Vijesti - Redovnice iz Slovačke u posjetu Misijskom centru

 

Redovnice iz Slovačke u posjetu Misijskom centru

Redovnice iz Slovačke u posjetu Misijskom centru Autor: ika
Objavljeno: 11. 08. 2017 - 11:35

U prostorijama Misijskog centra blažene Zdenke Schelingove u Josipovcu Punitovačkom s. Renata Bunjova, voditeljica centra, u nazočnosti suradnika, punitovačkog župnika Đurice Pardona, dopisnice slovačkog lista „Pramen" i dugogodišnjega bivšeg predsjednika Saveza Slovaka RH Andrije Kurica, primila je i pozdravila 11. kolovoza delegaciju redovnica iz Slovačke, časnu majku Šebastijanu Tupkovu, provincijalnu poglavaricu Milosrdnih sestara sv. Križa slovačke provincije u Trnavi te sestre Viktoriju Kapustovu i Valeriju Smutnou. Bila je to vizitacija - uvid u rad Misijskog centra, prvog ovakve vrste u Hrvatskoj, otvorenog 1. listopada prošle godine s ciljem jačanja i njegovanja nacionalnog i vjerskog identiteta, kao i podupiranja u očuvanju vjere, jezika i kulture Slovaka.

U josipovačkoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela goste je dočekalo dvadesetak mještana i članova ŽEV-a i ŽPV-a, uz pjevanje crkvenih pjesama na slovačkom jeziku, a zajedno se zapjevala i „Matićka Kristova" (Majka Kristova). Župnik Pardon je nakon upoznavanja s poviješću josipovačke crkve i sela Josipovca, koje je 1881. naselio biskup Strossmayer Slovacima s područja Nove Bystrice, zahvalio sestrama što su u dogovoru s Nadbiskupijom, Općinom Punitovci i josipovačkom Maticom slovačkom omogućili osnivanje Misijskog centra. Zahvalio je i s. Renati na njezinu trudu i radu.

„Ovaj Misijski centar pokazuje da za nas i našu vjeru nema daljina, nema kilometara koji nas dijele. Naši narodi, u mnogo čemu slične prošlosti, ujedinjeni su u ljubavi i odanosti prema Gospodinu. Rad i djelovanje s. Renate pokazuje koliko je važno da Slovaci nauče zahvaljivati, razgovarati i moliti se Gospodinu na svom materinjem jeziku. Važan je to projekt u kojemu s. Renata uz pomoć suradnika mnogo čini i može mnogo učiniti uz pomoć dobrih ljudi i zato joj hvala na do sada učinjenom. U ovoj crkvi znakovit je i kip Majke Božje koji su Josipovčani donijeli iz svoje postojbine pri naseljavanju Josipovca i čiju su repliku odnijeli u Slovačku te, blagoslovljenu po nitranskom biskupu Viliamu Judaku, darivali crkvi u Novoj Bystrici 2013. godine", rekao je župnik Pardon.

S. Renata upoznala je goste s radom: učenjem crkvenih pjesama, zajedničkim molitvama, radu s djecom u radionicama, posebno likovnim, brizi za bolesne, suradnji sa Selenčom, Jurjevcom Punitovačkim, Jelisavcem, pripremama za misno slavlje na slovačkom jeziku… „Želja mi je da uz pomoć suradnika i župnika naše aktivnosti budu bolje i veće i da se naše djelovanje proširi i na druga mjesta u kojima žive Slovaci i djeluju Matice slovačke - Ilok, Markovac, Zagreb, Osijek, Lipovljani i druge Matice. Samo nas Gospodin uz našu volju i zalaganje može voditi na putu zajedništva i očuvanja naše vjere i identiteta", naglasila je s. Renata, zahvaljujući župniku i suradnicima i ujedno predstavljajući program rada do kraja godine.

Provincijalna poglavarica s. Šebastijana zahvalila je na lijepom prijemu i obećala pomoć misijskom centru uz želju uspjeha u radu i puno Božjeg blagoslova. „Prvi puta smo sestre i ja u Hrvatskoj, ovoj lijepoj zemlji i raduje nas otvorenost i gostoljubivost ljudi. Ono što smo vidjele lijepo je, a lijep je i Josipovac, selo dobrih ljudi. Hvala svima na pomoći s. Renati i radu Misijskog centra. Naše molitve na dva jezika iste su svojom nakanom u ljubavi prema Gospodinu, Majci njegovoj i Ocu njegovu. Neka su uvijek sa nama u činjenju dobrih djela", rekla je s. Šebastijana.

Poslije razgledavanja crkve i Misijskog centra suradnice s. Renate pripremile su za goste i uzvanike malu zakusku, a počasni konzul Republike Slovačke u Osijeku Ivan Komak pripremio je za gošće svečani ručak u Osijeku. Gošće iz Slovačke posjetile su Vukovar i Memorijalni centar zajedno sa sestrama sv. Križa iz Đakova. Uz posjet Đakovu, posjetile su i sestre u Trnavi te karmelićanke u Breznici Đakovačkoj.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Adventska duhovna obnova

13. prosinca 2020. u 15.30 sati
Vjera koja život mijenja
Crkva sv. Antuna, Sv. Duh 31

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi