Vijesti - Seminar za medicinske sestre redovnice

 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Objavljeno: 14. 10. 2007 - 12:38

Redovnice koje rade u zdravstvenim ustanovama susrele su se 13. i 14. listopada u Lovranu na nacionalnom godišnjem seminaru.. Seminar je zapravo duhovna obnova koju organizira Povjerenstvo za medicinske sestre unutar Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica jer upravo je duhovnost ona dodatna dimenzija koja odlikuje redovnice koje rade s bolesnima i potrebitima.

Seminar je okupio više od stotinu redovnica iz cijele Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije i Njemačke, a predvodio ga je fra Ivan Šarćevič, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Uz osnovnu temu "Pastoral u medicinsko-socijalnim ustanovama" fra Ivan je redovnicama govorio o kršćanskoj antropologiji, odnosu prema bližnjemu, redovničkom poslanju pomaganja potrebnima i temeljima kršćanske nade u vjeri u uskrsnuće. Uime Unije okupljene je pozdravila članica Vijeća i vrhovna poglavarica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova iz Rijeke s. Felicita Špehar. Voditeljica povjerenstva za medicinske sestre s. Valerija Široki istaknula je značaj ovakvih susreta za produbljivanje duhovnosti koja je redovnicama nužna u obavljanju poslanja. Redovnice koje rade u zdravstvenim ili socijalnim ustanovama na taj način ostvaruju dio karizme reda kojemu pripadaju, a pomaganje bližnjemu usađeno je u postulate svih redovnica. "Pored stručnih usavršavanja koje svaka od nas mora polaziti u ustanovi u kojoj radi, duhovna obnova daje nam važne poticaje za naše služenje. Svoje poslanje ne bismo mogle ispuniti bez molitve i stalne povezanosti s Bogom. Upravo nam ta povezanost daje dodatnu motivaciju u brizi za bolesne i potrebne. To je specifičnost redovničkog života i poslanja", rekla je s. Valerija.

Redovnice su nadahnute duhovnim poticajima potvrdile da bi se u njihovu radu i komunikaciji zaista morala prepoznati povezanost s Bogom. Vjera je ta koja daje dodatne snage sestrama da svakome pacijentu pristupe kao bližnjemu kojemu je potrebna pomoć. Od redovnice se očekuje pristup s puno ljubavi i razumijevanja, bez obzira na raspoloženje i trenutne ljudske slabosti na koje nitko nije imun. "Ako nema takvog pristupa nismo ispunile svoje poslanje", jednodušne su sestre u ocjeni.
 
Sestre je u Lovranu 13. listopada posjetio i riječki nadbiskup Ivan Devčić. Zahvalivši im na nesebičnu služenju najpotrebnijima, upoznao ih je s nadbiskupijom i bogatom glagoljaškom poviješću Istre i Primorja. S obzirom na mnogo dobra koje redovnice čine u društvu, potaknuo ih je da brigu posvete i pomlatku jer i kod redovnica se osjeća manjak duhovnih zvanja. "Ako se s mladima predano radi ima i plodova, pa se nadam da će biti još djevojaka koje će se oduševiti za redovnički poziv i nastaviti vaše karizme dobrih djela i pomoći bližnjima", rekao je nadbiskup.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi