Vijesti - Slavlje doživotnih zavjeta u Osijeku

 

Slavlje doživotnih zavjeta u Osijeku

Slavlje doživotnih zavjeta u Osijeku Autor: ika
Objavljeno: 23. 07. 2021 - 11:11

Lesia s. Lavrentija Isyk polaže doživotne zavjete

Lesia s. Lavrentija Isyk položila je doživotne zavjete u manastirskoj kapeli Sestara bazilijanki u Osijeku u nedjelju 18. srpnja, uoči blagdana sv. Makrine, sestre sv. Bazilija Velikoga, izvijestila je Križevačka eparhija.

Liturgijsko slavlje predvodio je križevački vladika Milan Stipić, uz susluženje župnika osječke grkokatoličke župe Krista Kralja o. Ljubomira Sturka te o. Romana Kandrača, duhovnika ukrajinskoga Grkokatoličkog sjemeništa u Ivano-Frankivsku. Prije liturgije s. Lavrentija molila je blagoslov od poglavarice za taj važan korak.

Obred polaganja zavjeta održan je nakon Malog ulaza na liturgiji. Dok je sestra molila u prostraciji pokrivena crnim platnom, vjernici su pjevali stihire koje jednim dijelom pripadaju redu sprovoda jer polaganje doživotnih zavjeta je odreknuće od svijeta, potpuno predanje svoga života Kristu. Nakon toga u odgovorima na pitanja glavnog služitelja, s. Lavrentija potvrdila je da polaže zavjete slobodno i svjesno te pred otvorenom darohranilnicom (svetohraništem) izrekla je prisegu. Kao simbol doživotnog sjedinjenja s Kristom i monaškom zajednicom sestra je dobila blagoslovljeni prsten, Monaška pravila, krunicu i upaljenu svijeću kao simbol zaruka s Kristom i te ispunjenje njegovih riječi da kršćani trebaju biti svjetlo ovome svijetu.

U propovijedi biskup se nadovezao na nedjeljno evanđelje o Isusovu  čudesnom umnažanju kruha. Učenicima koji su bili svjesni svojih ograničenih snaga Isus obećava da će blagosloviti njihovo zalaganje. Vladika je naglasio kako su sestre bazilijanke uložile sve svoje snage u služenje u Križevačkoj eparhiji te je Gospod umnožio njihovo, po ljudskim mjerilima gledano, skromno predanje, a koje je urodilo bogatim plodovima u Crkvi.

Slavlju su nazočile i arhimadrinja Reda sestara bazilijanki (generalna poglavarica) časna majka Marčela Runcan te generalna savjetnica Reda s. Emanuela Vishka, kao i sestre bazilijanke Provincije sv. arkanđela Mihaela i Viceprovincije sv. Bazilija i Makrine, gosti iz Ukrajine te vjernici iz Osijeka i okolice.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi