Vijesti - Relikvija tijela sv. Leopolda svečano dočekana u Dubrovniku

 

Relikvija tijela sv. Leopolda svečano dočekana u Dubrovniku

Relikvija tijela sv. Leopolda svečano dočekana u Dubrovniku Autor: ika
Objavljeno: 16. 09. 2017 - 20:59

Po povratku iz rodnog Herceg Novog prva postaja zaustavljanja relikvije tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića bio je Dubrovnik gdje je kombi vozilo sa sarkofagom stiglo u subotu, 16. rujna u večernjim satima. Od naselja Hladnica sarkofag je u svečanoj procesiji oko 20 sati krenuo prema Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju gdje se okupilo mnoštvo svečevih štovatelja.

U procesiji su u pratnji sarkofaga bili talijanski kapucini među kojima i fra Flaviano Giovanni Gusella, rektor Svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi, članovi Croce Verdea koji cijelim hodočasničkim putem prate relikviju, zatim uime Dubrovačke biskupije mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha, potom gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije kojoj je sv. Leopold zaštitnik Nikola Dobroslavić, članovi Bratovštine sv. Vlaha, Dubrovački trombunjeri, gradski bratimi, redovnici, redovnice, vjernici.

Zvonila su zvona Gospe od Milosrđa, čula se pjesma zbora i vjernika koji su čekali pred svetištem ili su usput stajali pozdravljajući tako svečevo tijelo dok je prolazilo Liechtensteinovim putem. Pozdravljali su neraspadnutu relikviju svečeva tijela pokazujući na taj način ne, kako se katolike često krivo razumije i pogrešno u javnosti interpretira, štovanje mrtvoga tijela i fenomena njegove neraspadnutosti 75 godina nakon smrti, nego ljubav prema svecu čije je to tijelo i za kojeg vjernici vjeruju da je on i sada živ i da je u zajedništvu svetih s Bogom.

Svečani doček relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda bio je ispred crkve Gospe od Milosrđa, a uvodni obred s kađenjem tijela i molitvom predvodio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije. Zbor svetišta pod vodstvom s. Celestine Jelčić otpjevao je prvu strofu iz himne sv. Leopoldu „Tebi slavu pjevamo", a nakon toga volonteri „Croce Verdea" unijeli su sarkofag sa svečevim tijelom na okićeni odar u crkvi Gospe od Milosrđa. Pjesma je nastavljena te je uslijedila liturgija dočeka u crkvi tijekom koje je predvoditelj provincijal Šarčević pozdravio sve okupljene, a nazočni su bili i kotorski biskup mons. Ilija Janjić i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U prigodnoj homiliji provincijal Šarčević istaknuo je kako je Isus Krist lice Očeva milosrđa, na što je cijeli svijet podsjetila Godina milosrđa koju je bio proglasio papa Franjo, a čiji je sv. Leopold bio jedan od zaštitnika. Dodao je i kako nam je Bog u ovo naše vrijeme poslao „našeg sunarodnjaka i našeg zaštitnika" sv. Leopolda da nebrojenim dušama „olakša breme života i oduševi ih za vječne ideale i učvrsti ih u dobru", kako je Stepinac govorio. „Stoga se mi večeras radujemo. Radujemo se što upravo ove godine slavimo i 151. obljetnicu Leopoldova rođenja. Zato ove večeri i ovih dana želimo 'promatrati otajstvo milosrđa' jer je ono izvor radosti, vedrine i mira. Milosrđe Božje je izvor našeg spasenja", istaknuo je provincijal te nastavio kako je ova večer i kako su ovi dani dok je svečeva relikvija s nama posebni trenutci u kojma smo pozvani još snažnije svoj pogled svrnuti na milosrđe kako bi i sami postajali milosrdniji. Rijeka milosrđa i nakon svečeve smrti nastavlja teći jer svoju snagu crpi na nepresušnom izvoru Isusu Kristu. Provincijal Šarčević je podsjetio i na neke trenutke iz života sv. Leopolda te zaključio kako je svetac ljudima pokazivao lice očinskog i majčinskog Boga koji se raduje svojoj djeci koja se vraćaju skrušena srca jer je on onaj koji prvi ljubi. 

Po završetku liturgije dočeka u crkvi je počeo mimohod vjernika koji su ulazili na glavna vrata crkve, obilazili u molitvi oko sarkofaga te dodirom iskazivali svoju ljubav i molbe svecu za zagovor. Uz sarkofag je postavljena počasna straža koja će se izmjenjivati, a čine je predstavnici redovnika i redovnica, župa, mladih, raznih crkvenih zajednica, civilnih udruga i institucija.

Rijeke hodočasnika gotovo cijelu noć su se slijevale u Gospino polje, u Svetište Gospe od Milosrđa u Dubrovnik kako bi počastili relikviju neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvatskog sveca čiji posmrtni ostaci drugi put borave u Hrvatskoj i koji su u Dubrovnik došli nakon pohoda njegovom rodnom Herceg Novom. Tiha i topla noć pomogla je tome da hodočasnici mogu u meditaciji ostati u prostoru svetišta i dulje vremena moliti, a noćno bdjenje je predvodio mladi kapucin iz Varaždina fra Mijo Šarčević. On je s moliteljima podijelio i svoja iskustva milosti koje je primio po sv. Leopoldu kao i sve ono što mu je on na njegovom svećeničkom putu značio i znači, te je predvodio molitve.

Prvu ranu jutarnju nedjeljnu misu u svetištu također je predvodio fra Mijo Šarčević koji je u propovijedi kazao kako nitko ne može ljubiti apsolutnom ljubavlju kojom Bog ljubi. Podsjetio je i kako sv. Leopoldu njegovi poglavari nisu uslišali molitvu da ode u svoju domovinu, ali on je taj križ s ljubavlju prihvatio i nosio. Sv. Leopold nas upozorava da bez žrtve i bez križa se ne možemo zvati kršćanima. Kada se čovjek u životu najmanje nada, Bog daje svoje milosti. Nije lako živjeti ovaj život, ali se ne smije ni odustajati od njega. Sv. Leopold je govorio: sve će biti dobro. „Latimo se svoga križa, po tom lijeku svi ćemo živjeti i umrijeti", kazao je propovjednik.

Štovatelji sv. Leopolda i dalje dolaze u svetište, zaustavljaju se pred sarkofagom u kojem se nalazi svečevo tijelo, iznose pred Bogom molitve svoga srca, zaufano mole sveca da ih kod Boga zagovara u njihovim potrebama ili mu zahvaljuju na već uslišanim molitvama.
 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi