Vijesti - Salezijanci na 16. provincijalnom saboru

 

Salezijanci na 16. provincijalnom saboru

Salezijanci na 16. provincijalnom saboru Autor: A.S.
Objavljeno: 06. 04. 2016 - 14:35

Živjeti i raditi u bratskom zajedništvu, kao svjedoci evanđelja i apostoli mladih

Na 16. provincijalnom saboru, održanom od 4. do 6. travnja u kući za duhovne susrete na Plitvicama okupili su se sabornici Hrvatske salezijanske provincije: provincijalna uprava, ravnatelji i predstavnici mjesnih zajednica i braće da razmotre važna pitanja za život i rad Provincije. Sabor je imao zadaće: provjeriti aktualizaciju 27. općeg sabora Družbe, ispitati mogućnosti preustroja Provincije u skladu s karizmom te revidirati Provincijalni direktorij koji uređuje način konkretnog života i rada zajednica i braće.

27. opći sabor Družbe održan je prije dvije godine u Rimu na temu Svjedoci evanđeoske radikalnosti.  Predložio je Družbi i braći preispitivanje i provjeru života i rada pod vidom duhovnosti (mistici u Duhu), zajedništva (proroci bratstva) i poslanja (sluge mladima). Sabornici su u radnim grupama i plenumu raspravljali te usvojili zaključke koji potvrđuju predanost hrvatskih salezijanaca svome poslanju u skladu sa salezijanskom karizmom: živjeti i raditi u bratskom zajedništvu, kao svjedoci evanđelja i apostoli mladih. Osjeća se želja za znakovitim oblicima prisutnosti, a osobito za novim mentalitetom koji će salezijanski život i apostolsko djelovanje učiniti kvalitativno i kvantitativno znakovitijim i plodonosnijim. Ta promjena mentaliteta zahtijeva veću pozornost posvećenu cjelovitom odgojno-pastoralnom pristupu i stilu rada u župama, školama i drugim ustanovama, stavljajući veći naglasak na odgoj u vjeri, pozornost prema rubnim kategorijama osobito mladima, povezivanje s drugim granama Salezijanske obitelji, jačanje misijskog duha i radikalnije življenje salezijanske karizme. Tomu treba poslužiti i novi Provincijalni direktorij koji obuhvaća područja: identitet, poslanje, bratski život, odgoj i obrazovanje, Salezijanska obitelj i ekonomija. 

Sabor je bio izraz konkretnog življenja zajedništva u vedrom i otvorenom ozračju, u ozbiljnom radu i kritičkom promišljanju stanja te otvorenosti perspektivama koje Duh nadahnjuje. Provincijal don Pejo Orkić informirao je sabornike o aktualnostima u Provinciji i pozvao braću na molitvenu podršku i solidarnost na svim područjima. 

Rad sabornika usmjeravao je regulator don Mihovil Kurkut s moderatorima i voditeljima grupa te animatorima molitvenih slavlja. S ovog zasjedanja poslana je čestitka novoimenovanom gospićko-senjskom biskupu o. Zdenku Križiću, koju je i usmeno prenio provincijalov vikar don Milan Ivančević sudjelovanjem na svečanom misnom slavlju u katedrali u Gospiću, te zahvalio na pastirskom služenju i suradnji dosadašnjem biskupu mons. Mili Bogoviću. 

Provincijal je na kraju zasjedanja zahvalio braći na marljivom radu, bratskoj i konstruktivnoj suradnji kao i osoblju kuće za duhovne susrete: don Josipu Buniću, don Petru Belini i kuharicama.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Adventska duhovna obnova

13. prosinca 2020. u 15.30 sati
Vjera koja život mijenja
Crkva sv. Antuna, Sv. Duh 31

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi