Vijesti - Slavlje na Košljunu

 

Slavlje na Košljunu

Slavlje na Košljunu Autor: ika
Objavljeno: 11. 09. 2020 - 14:16

“Postulant danas ulazi u zajednicu franjevaca kako bi živio na novi način sjedinjenje s Kristom”

U petak 11. rujna, posljednjeg dana provincijskih duhovnih vježbi u samostanu Navještenja Marijina na Košljunu, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Andrija Bilokapić u prisutstvu braće u postulaturu je primio Antonija Bašića iz Rijeke.

U uvodu slavlja trećeg časa fra Andrija je istaknuo kako je “najvažniji trenutak povijesti i najveličanstveniji događaj spasenja Isusov čas. Mi, moleći liturgiju časova uprisutnjujemo te događaje Isusova časa koji su podijeljeni u različita vremena dana”. Podsjetio je kako “slaveći Treći čas mi uprisutnjujemo silazak Duha nad apostole i baštinimo njegove darove. U ovom slavlju naša se provincijska zajednica okuplja sa zahvalnošću i radošću što se njezinu bratstvu pridružuje ulaskom u postulaturu i Antonio Bašić.”

Braća su potom izmolila liturgiju časova koju je pjevanjem animirao fra Diego Deklić, gvardijan košljunskoga bratstva.  Nakon kratkog čitanja i čitanja iz Pisma braći sv. Franje Asiškoga, fra Andrija je u homiliji istaknuo kako je tekst Franjina pisma braći mistična poruka za naš život jer nam objavljuje sjedinjenje Krista i Crkve. “U otvorenosti Duhu Svetome i u otajstvenom sjedinjenju s Kristom mi postajemo otajstveno zajedništvo, a ne samo ljudsko”, naglasio je fra Andrija te pojasnio kako “mi postajemo Crkva, a od Isusa iz Nazareta nije ništa ostalo osim Crkve – zajednice vjernika prodahnute njegovim Duhom. Zato je Crkva sakrament Krista”, istaknuo je propovjednik.

“Postulant danas ulazi u zajednicu franjevaca kako bi živio na novi način sjedinjenje s Kristom” posvjestio je provincijalni ministar te obraćajući se postulantu potvrdio kako se provincijska zajednica raduje tom događaju. “U zajednici ima i slabih i grešnih i prepadnutih. U našoj zajednici ima i Petara i Toma, i Ivana i Jakova, i onih koji žele prva mjesta i traže nešto za sebe, ali znaj, brate, da na svijetu ne postoji čista zajednica. Povijest Crkve nam to svjedoči. Mi ne uživamo u svojoj pravednosti i svetosti. Zato nas i molitva Crkve kroz ovaj tjedan podsjeća da mi vjerujemo u Kristu. Naša pravednost je u Kristu. Pridružujući se Kristu i mi opraštamo. Mi u Kristu ljubimo”, rekao je fra Andrija te istaknuo kako “ova zajednica vjeruje, trudi se, ali je i dalje grešna jer iako smo promijenili odjeću mi nismo promijenili svoju narav. Zato smo živeći u zajednici pozvani tražiti svetost u Crkvi i izgrađivati svetost Crkve. Jer najveći talent čovjeka jest da smo capax Dei, tj. sposobni ući u zajedništvo s Bogom”, zaključio je fra Andrija te pozvao okupljenu braću da zajedno mole kako bi njihov brat u toj zajednici pronašao sebe u odnosu na Boga koji ga pridružuje svojoj slavi.

Odgojitelj postulanata fra Tomislav Šanko zatim je prozvao kandidata Antonija Bašića, koji je pročitao svoju molbu za primanje u zajednicu. Provincijal je primio njegovu molbu te izmolio nad novim postulantom blagoslovnu molitvu, predao mu Evanđelje, znak TAU i križ te bratskim pozdravom izrekao mu dobrodošlicu u bratstvo.

Ovih su dana pojedina braća Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra okupljena u samostanu Navještenja Marijina na Košljunu na jednom od turnusa provincijskih duhovnih vježbi koje predvodi isusovac o. Tonči Trstenjak.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi