Vijesti - S. Čedomila Todorić proslavila 90. rođendan

 

S. Čedomila Todorić proslavila 90. rođendan

S. Čedomila Todorić proslavila 90. rođendan Autor: ika
Objavljeno: 19. 03. 2018 - 18:35

U zajedništvu sa susestrama iz samostana Svete Obitelji u Postirima na Braču, zatim redovnicama iz bračkih zajednica u Supetru i Milni, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Čedomila Todorić proslavila je svoj 90. rođendan u ponedjeljak, 19. ožujka, na svetkovinu sv. Josipa. Ta je postirska redovnička zajednica odlučila zahvaliti tako svojoj redovnici na svemu što je učinila kroz svoj redovnički život. Redovnička zajednica okupila se na misnom slavlju u samostanskoj kapeli Sv. Josipa, a slavlje je, zatim, nastavljeno za stolom u radosti i druženju.

S. Čedomila Todorić rođena je 18. ožujka 1928. godine u Runovićima u obitelji Marka i Ane, rođene Mrkonjić. U samostan Kraljice svete Krunice u Sarajevu ušla je s devetnaest godina, 1947. godine, a svoje redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1950. godine. Spremna i radosna posluživala je redovničku zajednicu u Sarajevu sve do 1949. godine, posebno se brinući za samostansku crkvu. Kao mlada redovnica sarajevskoga samostana pohađala je i završila medicinsku školu u Sarajevu te položila državni ispit. Tada su redovnice na području Bosne, pa i one u Sarajevu, morale napustiti samostane. Sestre iz zavoda sv. Josipa bile su preseljene iz Sarajeva u stari dio muškoga franjevačkoga samostana u Fojnici. Na službu u dom za starije i nemoćne osobe u Travniku uputila ju je i dopratila krajem listopada 1949. godine tadašnja provincijalna glavarica Franciska Dušić. U domu koji je započeo s radom 1. studenoga te godine posluživala je zajedno s ostalim redovnicama štićenike tri godine. Poslana je kasnije u Bitolu u Makedoniju, u samostan Sv. Ćirila i Metoda, koji je otvoren 1952. godine. Kao medicinska sestra služila je bolesnicima bolničkoga centra, radeći na odjelu za plućne bolesti, a neko vrijeme i na dječjem odjelu. Najveći dio svojega redovničkog života posvetila je korisnicima travničkoga doma za starije i nemoćne u kojemu je radila do svojega umirovljenja 1984. godine. 

U razgovoru s novinarom Informativne katoličke agencije, slavljenica se s radošću prisjetila svoje službe u Travniku gdje je kroz redovnički život s ljubavlju njegovala stare i nemoćne te služenja u bitoljskoj bolnici, a posebno rada s djecom. Za svoj višegodišni rad i služenje u staračkome domu u Travniku primila je i priznanje, ali skromno i ponizno te u radosti što je veći dio svojega života mogla služiti ljudima u potrebi. Poslije umirovljenja premještena je u Petrinju gdje je bila pri ruci sestrama u dječjemu vrtiću, a kasnije u samostan Majke Divne na splitskome Marjanu gdje je pomagala redovnicama te splitske zajednice u brizi za stare i nemoćne. Gotovo dvadeset godina s. Čedomila nalazi se u samostanu Svete obitelji u Postirima gdje u molitvi i razgovoru s tamošnjim redovnicama provodi svoje umirovljeničke dane. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi