Vijesti - “Redovništvo i ekološka svijest” - konferencija HUVRP-HKVRP-a za novinare

 

“Redovništvo i ekološka svijest” - konferencija HUVRP-HKVRP-a za novinare

Objavljeno: 01. 02. 2006 - 00:19

I ove godine hrvatske redovnice i redovnici, odnosno zajednička Komisija za komunikaciju i tisak priredila je u Zagrebu konferenciju za novinare, koja je održana 1. veljače, uoči Svijećnice, kada Crkva slavi X. Svjetski dan posvećenog života. Tom prigodom dodijeljena je i nagrada "Posvećeni život", za najbolja novinarska dostignuća koja "na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba ili zajednica". Nagradu je dobio Tomislav Vuković, novinar "Glasa Koncila", a posebno priznanje za promicanje redovništva dodijeljeno je Francisku Pavljuku.

Za temu ovogodišnje press-konferencije izabrana je ekologija. Izmirenje čovjeka i okoliša imperativ je sadašnjeg trenutka, kako je poručio zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, govoreći o redovništvu i ekologiji na konferenciji za novinare. "Poziv na obraćenje u suvremenom svijetu ekologije znači da u čovjeka i u znanost treba unositi svijest kako je potrebno učiti i naučiti krepost odricanja od ugrožavajućeg izobilja; da umjesto hedonizma – bezobzirne potjere za užicima, treba gajiti kulturu istinoljubivosti", rekao je biskup Pozaić. Pri tom je pojasnio da je opće iskustvo da se u svakom ljudskom životu, koji bar malo želi biti ljudski odgovoran i uspješan, tj. moralan, pretpostavlja kultura odricanja, kultura askeze, kultiviranje nagona, solidarnost sa svim stvorenjem i s drugim ljudima. Izlaz iz današnjeg stanja ugroženosti, kako smatra biskup Pozaić, nije ni u bijegu od odgovornosti, ni u ponovnom tabuiziranju prirode, već u prementalizaciji današnjeg čovjeka u skladu s biblijskom porukom o Bogu, o svijetu i o čovjeku.

Biskup Pozaić rekao je također da od već tradicionalnoga i gotovo općenito prihvaćenog načela "održivog razvoja", koji je ipak u sebi negativistički nastrojen: koristi sve dok možeš opstati, valja prijeći onom pozitivnom: integralnom razvoju te valja poštivati cjelinu, svako biće i sva bića. Biskup je prokomentirao i da je do nedavno okoliš imao premoć nad čovjekom, a napretkom znanosti i primjenom tehnologije čovjek je, na nekim razinama, dostigao i zaobišao sile prirode. Sada može nad prirodom vršiti nasilje, planski i sustavno, upozorio je biskup, napomenuvši da je, to čineći, došao u povlašteni, ali i u grješni odnos prema prirodi te je od kulture potreba prešao u kulturu želja, a želje mogu biti razumne i nerazumne. U govoru o redovništvu u ekologiji biskup Pozaić istaknuo je da je ljubav temeljni pojam u kršćanstvu te da je osnovna istina kršćanske vjere da je Bog ljubav i da je iz ljubavi sve stvorio, te da s ljubavlju i danas djeluje u svijetu. Podsjećajući da je istina vjere i da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku te je, dakle čovjek stvoren na sliku ljubavi, biskup Pozaić napomenuo je da je čovjekovo poslanje da upravlja ovim svijetom u skladu sa svojom naravi, tj. kao slika Božja, kao onaj koji djeluje iz ljubavi.
 
Govoreći o konkretnim akcijama redovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini glede ekoloških problema, fra Miljenko Šteko posebno je istaknuo niz apela i otvorenih pisama za odustajanje od projekta "Družba Adria". Tako je, uz ostalo, spomenuo otvoreno pismo Saboru i Vladi te Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje su 14. studenoga 2004. godine uputili Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i BiH (VFZ) i Franjevački institut za kulturu mira (FIKM), Franjevački svjetovni red (FSR) i Franjevačka mladež (FRAMA), a koje su u ime svih hrvatskih redovnika podržali svojim potpisom predsjednik HKVRP fr. Ivan Iko Mateljan i predsjednica HUVRP s. Emila Barbarić. U tom pismu franjevačke zajednice upozoravaju da ni jedan parcijalni interes ne smije prevladati nad javim interesom i općim dobrom, a Jadran je jedno od rijetkih, upravo neprocjenjivih i trajnih prirodnih izvora i bogatstva Hrvatske. Podsjetio je i na apel franjevačkih zajednica, upućen 8. listopada 2005. godine Hrvatskoj Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša da Hrvatska odustane od projekta Družba Adria, jer "ne želimo ostati ravnodušni pred predvidivom i nepredvidivom štetnošću toga projekta". Također je podsjetio na apel koji su franjevačke zajednice u Hrvatskoj uputile Vladi, Saboru i Ministarstvu poljoprivrede za zaštitu i ispravno gospodarenje vodama u Hrvatskoj.
 
HKVRP i HUVRP drugu godinu za redom dodjeljuju novinarsku nagradu "Posvećeni život" za najbolja novinarska dostignuća koja na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba i zajednica. Ujedno je otvoren i novi natječaj, a radovi koji promiču redovnički život, objavljeni tijekom 2006. godine, mogu se dostaviti na adresu Tajništva HKVRP i HUVRP najkasnije do 10. siječnja 2007. godine.
 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Dan posvećenoga života
Povratak na sve vijesti
 
 
Korizmena molitva za duhovna zvanja

Subota, 29. veljače 2020. godine u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog, na adresi Kaptol 9 (Opatovina) u Zagrebu

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održat će se od 27. do 29. ožujka 2020. u Međugorju (Put Kovačici 14, hotel Lavanda). Teme susreta su: Odnos autoriteta i poslušnosti Vođenje kolokvija.

Korizmena duhovna obnova

29. ožujka 2020. u 15.30 sati kod otaca isusovaca u Palmotićevoj. Voditelj: p. Nikola Stanković

Susret za sestre juniorke

Susret za sestre juniorke održat će se od petka 17. do nedjelje 19. travnja 2020. u Buškom Blatu.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans

Linkovi