Vijesti - Ređenja u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove

 

Ređenja u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove

Ređenja u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove Autor: ika
Objavljeno: 31. 07. 2018 - 14:57

Umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić na blagdan sv. Ignacija Lojolskoga, 31. srpnja, u bazilici Srca Isusova u Zagrebu za svećenike je zaredio isusovce iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Bojana Bijelića i o. Stanka Pericu, a za đakona Zvonimira Marinovića.

Biskup Pozaić podsjetio je u homiliji na identitet i zadaću svećenika u zajednici Crkve, što uključuje odgovornost za Božju Riječ i euharistiju te spremnost na žrtvu. Svećeništvo traži nepodijeljeno srce, trajan rast u onom ignacijevskom „magis", više, istaknuo je biskup te prenio pozdrav zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Riječi zahvale na kraju liturgijskog slavlja uputio je provincijal o. Dalibor Renić, a uime ređenika o. Stanko Perica. U slavlju su sudjelovali brojni vjernici, napose subraća isusovci, župnici i drugi svećenici, uključujući goste iz inozemstva, rodbinu i hodočasnike iz rodnih župa. 

O. Bojan Bijelić (rođ. 1983.) je iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu, o. Stanko Perica (rođ. 1983.) iz župe sv. Mateja Apostola u Viškovu (Rijeka), a Zvonimir Marinović (rođ. 1982.) iz župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Osijeku. Sva trojica temeljni studij filozofije završili su na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, a teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Zajedničko im je i to da su prije stupanja u isusovački red sva trojica završili druge fakultete te bili zaposleni u struci: o. Bijelić završio je građevinarstvo, o. Perica pravo, a đakon Marinović arheologiju. Budući da je u zagrebačkoj katedrali 9. lipnja 2018. za svećenika zaređen također isusovac o. Petar Klarić (rođ. 1987.) iz župe sv. Vida, Vidovice, Hrvatska pokrajina Družbe Isusove ove godine ima tri mladomisnika. 

Dan ranije, 30. srpnja, u kapeli Kraljice Hrvata na zagrebačkom Sljemenu hrvatski isusovci proslavili su ovogodišnje jubilarce te završetak zajedničkih duhovnih vježbi. Okupilo se više od sedamdesetorice članova Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Obljetnice redovničkog života ove godine slave: o. Stjepan Koren (70 godina redovništva), o. Dragan Majić (60 godina redovništva), o. Jakov Jurendić (50 godina redovništva) i brat Ivan Mikec (50 godina redovništva). Dijamantne i zlatne obljetnice svećeništva slave o. Stjepan Koren (60 godina), o. Luka Lučić (50 godina) i o. Marko Matić (50 godina). Na zajedničkim duhovnim vježbama u isusovačkom kolegiju na Jordanovcu u Zagrebu sudjelovala su dvadesetorica subraće, a predvodio ih je o. Tomaž Podobnik iz Slovenske provincije Družbe Isusove.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi