Vijesti - Slavlje redovničkih zavjeta u kapelici Doma sv. Josipa u Đakovu

 

Slavlje redovničkih zavjeta u kapelici Doma sv. Josipa u Đakovu

Slavlje redovničkih zavjeta u kapelici Doma sv. Josipa u Đakovu Autor: ika
Objavljeno: 16. 03. 2020 - 16:58

U kapelici Doma sv. Josipa u Đakovu u subotu 14. ožujka održano je slavlje redovničkih jubileja sestara družbe Milosrdnih sestara svetoga Križa. Dvije sestre: s. Antica Tomić i s. Timoteja Topolko, proslavile su 70. obljetnicu zavjeta, a šest sestara: s. Gracijela Sučić, s. Melanija Ivanović, s. Marija Jelica Bjelonjić, s. Anastazija Mišanec, s. Heliana Kodba i s. Margita Tot - 60. obljetnicu vjernosti Gospodinu.

 

„Slavimo svoje redovničke jubileje zahvaljujući Bogu za ono što je bilo iza nas, a još više unaprijed zahvalni za ono što stoji pred nama, iako pred nama stoji smrt, ali uvijek stoji i život, kako sam Isus kaže, znajući da je On sam prošao otajstvo smrti. Zato i mi znamo da je pred nama vječni život“, rekao je fra Goran Malenica, OFM, započinjući misno slavlje u kojem su proslavljeni redovnički jubileji. Dalje je u propovijedi fra Goran slijedio misao iz uvoda te naglasio kako otajstvo slavlja zavjeta prati zahvalnost Gospodinu u radosti, te da je slika naših zavjeta sjedinjenje, zajedništvo s Gospodinom, prema evanđeoskom odlomku, u kojem otac govori o tom jedinstvu: „Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje tvoje je!“ (Lk 15, 31) Zatim se osvrnuo na značenje smrti kao razdjelnice našega života, a središnja poruka jest život, život koji su naše slavljenice proživjele tijekom mnogih godina, ali i život koji je pred njima, jer je Isus rekao: „Ja sam život!“ Osvrnuo se potom na značenje zavjeta koje posvećene osobe žive u zajedništvu s Gospodinom, koji je i sam siromašan, poslušan i čist. Citirajući sv. Benedikta, podsjetio je na početke redovničkoga života u kojem su sestre počele vježbati poslušnost, stalnost, ustrajnost i obraćenje života, kao i budnost, kako bi čule što Gospodin govori. Povezujući vrijednosti koje je naglašavao sv. Benedikt, fra Goran je rekao da je sv. Franjo prvi uobličio taj način života trima zavjetima, a to su poslušnost, čistoća i siromaštvo. Nakon toga se osvrnuo na prvo misno čitanje iz Knjige proroka Miheja, u kojem prorok traži oprost za narod, te je povezao taj zahtjev s potrebom stalnoga obraćenja, koje na početku svakoga euharistijskoga slavlja preispitujemo, a slušanjem Božje riječi dobivamo svjetlo po kojem nam Bog sam pomaže to i ostvariti. Naglasivši kako su zavjeti prije svega Božje djelo, usporedio je zavjete sestara s krunom svega što su dosad živjele, ali i s onom krunom koju očekujemo u vječnom životu, kao što je rekao sv. Franjo: „Blaženi koji sve podnose s mirom jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.“ Zaključio je da je kruna našega života sam Bog, jedinstvo s njim. Zatim je povukao paralelu od korizme koja u usporedbi s trima zavjetima donosi paralelni trinom: molitva, post i djela milosrđa, preko odnosa prema Bogu, prema samima sebi i bližnjima, kako bi mladi danas rekli „3D“, tri dimenzije našega života: dušu, duh i družbu, tj. društvo, zajednicu u kojoj živimo, te da je to trodnevlje koje treba pratiti cijeli naš život. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi