Vijesti - Salezijanac Tomislav Puškarić - novi hrvatski misionar u Amazoniji

 

Salezijanac Tomislav Puškarić - novi hrvatski misionar u Amazoniji

Salezijanac Tomislav Puškarić - novi hrvatski misionar u Amazoniji Autor: ika
Objavljeno: 29. 09. 2019 - 21:50

Hrvatska salezijanska provincija svetog Ivana Bosca proslavila je 29. rujna u Valdoccu (Torino) vrlo značajan događaj. Naime, u sklopu jubilarne 150. misionarske ekspedicije, čiji početak seže od 1875. godine kada je sveti Ivan Bosco poslao svoje prve misionare u Argentinu, između 36 salezijanaca misionara i 12 sestara Kćeri Marije Pomoćnice koji će biti poslani u 17 zemalja svijeta, nalazi se i jedan Hrvat, salezijanac Tomislav Puškarić koji je odlučio posvetiti svoj život 'ad gentes, ad vitam, ad extra' odlazeći u predjele amazonske prašume Venezuele.

Tijekom misnoga slavlja, koje je predvodio vrhovni poglavar Salezijanske družbe don Angel Fernandez Artime, sudionici su primili svoj misionarski križ s likom Isusa – Dobroga Pastira koji predstavlja izvanjsko obilježje njihovog misionarskog poziva. Na misnome slavlju sudjelovao je također provincijal don Tihomir Šutalo te bogoslovi Hrvatske salezijanske provincije od kojih su pojedini, zajedno s Tomislavom, proživjeli prve godine salezijanske formacije.

Tomislav je rođen 6. ožujka 1980. godine u Karlovcu. Odrastao je u Dugoj Resi te kršćanski stasao u župi blaženog Alojzija Stepinca. Nakon završene srednje škole odlazi na studij inženjerstva informatike u Zagrebu kojega uspješno završava. Zatim nekoliko godina radi kao informatičar MUP-a. U salezijansku zajednicu za odgoj zvanja ulazi 2014. godine, završava novicijat i dvije godine filozofije u Rimu nakon koje odgovara na misionarski poziv kojega je osjećao još od svoje mladosti.

Tomislav je jedan od 29 mladih salezijanaca misionara koji su još u fazi početne formacije (pedagoška praksa ili teologija), šest misionara su svećenici dok je jedan od njih biskup u miru koji je svoje biskupsko služenje vršio u Patagoniji. Dakle, nakon završetka svoje službe “nije imao mira” te je odlučio staviti se na raspolaganje Gospodinu kao misionar. Zanimljivo je također da Salezijanska družba broji oko 8 000 salezijanaca (od ukupno 14 500 članova) koji djeluju u tzv. misijskim zemljama. Dakle, Salezijanska družba je u pravom smislu riječi “misionarska”. Hrvatska salezijanska provincija broji 115 članova (83 svećenika, 32 zavjetovana bogoslova), od kojih dvojica već djeluju u misijama Gane i Ruande dok se devetorica nalaze u inozemnoj pastvi u Njemačkoj.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi