Vijesti - Redovnički dan u Rijeci

 

Redovnički dan u Rijeci

Redovnički dan u Rijeci Autor: ika/ri-nadbiskupija.com
Objavljeno: 12. 09. 2015 - 14:54

Radost i zajedništvo, karakteristike redovničkog života

Redovnice i redovnici Riječke metropolije proslavile su 12. rujna Redovnički dan cjelodnevnim susretom u Nadbiskupskom domu u Rijeci te misom u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske koju je predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Nakon molitve Trećeg časa, kojom je započeo susret, biskup Bogović redovnice i redovnike je potaknuo da ustraju u svom pozivu. „Neka rastu karizme po kojima će vas ljudi prepoznati, jer redovnički put je poseban životni put", rekao je biskup. Prenio je i pozdrave odsutnog domaćina, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića. Redovnicama i redovnicima obratio se i fra Anto Gavrić, voditelj Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica unutar Hrvatske konferencije viših poglavara i poglavarica te s. Nela Gašpar, članica redovničkog i nadbiskupijskog Povjerenstva za osobe posvećenog života. 

Fra Anto je podsjetio da je papa Franjo 2015. godinu označio kao Godinu posvećenog života te objasnio kako se zbog toga Redovnički dan proslavlja u više biskupijskih središta u Hrvatskoj kako bi što veći broj redovnika i redovnica mogao sudjelovati u njemu. Tema susreta bila je radost i zajedništvo, dvije od tri karakteristike redovništva koje Papa ističe u svojoj poruci za Godinu posvećenog života. „Budite radosni! Pokažite svima da nasljedovanje Krista i življenje njegova Evanđelja ispunja vaše srce radošću. Podijelite ovu radost s onima koji su vam blizu, kako bi tolike osobe i same osjetile želju da vam se priključe u prekrasnom i uzbudljivom evanđeoskom izazovu… Budite žene i muškarci zajedništva! Ukorijenjeni u osobno zajedništvo s Bogom, kojeg ste izabrali kao bolji dio svojega života (usp. Lk 10,42), neumorni ste graditelji bratskog zajedništva; svjedočeći evanđeoski zakon uzajamne ljubavi među sobom, a potom prema svim ljudima, osobito najsiromašnijima. Svjedočite kako univerzalno bratstvo nije kakva utopija, nego Isusova želja za čitavo čovječanstvo", podsjetio je na Papine riječi fra Anto.

Uvodno izlaganje održao je dr. fra Darko Tepert, OFM s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu koji je govorio o radosti kao značajci mesijanskog doba. Dr. don Edvard Punda s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu u poslijepodnevnim satima održao je izlaganje o zajedništvu na primjeru svete Terezije.

Biskup Bogović u propovijedi je povezao temu radosti i zajedništva s redovničkim životom te istaknuo kako je redovništvo visoka škola zajedništva, a zajedništvo je po sebi radost jer se temelji na darivanju. „Ideal zajedništva očituje se u Presvetom Trojstvu i njemu se nastojimo približiti." Biskup je objasnio kako se sve stvoreno, cijeli svijet, temelji na zajedništvu, povezanosti. Od najmanjih atoma do živih bića i čovjeka, svi opstoje u komunikaciji s nekim i ostvaruju se kao dio veće cjeline. „Stoga je zajedništvo formula života i radosti", rekao je biskup Bogović. Redovnice i redovnike je pozvao da svakim danom nastoje uspostavljati savršenije odnose sa članovima svoje zajednice i drugim ljudima, te da svatko na svoj način nastoji obogatiti život zajednice.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi