Vijesti - Razgovor predsjednika HKVRPP za “Katolički tjednik”

 

Razgovor predsjednika HKVRPP za “Katolički tjednik”

Razgovor predsjednika HKVRPP za “Katolički tjednik” Objavljeno: 07. 12. 2014 - 21:10

Katolički tjednik u broju 48 od 7. prosinca donosi razgovor s provincijalom Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) fra Jurom Šarčevićem, OFMCap. Povod razgovoru je početak Godine posvećenog života, ali i stanje redovništva u republikama Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Na pitanje o stanju redovništva, provincijal Šarčević istaknuo je da u republikama Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kriza zvanja nije toliko teška kao u nekim drugim europskim zemljama. K tomu je naglasio i blizinu vjernika, koji cijene rad redovnika. Govoreći pak o osobnom iskustvu redovništva fra Jure Šarčević rekao je: "Čitav je moj život vezan uz redovništvo. Od svoje 17. godine, otkako sam postao kapucin, živim u redovničkoj zajednici. Ona mi je polazište za mnogostruke djelatnosti na pastoralnom i mnogim drugim planovima. Ne znam kako bih mogao živjeti da nemam svoju redovničku braću koju mi je Bog dao kao dar. No, braća nisu uvijek dar, često su i križ. Ali ne možemo, ukoliko hoćemo biti Kristovi, živjeti bez žrtve i križa". Osvrćući se pak na smisao redovništva danas, uputio je na riječi pape Franje "gdje god su posvećene osobe, ondje je radost". Stoga, redovništvo treba biti izvor radosti i zajedništva u Crkvi i svijetu.

O djelovanju HKVRPP, odnosno njegove službe predsjednika na koju je izabran prije nešto više od mjesec dana, rekao je: "Osobno si ne umišljam da mogu učiniti Bog zna što veliko, ali ono što mogu, učinit ću rado i s oduševljenjem. Započela je Godina posvećenog života. Puno je izazova i očekivanja, ne samo od redovnica i redovnika, nego i cijele Crkve. No, nemam straha. Imam dobre suradnike u Vijeću konferencije, tijela i strukture koje već dobro funkcioniraju". U tom kontekstu podsjetio je kako u Hrvatskoj redovništvo okuplja više od četiri tisuće redovnika i redovnica, što predstavlja veliku snagu Crkve u današnjem svijetu punom izazova i potreba.

Jedno od pitanja dotaklo se i sv. Leopolda Bogdana Mandića, pionira ekumenizma. Šarčević je istaknuo kako je kapucinima ekumenski duh veoma važan. Sv. Leopold zaštitnik je naše provincije. I mi se trudimo da njegov duh, njegova poruka prijateljstva sa svim ljudima, bez obzira na vjeru ili nacionalnost, živi i nastavlja se i u njegovim današnjim sljedbenicima. U svojoj novijoj povijesti mi smo kapucini imali znamenitih ljudi koji su dali velik prinos širenju ekumenskoga duha na ovim našim prostorima, pa i šire.

O ulozi redovništva u obnovi Crkve danas, po primjeru sv. Franje koji je čuo poziv "Franjo idi popravi Crkvu", Šarčević je pojasnio kako je sv. Franjo želio živjeti po svetom evanđelju, i to doslovno bez prilagodbe i tumačenja. I zato je Bog po njemu popravio Crkvu. Evanđelje je u svakom vremenu aktualno, jer je uvijek novo, ne zastarijeva. Na nama je, na cijeloj Crkvi, zadaća, posebno nama posvećenicima, da u ovoj Godini posvećenoga života učinimo da evanđelje postane privlačno i novo ljudima našega vremena, da dožive "radost evanđelja". U susretu sa živim evanđeljem, tj. Isusom Kristom, rađa se prava radost. Tu istinu moramo posvjedočiti ljudima, pojasnio je Šarčević.

Na kraju je bilo i postavljeno pitanje o posadašnjenju karizme što promoviraju pojedini redovi i družbe. Šarčević je na primjeru kapucina rekao "Koncilsko načelo posadašnjenja bila je misao vodilja hrvatskih kapucina tijekom svih ovih godina od Drugoga vatikanskog sabora do današnjih dana. I to iz posebnog razloga što je naš brat Tomislav Šagi-Bunić kao perit koncilskog oca kardinala Franje Šepera, nama svojoj braći izravno prenosio svoje oduševljenje i učio nas da osim koncilskog, 'drugog puta nema'. Osobno sam živio s njime više godina i od njega naučio više od svih drugih učitelja i profesora zajedno. Danas hrvatski kapucini nastoje karitativnom poslušnošću biti na crti Crkve i njezina učiteljstva i zajedno s narodom Božjim kojemu smo poslani svjedočiti ljepotu i radost Isusova evanđelja na način našeg utemeljitelja sv. Franje Asiškoga. Zato radosno prihvaćamo poziv pape Franje da ovu Godinu posvećenoga života ne proslavimo samo spomenom svoje prošlosti (više od 400 godina prisutnosti), nego da je iskoristimo kao milosni trenutak obnove i otvorenosti Duhu Svetomu da on po nama probudi ovaj svijet". (ika/hkvrpp)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi