Vijesti - Sestre franjevke od Bezgrješne proslavile Dan Družbe u Gospićko-senjskoj biskupiji

 

Sestre franjevke od Bezgrješne proslavile Dan Družbe u Gospićko-senjskoj biskupiji

Sestre franjevke od Bezgrješne proslavile Dan Družbe u Gospićko-senjskoj biskupiji Autor: ika
Objavljeno: 17. 11. 2017 - 09:00

U petak 17. studenoga 2017. navršilo se 338 godina otkako je službenica Božja majka Klara Žižiću crkvi Sv. Lovre obukla redovničko odijelo i položila redovničke zavjete ustanovivši Družbu sestara franjevki od Bezgrješne. Dan poslije, 18. studenoga, njezine su sestre obukle slojevitu odjeću i uputile se u snijegom prošaranu Liku obilježiti taj važni datum i proslaviti Dan Družbe.

Prvo odredište bilo je Svetište hrvatskih mučenika na Udbini. Sestre su u razgovoru ugodnom sa župnikom Josipom Šimatovićem upoznale povijesnu, društvenu i vjersku stvarnost Udbine. S. Zdravka Gverić, vrhovna poglavarica, zahvalila je župniku na gostoprimstvu i raspoloživosti da „u ozračju molitve, razmišljanja, zahvalnosti i zajedničkog druženja na nov način otkriju i dožive poruku Udbine". Po imenu se prisjetila svih sestara Družbe koje potječu s prostora ove biskupije.

Središte dana bili su pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje. Župnik Šimatović izrazio je radost što se ovaj susret događa upravo na Dan sjećanja na žrtve Vukovara, na „ovoj svetoj zemlji više puta preoranoj tenkovima, nego plugovima; natopljenoj više krvlju, nego kišom". Svoju homiliju izrekao je kao zahvalnost za slobodu – slobodu djece Božje i slobodu Domovine. Naglasio je kako je ta sloboda nastala „iz krika majki: iz krika Majke Marije, krika majki Krbavskog polja, krika majki Vukovara i Škabrnje, krika majki drinskih mučenica i Miroslava Bulešića, krika tolikih majki nepoznatih žrtava tijekom cijele hrvatske povijesti". Izrazio je svoju vjeru da se svi ti krikovi pred Isusom spajaju u jedan i da po njemu Isus izlijeva milosti na nas. Zaželio je da iste milosti izlije i na sestre kako bi „pod ovim habitom rasle u svetosti i sjale svijetu onako kako je to činila i službenica Božja majka Klara".

Ujedinjene s cijelom Hrvatskom u molitvi za žrtve Vukovara, sestre su položile vijenac i zapalile svijeće pred Križem svim hrvatskim mučenicima.

Popodnevni dio dana bio je namijenjen posjetu gradu Gospiću i gospićko-senjskim biskupima mons. Zdenku Križiću i mons. Mili Bogoviću. Božjom providnošću i pažnjom šibenskih biskupa, sestre su – kao iznenađenje dana – uz biskupe domaćine u Gospiću dočekali i šibenski biskupi mons. Tomislav Rogić i mons. Ante Ivas. U pozdravnim govorima i vrhovna poglavarica s. Zdravka i biskupi Križić i Bogović obnovili su sjećanja na međusobne veze Gospićko-senjske biskupije i Družbe šibenskih franjevki, osobito na djelovanje sestara u Gospićko-senjskoj biskupiji i zaželjeli da se povijest ponovi.

Biskup Križić zahvalio je sestrama što su posjetile Svetište hrvatskih mučenika. „Mučenici su ti koji posvećuju zemlju. Oni neka mjesta čine svetima. Tamo gdje ima mučenika – tamo je Crkva živa. Kršćanstvo je usko vezano uz mučeništvo. Još od Betlehema i Isusovog rođenja. No, mučeništvo ne mora biti uvijek krvlju. Ono može biti i mučeništvo ljubavlju, ali je nešto bez čega ni kršćanstvo ni Crkva ni jedna redovnička zajednica ne mogu", rekao je i zaželio sestrama da ni u njihovoj Družbi ne uzmanjka tog mučeništva ljubavi.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Susret novog i bivšeg...
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi