Vijesti - Škapularevo kod varaždinskih franjevaca

 

Škapularevo kod varaždinskih franjevaca

Škapularevo kod varaždinskih franjevaca Objavljeno: 16. 07. 2019 - 23:35

Majka Božja Karmelska, odnosno Škapularevo, u Varaždinskoj biskupiji se osobito svečano slavi kod varaždinskih franjevaca i to na sam liturgijski spomendan 16. srpnja, ali i prve nedjelje nakon Škapulareva. Gvardijan franjevačkog samostana fra Ivan Miklenić predvodio je prijepodnevno euharistijsko slavlje.

Podsjetio je kako je datum ovog slavlja vezan uz ukazanje Blažene Djevice Marije prvom generalu karmelskog reda sv. Šimunu Stocku 16. srpnja 1251. godine kada mu je Marija pružila škapular i obećala da će svi koji budu odjeveni u njega biti spašeni i oslobođeni od čistilišta prve subote nakon smrti.

Nadalje, fra Ivan je u homiliji objasnio kako karmelska duhovnost put prema Bogu zamišlja kao uspinjanje na brdo.

„Samo ime Karmel – voćnjak, vrt – sugerira nam onaj edenski vrt, zemaljski raj u kojem je čovjek živio u skladu s Bogom. Nakon što je grijeh pokvario i poremetio taj prvotni sklad, započinje povratak prema obnovljenom skladu s Bogom, koji će se također dogoditi na jednom brdu, na brežuljku izvan grada Jeruzalema, na Golgoti. Na brdu Karmelu starozavjetni prorok Ilija izvojevao je veliku pobjedu nad štovateljima lažnih bogova i tako tajanstveno nagovijestio jedno drugo brdo na kojem će konačno biti pobijeđen lažni bog – đavao. Pobijedit će ga novi Ilija – Krist“, poručio je fra Ivan, dodavši kako Krist neće pogubiti đavlove sljedbenike nego će sebe samoga prinijeti kao žrtvu okajnicu za grijehe sviju.

Fra Ivan je podsjetio kako je najizvrsnija hodočasnica vjere na Brdo koje se zove Krist upravo Njegova majka, Blažena Djevica Marija.

Pri franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. godine. I premda je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Škapularske Gospe. Tako se svakog 16. u mjesecu na molitvu za zagovor Gospe Škapularske okupljaju članovi Bratovštine. Prema riječima fra Ivana, od 1673. do danas, u Bratovštinu je upisano više od 77 800 osoba iz Varaždina, ali i iz okolnih mjesta, pa i iz Međimurja.

Kada se promišlja o poruci Gospe Karmelske vjernicima današnjega vremena, fra Ivan je pojasnio kako bi glavna poruka bila ta da je ona Majka koja brine za svakoga. „Kako smo čuli prošle nedjelje u evanđelju, Isus traži da se i mi brinemo za svakoga tko je naš bližnji, koga vidimo, a Gospa svojim plaštem, svojim škapularom želi biti pomoć, i na neki način osigurati, i ohrabriti svakog čovjeka. Da nije sam na životnom putu, nego da, poput nje, ide Božjim putem kako nas Isus uči u Evanđelju“, pojasnio je fra Ivan.

Vanjska proslava Škapulareva bit će u nedjelju 21. srpnja kada će središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvoditi generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. Njoj će prethoditi trodnevna duhovna priprava koju će predvoditi fra Darko Tepert od 18. do 20. srpnja. Svaki dan trodnevnica će započinjati pobožnošću Majci Božjoj Karmelskoj u 17.45 te će se nastaviti misom u 18.30 uz prigodnu homiliju. Toga dana mise će još biti prije podne u 7, 8, 9 i 11 sati.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi