Vijesti - Redovnički jubileji i zavjetovanje u Karmelu Božanskog Srca Isusova

 

Redovnički jubileji i zavjetovanje u Karmelu Božanskog Srca Isusova

Redovnički jubileji i zavjetovanje u Karmelu Božanskog Srca Isusova Autor: Karmel BSI
Objavljeno: 02. 07. 2018 - 11:49

Uoči dana osnutka Družbe Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, 1. srpnja 2018, jubilej 60 godina svoga redovničkog posvećenja proslavile su: s. Antonina od sv. Josipa (Evica Parađ), s. Irena od žalosne Majke Božje (Katarina Štimac) i s. Štefanija od Duha Svetoga (Sidonija Srpak), a 25 godina svoga redovničkog posvećenja s. Ana Terezija (Andrea Vuradin). 

Ova redovnička svečanost je okupila sestre iz drugih samostana karmelićanki Božanskog Srca Isusovakoje su htjele na taj način izreći sestrama slavljenicama svoju zahvalnost za vjernost i život darovan Gospodinu, Crkvi, Družbi i dušama. 

Svečano Euharistijsko slavlje je predslavio p. Mate Miloš, karmelićanin u koncelebraciji s drugim svećenicima. Tumačeći Evanđelje u homiliji p. Mate je istaknuo primat Božjeg izbora kako to svjedoče Isusove riječi: "Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite..." (usp. Iv 15). „Pred nama ste vi sestre jubilarke koje ste donijele rod od šesdeset i dvadesetpet godina. Redovnički zavjeti su sredstvo kojim postajemo istinski zaljubljeni u Boga; cilj je postići ljubav, a Bog je ljubav“. Naglasio je potom da su redovnički zavjeti u protuslovlju sa potrošačkom kulturom, autonomijom i individualizmom. „Mogu stoga izgledati kao umiranje i trpljenje, ali ono koje će donijeti plod uskrsnuća. Redovnice su se zavjetovale Bogu ljubavi, a to je velika hrabrost u današnje vrijeme. To je čin nade u Boga koji nam obećaje budućnost i zato su oni također znak vjernosti sestara koje slave jubilej. Jer redovnica teži ostvariti Isusovu slobodu pripadnosti nebeskom Ocu“. 

Potom je p. Mato naglasio jubilarkama da ih utemeljiteljica M. Terezija od sv. Josipa ohrabruje: „Idite uvijek odvažno naprijed.... a da biste to mogle, trebate živjeti u Božjoj prisutnosti“. Na završetku homilije propovjednik im je poželio da ih Karmelska Gospa i sveci pomažu na putu uspona prema brdu Karmelu. 

Nakon toga su sestre obnovile svoje potpuno predanje Gospodinu, po Marijinu uzoru,  kako bi njihov život bio na proslavu Božanskog Srca Isusova.

Svoju potpunu pripadnost Gospodinu potvrdila je sutradan, 2. srpnja svojim doživotnim redovničkim zavjetovanjem s. Marina Lucija od agonije Kristova Srca (Marina Kolić). Slavlje redovničkog zavjetovanja održano je u provincijalnoj samostanu Družbe u Hrvatskom Leskovcu u nazočnosti rodbine zavjetovanice, susestara i vjerničke zajednice. 

Svetu Misnu žrtvu po kojoj je s. Marina Lucija sjedinila prinos svoga života s Kristovim predslavio je p. Jorge Ramos. 

Nakon liturgije riječi, sukladno obredu zavjetovanja, pred okupljenom vjerničkom zajednicom, sestra je izrekla svoju želju da je pripravna do smrti živjeti na Božju slavu i  slavu njegove Crkve te Njemu služiti u ovoj redovničkoj obitelji.  

U homiliji, tumačeći Božju riječ, p. Ramos je osvjetljivao otajstvo Božjeg poziva. Pojasnio je da svaka posvećena osoba dijeli iskustvo proroka Jeremije koji se smatrao poput djeteta nedostojan i nedostatan za službu Bogu, ali ga je Gospodin ohrabrio. „Poput njega, ni mi nismo sami niti ostavljeni jer nas Gospodin štiti, prati...  On treba biti središte života, prva ljubav Bogu posvećene osobe koja je izabrala život nasljedovanja Isusa Krista“. U nastavku homilije potom je podsjetio da je tajna ustrajnosti svakog poziva savjet svetog Pavla iz poslanice Filipljanima „Ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu.“ Zavjetovanici je poželio ove kreposti hrabrosti, ustrajnosti i strpljivosti kako bi mogla živjeti i ostati u Kristovoj ljubavi jer je Gospodin onaj koji se ne da nadmašiti u velikodušnosti.

Nakon homilije uslijedio je sam obred zavjetovanja. Zavjetovanica je svojim trostrukim „da, hoću!“ očitovala spremnost da sebe posveti potpuno Bogu. 

Predslavitelj je tada pozvao sve prisutne da se pridruže molitvi zaziva Božje pomoći i zagovora svetaca  po molitvi Litanija svih svetih. 

Uslijedio je nakon toga čin zavjetovanja koje je u ime Crkve primila vrhovna poglavarica Družbe M. Karla Marija od Križa. Kao znakove redovničkog zavjetovanja s. Marina Lucija je primila drveni križ sa ispisanim svojim imenom i datumom zavjetovanja te sličicu sa tekstom Isusovih blaženstava (Mt 5) i hvalospjeva ljubavi (1 Kor 13) koje će joj bile smjernice u životu.

Po završetku svetog misnog slavlja, uslijedilo je čestitanje novozavjetovanici i zajedništvo s uzvanicima.

Gospodin koji je u sestrama započeo dobro djelo, neka ga po zagovoru Karmelske Gospe dovede do ispunjenja za Dan Gospodina našega Isusa Krista.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 7. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Susret sestara juniorki

Od 6. do 8. svibnja 2019. u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (Zidine, Bosna i Hercegovina)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

Od 16. do 18. svibnja 2019. u Ličkom Osiku

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti

Linkovi