Vijesti - S. M. Pia Herman, KBLJ - obranila doktorsku disertaciju

 

S. M. Pia Herman, KBLJ - obranila doktorsku disertaciju

S. M. Pia Herman, KBLJ - obranila doktorsku disertaciju Autor: KBLJ
Objavljeno: 14. 01. 2020 - 21:21

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 9. 12. 2019. s. M. Pia (Darija) Herman, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi, obranila je doktorsku disertaciju iz područja dogmatske teologije na temu Augustinovo razumijevanje Boga u 'polupelagijanskoj raspravi' i usporedba s naukom o Bogu njegovih protivnika. Mentor disertacije je prof. dr. sc. Ivan Bodrožić. Disertaciju je obranila pred Povjerenstvom za obranu doktorske disertacije u sastavu doc. dr. sc. Anto Barišić, doc. dr. sc. Drago Tukara i prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, mentor-član. 

Rad proučava teologiju, tj. nauk o Bogu kojega sv. Aurelije Augustin (354.-430.) iznosi u svoja četiri spisa iz rasprave s 'polupelagijancima', tj. monasima iz sjevernoafričkoga grada Hadrumentuma i Južne Galije, te je uspoređuje s njihovim naukom o Bogu. Četiri Augustinova spisa jesu De gratia et libero arbitrio, De correptione et gratia, De praedestinatione sanctorum i De dono perseverantiae. Sržna je tema tih djela odnos milosti i slobodne volje s glavnim naglaskom na obrani potpune gratuitivnosti milosti. Cilj rada jest sintetički i sadržajno sustavno predstaviti i analizirati tekstove i stavove monahâ i Augustina te steći što cjelovitiji uvid u njihov nauk o Bogu, različita polazišta i razumijevanje Boga, te teološke, antropološke i ekleziološke posljedice.

Disertacija je podijeljena u pet poglavlja. U prvome je poglavlju sagledan povijesni kontekst i tijek rasprava s pelagijancima i tzv. polupelagijancima. U drugome je poglavlju analiziran pozitivan Augustinov govor o Bogu Ocu i njegovu milosnom djelovanju na izabrane, te je povezan i uspoređen s naukom monahâ iz Hadrumentuma i iz Južne Galije. Treće je poglavlje posvećeno govoru o Isusu Kristu, a četvrto o Duhu Svetome te mjestu i ulozi molitve. Peto se poglavlje bavi spornim teološkim pitanjima iz četiri Augustinova spisa, osobito pitanjem Božje svemoći i dominacije nad ljudskim voljama, te predodređenjem i Božjim predznanjem, odnosno pitanjem izabranih i odbačenih.

Darija (s. M. Pia) Herman rođena je 16. 08. 1977. u Glini od oca Matije i majke Janje (rođ. Stipanov). Članica je redovničke družbe Kćeri Božje ljubavi. 2004. diplomirala je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu 8. studenog 2016. obranila licencijatski rad  Antropološki vid nauka sv. Augustina o milosti i slobodnoj volji u tzv. polupelagijanskoj raspravi. 2002.-2016. radila je kao vjeroučiteljica u osnovnim školama i/ili gimnazijama u Sesvetskom Kraljevcu, Sarajevu (KŠC Sv. Josipa), Zadru i Tuzli (KŠC SV. Franje). Od 2017. vjeroučiteljica je u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi