živjele su u dva samostana u staroj gradskoj jezgri. Uz samostan je 1884. podignuta i crkva koja je posvećena sv. Klari. Naslovnik crkve do godine 1983. bila je sv. Ana, a te je godine crkva posvećena i proglašena crkvom Sv. Klare.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Predsjednica Kolinda...
Slijedeći članak:
Božićni koncerti sestara...
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi