Vijesti - Slavlje doživotnih zavjeta u samostanskoj crkvi u Đakovu

 

Slavlje doživotnih zavjeta u samostanskoj crkvi u Đakovu

Slavlje doživotnih zavjeta u samostanskoj crkvi u Đakovu Autor: ika
Objavljeno: 11. 05. 2019 - 15:09

U ozračju blagdana bl. sestre Ulrike Nisch, i uoči Nedjelje Dobroga Pastira, 11. svibnja 2019. godine, u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova, s. Mirjam Jerković (Župa sv. Jurja, Odra, Zagreb) i s. Gita Klobučar (Župa sv. Klare, djevice, Stari Mikanovci) položile su Doživotne zavjete.

Svečano misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, u koncelebraciji s većim brojem svećenika. U prisutnosti rodbine i uzvanika te redovničke zajednice, zavjetovanice su izrekle svoj „da“ Gospodinu, a provincijalna poglavarica, s. Valerija Široki, primila je njihove zavjete. Za ovaj veliki događaj sestre su se pripremale duhovnim vježbama, koje je vodio fra Petar Cvekan, OFM.

Kroz obred zavjetovanja i liturgijsko slavlje vodio je kratkim tumačenjima vlč. Zdenko Ilić, rektor samostanske crkve, a Zbor sestara, pod vodstvom s. M. Svjetlane Paljušević, uzveličao je slavlje svečanim pjevanjem.

Biskup Ivan Ćurić, nadahnut riječima liturgijskih čitanja, produbio je temu poziva na ljubav, koja je dominirala čitanjima, rekavši da današnji svijet obično drži da su posvećene osobe zatvorene u nadnaravno i kao takve udaljene od konkretnoga svijeta i njegovih problema. Naprotiv, upravo su posvećene osobe one koje se ispunjaju istinskom ljubavlju iz povezanosti s Kristom i zato su poslane na stvarne staze ljudskoga života, noseći njegove „radosti i nade, žalosti i tjeskobe“ (GS 1), istaknuo je biskup Ivan. Obraćajući se svim sestrama, zahvalio je za njihovo svjedočanstvo koje daju „strpljivom i vjernom ustrajnošću starijih sestara, te poletom i entuzijazmom mlađih sestara i pripravnica“. Sestre su, prema riječima utemeljiteljice, bl. majke M. Terezije Scherer, odabrale križ kao jedinu mjeru ljubavi. Zatim je posvjedočio kako se pečat redovničkoga svjedočanstva utisnuo u njegov posvećeni život.

Molitvom sv. Franje, koje su zavjetovanice odabrale za svoje geslo: „Svevišnji, dični Bože, rasvijetli tmine moga srca. Daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu, savršenu ljubav; smisao i spoznaju Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinu volju!“ izrazile su svojemu Stvoritelju i Zaručniku poklon i spremnost vršiti njegovu volju, a svima, koje im je darovao na putu, nositi njegovu Radosnu vijest.

Dva tjedna ranije, 27. travnja, s. Vesna Stojanović, treća članica grupe sestara zavjetovanica, slavila je Doživotne zavjete u rodnoj župi, u Babinoj Gredi.  Nakon svečanoga misnog slavlja, čestitanje i radosno druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem na Ljetnoj terasi Centra Amadea, uz prigodne govore i pjesmu. Svoju riječ čestitke uputila je najprije s. Valerija Široki, prov. poglavarica, a zatim je biskup Ivan Ćurić izrekao blagoslov.

Druženje oko stola popratio je samostanski zbor prigodnim pjesmama uz tamburice. Ozračju slavlja doprinijeli su i gosti svojim pjesmama, napose Janjevci, kao i mladi framaši.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“ - Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti? 

„Svetost je Božje ušatorivanje u nama i među nama.“ (Benedikt XVI.)

Svetkovina sv. Vinka Paulskoga, utemeljitelja Družbe sestara milosrdnica

27. rujna 2019. u 18,30 u crkvi sv. Vinka u Zagrebu

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju
Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi