Vijesti - Redovnice iz Slovačke u posjetu Misijskom centru

 

Redovnice iz Slovačke u posjetu Misijskom centru

Redovnice iz Slovačke u posjetu Misijskom centru Autor: ika
Objavljeno: 11. 08. 2017 - 11:35

U prostorijama Misijskog centra blažene Zdenke Schelingove u Josipovcu Punitovačkom s. Renata Bunjova, voditeljica centra, u nazočnosti suradnika, punitovačkog župnika Đurice Pardona, dopisnice slovačkog lista „Pramen" i dugogodišnjega bivšeg predsjednika Saveza Slovaka RH Andrije Kurica, primila je i pozdravila 11. kolovoza delegaciju redovnica iz Slovačke, časnu majku Šebastijanu Tupkovu, provincijalnu poglavaricu Milosrdnih sestara sv. Križa slovačke provincije u Trnavi te sestre Viktoriju Kapustovu i Valeriju Smutnou. Bila je to vizitacija - uvid u rad Misijskog centra, prvog ovakve vrste u Hrvatskoj, otvorenog 1. listopada prošle godine s ciljem jačanja i njegovanja nacionalnog i vjerskog identiteta, kao i podupiranja u očuvanju vjere, jezika i kulture Slovaka.

U josipovačkoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela goste je dočekalo dvadesetak mještana i članova ŽEV-a i ŽPV-a, uz pjevanje crkvenih pjesama na slovačkom jeziku, a zajedno se zapjevala i „Matićka Kristova" (Majka Kristova). Župnik Pardon je nakon upoznavanja s poviješću josipovačke crkve i sela Josipovca, koje je 1881. naselio biskup Strossmayer Slovacima s područja Nove Bystrice, zahvalio sestrama što su u dogovoru s Nadbiskupijom, Općinom Punitovci i josipovačkom Maticom slovačkom omogućili osnivanje Misijskog centra. Zahvalio je i s. Renati na njezinu trudu i radu.

„Ovaj Misijski centar pokazuje da za nas i našu vjeru nema daljina, nema kilometara koji nas dijele. Naši narodi, u mnogo čemu slične prošlosti, ujedinjeni su u ljubavi i odanosti prema Gospodinu. Rad i djelovanje s. Renate pokazuje koliko je važno da Slovaci nauče zahvaljivati, razgovarati i moliti se Gospodinu na svom materinjem jeziku. Važan je to projekt u kojemu s. Renata uz pomoć suradnika mnogo čini i može mnogo učiniti uz pomoć dobrih ljudi i zato joj hvala na do sada učinjenom. U ovoj crkvi znakovit je i kip Majke Božje koji su Josipovčani donijeli iz svoje postojbine pri naseljavanju Josipovca i čiju su repliku odnijeli u Slovačku te, blagoslovljenu po nitranskom biskupu Viliamu Judaku, darivali crkvi u Novoj Bystrici 2013. godine", rekao je župnik Pardon.

S. Renata upoznala je goste s radom: učenjem crkvenih pjesama, zajedničkim molitvama, radu s djecom u radionicama, posebno likovnim, brizi za bolesne, suradnji sa Selenčom, Jurjevcom Punitovačkim, Jelisavcem, pripremama za misno slavlje na slovačkom jeziku… „Želja mi je da uz pomoć suradnika i župnika naše aktivnosti budu bolje i veće i da se naše djelovanje proširi i na druga mjesta u kojima žive Slovaci i djeluju Matice slovačke - Ilok, Markovac, Zagreb, Osijek, Lipovljani i druge Matice. Samo nas Gospodin uz našu volju i zalaganje može voditi na putu zajedništva i očuvanja naše vjere i identiteta", naglasila je s. Renata, zahvaljujući župniku i suradnicima i ujedno predstavljajući program rada do kraja godine.

Provincijalna poglavarica s. Šebastijana zahvalila je na lijepom prijemu i obećala pomoć misijskom centru uz želju uspjeha u radu i puno Božjeg blagoslova. „Prvi puta smo sestre i ja u Hrvatskoj, ovoj lijepoj zemlji i raduje nas otvorenost i gostoljubivost ljudi. Ono što smo vidjele lijepo je, a lijep je i Josipovac, selo dobrih ljudi. Hvala svima na pomoći s. Renati i radu Misijskog centra. Naše molitve na dva jezika iste su svojom nakanom u ljubavi prema Gospodinu, Majci njegovoj i Ocu njegovu. Neka su uvijek sa nama u činjenju dobrih djela", rekla je s. Šebastijana.

Poslije razgledavanja crkve i Misijskog centra suradnice s. Renate pripremile su za goste i uzvanike malu zakusku, a počasni konzul Republike Slovačke u Osijeku Ivan Komak pripremio je za gošće svečani ručak u Osijeku. Gošće iz Slovačke posjetile su Vukovar i Memorijalni centar zajedno sa sestrama sv. Križa iz Đakova. Uz posjet Đakovu, posjetile su i sestre u Trnavi te karmelićanke u Breznici Đakovačkoj.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - Ljetni semestar akad. god. 2017./2018
  • 20. veljače 2018. - početak ljetnog semestra Škole za novakinje
Dani otvorenih vrata u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Ivancu
  • od 23. do 25. veljače 2018. Ivanečki Vrhovec 36a
Klanjanje Presvetom za mlade
  • 24. veljače 2018. u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu s početkom u 19 sati.
Seminari za sestre na Krku

Termini seminara:

  • 26. veljače - 1. ožujka 2018. (za više poglavarice)
  • 12. – 15. ožujka 2018. (za sestre)
  • 14. – 17. svibnja 2018. (za sestre)
Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima
  • 2. i 3. ožujka 2018. u prostorijama Dječjeg vrtića "Sv. Josip", Granešina 7. Zagreb
Korizmena duhovna obnova za mlade u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove

3. ožujka 2018. u 10:30 u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska cesta 100

47. vijećanje redovničkih odgojitelja
  • od 9. do 11. ožujka 2018. u samostanu službenica Milosrđa na Kamenu u Splitu (Sv. Mihovila 43)

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte
Posvećeni život
Posvećeni život
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Vijesti
Vijesti

Linkovi