Vijesti - Sinj: Zahvala Bogu za stoljeće poniznog služenja

 

Sinj: Zahvala Bogu za stoljeće poniznog služenja

Sinj: Zahvala Bogu za stoljeće poniznog služenja Autor: ika
Objavljeno: 03. 10. 2021 - 00:50

Školske sestre franjevke Splitske provincije Presvetog Srca Isusova svečanim euharistijskim slavljem 3. listopada zahvalile su Bogu za stoljeće samoprijegornog i poniznog služenja sestara u Sinju. 

Prije misnog slavlja sestre su se okupile ispred zgrade Franjevačke klasične gimnazije na mjestu gdje su 18. studenoga 1920. započele svoju djelatnost u Franjevačkom sjemeništu a zatim se zajedno uputile prema Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske gdje su slavile misu. 

Na početku misnog slavlja provincijska predstojnica s. Andrea Nazlić u kratkim crtama prikazala je početak i slijed otvaranja podružnica, ukupno četiri, u tom cetinskom kraju. “Slaveći stogodišnjicu života i djelovanja Školskih sestara franjevki u Sinju s dužnim poštovanjem i zahvalnošću prisjećamo se dugog niza sestara i puta kojim ih je Gospodin vodio i doveo od Maribora preko Splita do Sinja.”  Istaknula je njihovu čvrstu “ukorijenjenost u Krista i revnost u službi drugima” koja je ispunjala njihov život i djelovanje. “Uzdajući se u Majčin zagovor, kojem su se danomice svesrdno utjecale, uspijevale su iz svake nevolje izići ojačane vjerom.” 

Uz sestre Splitske provincije bile su prisutne i sestre iz drugih provincija Družbe kao i sestre drugih redovničkih zajednica, članovi gradskih vlasti, kulturnih ustanova, suradnici i prijatelji zajednice, te brojni vjernici Župe Čudotvorne Gospe Sinjske, dajući hvalu Bogu za sva djela koja je učinio i čini preko školskih sestara franjevki u cetinskom kraju. 

Svečano euharistijsko slavlje s četvoricom franjevaca predslavio je provincijal Provincije Presvetoga Otkupitelja fra Marko Mrše. U homiliji je, oslonivši se na misna čitanja 27. nedjelje kroz godinu, govorio kako u Crkvi postoje različiti staleži, ali je svima zajednička ukorijenjenost u Isusa Krista. Crkva je poput stabla, svi crpimo snagu iz korijena – Krista koji daje život i svježinu svima. Svaka grana, list, ima svoje poslanje. Vjernost Kristu u svakom staležu je ono što se od kršćanina traži. Sestre su živjele samozatajan i od očiju svijeta skriven život i time svjedočile ljepotu i smisao redovničkoga života. Njihovo djelovanje u Sinju i u drugim mjestima utemeljeno je na Bogu koji je ljubav. Bez obzira kojem staležu pripadamo, budimo vjerni Gospodinu, zaključio je fra Marko.

Na kraju misnog slavlja gvardijan fra Ante Čovo izrazio je radost i zahvalnost Bogu i sestrama za stogodišnji život i djelovanje, ističući da bi sinjski kraj bio sigurno siromašniji da nije bilo njihova samozatajnog služenja. 

Nakon misnog slavlja sestre su posjetile svoju kuću u Sinju u kojoj djeluju od 1966. godine. U poslijepodnevnim satima uputile su se u selo Čitluk gdje su sestre vodile Franjevačko gospodarstvo od 1927. do 1944. godine kada su ih zajedno s franjevcima komunističke vlasti  protjerali. U tom malom mjestu su od 1927. do 1937. godine, do izgradnje državne škole, sestre vodile pučku školu i na taj način barem na kratko oživotvorile prvotnu karizmu Družbe – odgoj i poučavanje mladih, što je i danas živo u sjećanju tamošnjega puka.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi