Vijesti - Slavlje doživotnih zavjeta u samostanskoj crkvi u Đakovu

 

Slavlje doživotnih zavjeta u samostanskoj crkvi u Đakovu

Slavlje doživotnih zavjeta u samostanskoj crkvi u Đakovu Autor: ika
Objavljeno: 11. 05. 2019 - 15:09

U ozračju blagdana bl. sestre Ulrike Nisch, i uoči Nedjelje Dobroga Pastira, 11. svibnja 2019. godine, u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova, s. Mirjam Jerković (Župa sv. Jurja, Odra, Zagreb) i s. Gita Klobučar (Župa sv. Klare, djevice, Stari Mikanovci) položile su Doživotne zavjete.

Svečano misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, u koncelebraciji s većim brojem svećenika. U prisutnosti rodbine i uzvanika te redovničke zajednice, zavjetovanice su izrekle svoj „da“ Gospodinu, a provincijalna poglavarica, s. Valerija Široki, primila je njihove zavjete. Za ovaj veliki događaj sestre su se pripremale duhovnim vježbama, koje je vodio fra Petar Cvekan, OFM.

Kroz obred zavjetovanja i liturgijsko slavlje vodio je kratkim tumačenjima vlč. Zdenko Ilić, rektor samostanske crkve, a Zbor sestara, pod vodstvom s. M. Svjetlane Paljušević, uzveličao je slavlje svečanim pjevanjem.

Biskup Ivan Ćurić, nadahnut riječima liturgijskih čitanja, produbio je temu poziva na ljubav, koja je dominirala čitanjima, rekavši da današnji svijet obično drži da su posvećene osobe zatvorene u nadnaravno i kao takve udaljene od konkretnoga svijeta i njegovih problema. Naprotiv, upravo su posvećene osobe one koje se ispunjaju istinskom ljubavlju iz povezanosti s Kristom i zato su poslane na stvarne staze ljudskoga života, noseći njegove „radosti i nade, žalosti i tjeskobe“ (GS 1), istaknuo je biskup Ivan. Obraćajući se svim sestrama, zahvalio je za njihovo svjedočanstvo koje daju „strpljivom i vjernom ustrajnošću starijih sestara, te poletom i entuzijazmom mlađih sestara i pripravnica“. Sestre su, prema riječima utemeljiteljice, bl. majke M. Terezije Scherer, odabrale križ kao jedinu mjeru ljubavi. Zatim je posvjedočio kako se pečat redovničkoga svjedočanstva utisnuo u njegov posvećeni život.

Molitvom sv. Franje, koje su zavjetovanice odabrale za svoje geslo: „Svevišnji, dični Bože, rasvijetli tmine moga srca. Daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu, savršenu ljubav; smisao i spoznaju Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinu volju!“ izrazile su svojemu Stvoritelju i Zaručniku poklon i spremnost vršiti njegovu volju, a svima, koje im je darovao na putu, nositi njegovu Radosnu vijest.

Dva tjedna ranije, 27. travnja, s. Vesna Stojanović, treća članica grupe sestara zavjetovanica, slavila je Doživotne zavjete u rodnoj župi, u Babinoj Gredi.  Nakon svečanoga misnog slavlja, čestitanje i radosno druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem na Ljetnoj terasi Centra Amadea, uz prigodne govore i pjesmu. Svoju riječ čestitke uputila je najprije s. Valerija Široki, prov. poglavarica, a zatim je biskup Ivan Ćurić izrekao blagoslov.

Druženje oko stola popratio je samostanski zbor prigodnim pjesmama uz tamburice. Ozračju slavlja doprinijeli su i gosti svojim pjesmama, napose Janjevci, kao i mladi framaši.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi