Vijesti - Seminar za medicinske sestre redovnice

 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Seminar za medicinske sestre redovnice Autor: s. M. Krešimira Bošnjak
Objavljeno: 13. 10. 2013 - 15:19

Vjera, poslanje i predanje

Povjerenstvo za medicinske sestre redovnice pri Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica već 30 godina organizira seminar za sve redovnice koje rade u zdravstvenim ustanovama. Ove godine, od 11. do 13. listopada, susret je održan na temu Vjera, poslanje i predanje u pastoralnom centru Plitvice kojeg vodi vlč. Josip Štefančić. Seminaru se odazvalo oko 60 sestara iz više redovničkih zajednica: školske sestre franjeveke, dominikanke, Marijine sestre od čudotvorne medaljice, ančele, sestre Sv. Križa, sestre Presvetog srca Isusova,klanjateljice predragocjene Krvi Isusove, usmiljenke, i sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog. Osim iz Hrvatske, sudionice seminara bile su i sestre Hrvatice iz Austrije, Njemačke i BiH.

Seminar je započeo pozdravnim govorom koji je uputila s Danica Grgić, Marijina sestra, voditeljica Povjerenstva za medicinske sestre članice redovničkih ustanova pri HKVRPP-u. Svima je izrazila dobrodošlicu uz nekoliko riječi o razlozima sastajanja sestara koje se bave pitanjima zdravlja, bolesti i smrti te obrazložila temu ovogodišnjeg seminara: Vjera, poslanje i predanje, kao doprinos našem življenju ove godine posvećene vjeri. Zatim je predstavila predavača fra. Draženka Tomića, koji predvodi hercegovačku franjevačku zajednicu Provincije Uznesenja Marijina u Zagrebu kao gvardijan u samostanu u zagrebačkoj Dubravi. Vidjevši sestre u tako lijepom broju fra Draženko nije mogao ne zaključiti: "To je snaga Crkve koja nije za odbaciti!"

U prvom djelu izlaganja predavač je izložio razloge zauzimanja Crkveza čovjeka na području zdravstva te u tom smislu ukazao na to da je služba redovnice medicinske sestre jedan oblik službe ljubavi. Na odabranim perikopama iz Novog zavjeta predstavio je Isusov pristup bolesti i bolesnicima, a zatim iznio niz povijesnih podataka koji ilustriraju skrb Crkve o bolesnima, starima, nemoćnima i napuštenima. Ukratko je uputio i na pravnu legislativu o pastoralu zdravstva u RH i BiH.

U drugom djelu izlaganja pozabavio se osobom medicinske sestre redovnice u njenom odnosu prema bolesniku. Iznio je neke momente obzirom na njenu stručnu i osobnu kompetenciju, sa stajališta medicinske sestre ukazao na temeljna načela u komunikaciji s bolesnikom.

U trećem dijelu izlaganja predavač se pozabavio okruženjem u kojem djeluju medicinske sestre i mogućnostima njihova djelovanja, kao što su nazočnost u medijima, mogućnost pastorala bolesnika, izazov palijativne skrbi i prednosti organizacijskog djelovanja preko katoličkih udruga.

U duhovnom djelu programa, uz pobožnost klanjanja križu, voditelj je ukazao na bolest kao teški križ koji opterećuje čovjeka, ali i primjer Kristove strpljivosti. Podvukao je važnost osobnog čišćenja i milosnog ozdravljenja međuljudskih odnosa. U nagovoru se pozabavio temama: pitanja vjere kao ishodišta u susretu s ljudskom patnjom, euharistije kao duhovne hrane i čude kao znaka Božje prisutnosti.

U rekreativnom djelu programa sudionice su imale mogućnost posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera koji je 1979. uvršten u popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

U zaključnom dijelu rada kroz razmjenu iskustava i diskusiju sestre su najviše raspravljale o palijativnoj skrbi koja je i u redovničkom dnevnom diskursu sve prisutnija. U tom području sestre je svojim iskustvom obogatila s. Dragana Petrović, Marijina sestra koja radi u bolnici Strmac, kod Nove gradiške koju vode braća sv. Ivan od Boga. S. Ankica Tomas upoznala je skup s praksom palijativne skrbi u Srednjoj Bosni.

Skup je završen svetom misom koja je slavljena zajedno sa narodom Božjim župe Marije Majke Crkve u Plitvicama. Koncelebrirali su fra Draženko i župnik vlč. Josip. Slijedio je još zajednički ručak, pjesma i riječi zahvale dragom Bogu za "predah", domaćinu vlč. Josipu za gostoprimstvo i svu požrtvovnost, fra Draženku za dobru pripremu predavanja kao i za duhovni dio programa, te s Danici za dobru organizaciju i pripremu seminara. 

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi