Vijesti - “Redovništvo i ekološka svijest” - konferencija HUVRP-HKVRP-a za novinare

 

“Redovništvo i ekološka svijest” - konferencija HUVRP-HKVRP-a za novinare

Objavljeno: 01. 02. 2006 - 00:19

I ove godine hrvatske redovnice i redovnici, odnosno zajednička Komisija za komunikaciju i tisak priredila je u Zagrebu konferenciju za novinare, koja je održana 1. veljače, uoči Svijećnice, kada Crkva slavi X. Svjetski dan posvećenog života. Tom prigodom dodijeljena je i nagrada "Posvećeni život", za najbolja novinarska dostignuća koja "na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba ili zajednica". Nagradu je dobio Tomislav Vuković, novinar "Glasa Koncila", a posebno priznanje za promicanje redovništva dodijeljeno je Francisku Pavljuku.

Za temu ovogodišnje press-konferencije izabrana je ekologija. Izmirenje čovjeka i okoliša imperativ je sadašnjeg trenutka, kako je poručio zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, govoreći o redovništvu i ekologiji na konferenciji za novinare. "Poziv na obraćenje u suvremenom svijetu ekologije znači da u čovjeka i u znanost treba unositi svijest kako je potrebno učiti i naučiti krepost odricanja od ugrožavajućeg izobilja; da umjesto hedonizma – bezobzirne potjere za užicima, treba gajiti kulturu istinoljubivosti", rekao je biskup Pozaić. Pri tom je pojasnio da je opće iskustvo da se u svakom ljudskom životu, koji bar malo želi biti ljudski odgovoran i uspješan, tj. moralan, pretpostavlja kultura odricanja, kultura askeze, kultiviranje nagona, solidarnost sa svim stvorenjem i s drugim ljudima. Izlaz iz današnjeg stanja ugroženosti, kako smatra biskup Pozaić, nije ni u bijegu od odgovornosti, ni u ponovnom tabuiziranju prirode, već u prementalizaciji današnjeg čovjeka u skladu s biblijskom porukom o Bogu, o svijetu i o čovjeku.

Biskup Pozaić rekao je također da od već tradicionalnoga i gotovo općenito prihvaćenog načela "održivog razvoja", koji je ipak u sebi negativistički nastrojen: koristi sve dok možeš opstati, valja prijeći onom pozitivnom: integralnom razvoju te valja poštivati cjelinu, svako biće i sva bića. Biskup je prokomentirao i da je do nedavno okoliš imao premoć nad čovjekom, a napretkom znanosti i primjenom tehnologije čovjek je, na nekim razinama, dostigao i zaobišao sile prirode. Sada može nad prirodom vršiti nasilje, planski i sustavno, upozorio je biskup, napomenuvši da je, to čineći, došao u povlašteni, ali i u grješni odnos prema prirodi te je od kulture potreba prešao u kulturu želja, a želje mogu biti razumne i nerazumne. U govoru o redovništvu u ekologiji biskup Pozaić istaknuo je da je ljubav temeljni pojam u kršćanstvu te da je osnovna istina kršćanske vjere da je Bog ljubav i da je iz ljubavi sve stvorio, te da s ljubavlju i danas djeluje u svijetu. Podsjećajući da je istina vjere i da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku te je, dakle čovjek stvoren na sliku ljubavi, biskup Pozaić napomenuo je da je čovjekovo poslanje da upravlja ovim svijetom u skladu sa svojom naravi, tj. kao slika Božja, kao onaj koji djeluje iz ljubavi.
 
Govoreći o konkretnim akcijama redovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini glede ekoloških problema, fra Miljenko Šteko posebno je istaknuo niz apela i otvorenih pisama za odustajanje od projekta "Družba Adria". Tako je, uz ostalo, spomenuo otvoreno pismo Saboru i Vladi te Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje su 14. studenoga 2004. godine uputili Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i BiH (VFZ) i Franjevački institut za kulturu mira (FIKM), Franjevački svjetovni red (FSR) i Franjevačka mladež (FRAMA), a koje su u ime svih hrvatskih redovnika podržali svojim potpisom predsjednik HKVRP fr. Ivan Iko Mateljan i predsjednica HUVRP s. Emila Barbarić. U tom pismu franjevačke zajednice upozoravaju da ni jedan parcijalni interes ne smije prevladati nad javim interesom i općim dobrom, a Jadran je jedno od rijetkih, upravo neprocjenjivih i trajnih prirodnih izvora i bogatstva Hrvatske. Podsjetio je i na apel franjevačkih zajednica, upućen 8. listopada 2005. godine Hrvatskoj Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša da Hrvatska odustane od projekta Družba Adria, jer "ne želimo ostati ravnodušni pred predvidivom i nepredvidivom štetnošću toga projekta". Također je podsjetio na apel koji su franjevačke zajednice u Hrvatskoj uputile Vladi, Saboru i Ministarstvu poljoprivrede za zaštitu i ispravno gospodarenje vodama u Hrvatskoj.
 
HKVRP i HUVRP drugu godinu za redom dodjeljuju novinarsku nagradu "Posvećeni život" za najbolja novinarska dostignuća koja na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba i zajednica. Ujedno je otvoren i novi natječaj, a radovi koji promiču redovnički život, objavljeni tijekom 2006. godine, mogu se dostaviti na adresu Tajništva HKVRP i HUVRP najkasnije do 10. siječnja 2007. godine.
 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Dan posvećenoga života
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi