Vijesti - S. Josipa Kata Ivkić proslavila dijamantni jubilej

 

S. Josipa Kata Ivkić proslavila dijamantni jubilej

S. Josipa Kata Ivkić proslavila dijamantni jubilej Autor: ika
Objavljeno: 29. 08. 2020 - 07:19

S. Josipa Kata Ivkić, redovnica Družbe služavke Kristove, proslavila je u subotu 29. kolovoza, na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, svoj dijamantni jubilej - 60 godina redovništva, misnim slavljem u Župi sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu.

 

Misno slavlje u samostanskoj kapelici predvodio je domaći sin o. Marijan Zubak, misionar Družbe Krvi Kristove, a suslavio je domaći župnik Mato Matasović.

S. Josipa rođena je 1937. u Vidovicama kod Orašja u Bosanskoj Posavini, selu poznatom po velikom broju duhovnih zvanje, jer imaju 51 svećenika, među kojima je i kotorski biskup Ilija Janjić, i 51 redovnicu. Kada joj je bilo 16 godina umro joj je otac te je odrastala uz majku i  četvero braće i sestara. Premda su je svi odgovarali od redovništva, jer je su je najstariju od sve djece trebali kao pomoć u obitelji, bila je ustrajna u odabiru duhovnog poziva koje je osjetila još u djetinjstvu. S 18 godina otišla je u samostan, prve zavjete položila 1960., a vječne 1966. godine.

Služila je u više mjesta u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj, radeći uglavnom u kuhinji. U poslušnosti i ljubavi prema Kristu, prihvatila je svoju službu, premda u početku uopće nije znala kuhati. Susestre je pamte kako je radeći u kuhinji u jednoj ruci držala krunicu, a u drugoj kuhaču. Uzor i pomoć u redovničkom životu bila joj je Blažena Djevica Marija, za koju tvrdi da joj je izmolila duhovni poziv.

Najviše je djelovala u Slavonskom Brodu – 43 godine, a u župi je znaju kao tihu samozatajnu, vedru i veselu, vrijednu, poslušnu, vjerodostojnu, poniznu, skromnu i požrtvovnu redovnicu, što je u prigodnoj homiliji potvrdio i o. Marijan, koji je poznaje još od djetinjstva, a i sestre su uveliko zaslužne što je i sam odabrao duhovni poziv. Zahvalio joj je na ustrajnosti u pozivu, na njezinoj ljubavi prema Bogu i čovjeku. Naglasio je kako u njoj prepoznaje odlike naše Nebeske majke, jer je,  poput nje bez malo riječi znala uočiti potrebe ljudi te im kao i Gospodinu s ljubavlju služila.

Radostan na taj za župu značajan događaj bio je i župnik Matasović, koji je istaknuo kako su redovnice duša i velika blagodat toj župi, a i njemu kao duhovnom pastiru.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi