Vijesti - Putovanje Novicijatske škole u Nin i Zadar

 

Putovanje Novicijatske škole u Nin i Zadar

Putovanje Novicijatske škole u Nin i Zadar Objavljeno: 16. 05. 2013 - 00:21

Već tradicionalno Povjerenstvom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica za početnu formaciju organizira izlet za sestre novakinje. Ove godine odredišta su bili gradovi Nin i Zadar kao kolijevke kršćanstva na našem području.

U ranim jutarnjim satima, 16. svibnja, nas oko 50-tak, krenule smo iz Zagreba prema Ninu, našem prvom odredištu. Po dolasku u Nin slavili smo svetu Misu u župnoj crkvi sv. Anselma koja je smještena u središtu Nina. Za vrijeme hrvatskih narodnih vladara i kasnije, bila je ninska katedrala. Izgrađena je u 6. st., a obnovljena je u vrijeme kralja Zvonimira 1070. god. te je tijekom povijesti više puta stradavala, da bi današnji izgled dobila u 18. st. Nakon Mise župnik don Božo Barišić ukratko je prepričao bogatu povijest grada, a zatim nam je pokazao bogatu riznicu vrijednih umjetničkih predmeta iz doba osnutka Ninske biskupije i ranije. U zbirci se nalaze iznimno vrijedni relikvijari nebeskih zaštitnika sv. Anselma, sv. Ambroza i sv. Marcele s kraja 8. – 15. st.., drvorezbarski radovi, zavjetni darovi poklonjeni Gospi od Zečeva, jedan Judin srebrnjak, prsten Pape Pia II. iz 15. st., Gospina slika ukazanja i drugi vrijedni predmeti. Nakon ručka i kratkog odmora posjetile smo crkvicu sv. Križa izgrađenu u 9.stoljeću, slikale se kod kipa sv. Grgura Ninskog i uputile se prema Zadru.

U Zadru smo posjetile Župnu crkvu sv. Šimuna koja je na nas ostavila poseban dojam. Naime, u crkvi se nalazi srebrno-pozlaćena škrinja s očuvanim mumificiranim tijelom svetoga jeruzalemskog starca, proroka i Bogoprimaoca Šimuna, koja je proglašena spomenikom kulture nulte kategorije. Škrinja je, posebno za ovu prigodu, bila otvorena te je svaka od sestara imala priliku pristupiti, vidjeti tijelo i pomoliti se. Bio je to trenutak kada smo molile i u srcu prebirale riječi himna starca Šimuna „Sad otpuštaš slugu svoga…“. Zaista, bila je to velika milost za svaku od nas.

Prolazak pedesetak redovničkih pripravnica Zadrom postalo je „tiho propovijedanje“ i bez propovijedi. Turisti iz Nizozemske su s velikim zanimanjem željeli znati iz kojih redovničkih Zajednica pripadaju sestre te su nas molili da im otpjevamo nekoliko pjesama.

Slijedeće odredište bio je benediktinski samostan sv. Marije. U crkvi smo sa sestrama benediktinkama molile Večernju koja je probudila u nama jedan novi pogled na molitvu psalama. Bio je to trenutak sabranosti i uronjenosti u bogatstvo Božje Riječi. Benediktinke su i čuvarice vjerske i kulturne baštine grada Zadra. Naime, u samostanu je postavljena stalna izložba crkvene umjetnosti s predmetima koji datiraju od 8. do 18. st. Ova izložba jedna je od najvrednijih u Hrvatskoj. Nakon razgledavanja izložbe imale smo priliku za razgovor i druženje u dvorištu samostana. Sestre su nam radosno odgovarale na naša brojna pitanja i tako smo mogle bolje upoznati duh i karizmu benediktinskog reda. Ovim putem zahvaljujemo sestrama Benediktinkama na otvorenosti i srdačnosti. U dobrom društvu vrijeme brzo prolazi pa smo i mi morale krenuti dalje. Prošetale smo ulicama grada Zadra, posjetile morske orgulje na rivi i polako krenule prema autobusu.

Izlet je poseban izazov nama novakinjama, postulanticama i kandidaticama jer je jedinstvena prilika za međusobno upoznavanje i duhovnu izgradnju. Na povratku smo razmijenile dojmove. Bilo je ovo jedno lijepo iskustvo jedinstva u različitosti. Svaka je zajednica imala određenu „dužnost“ tako da smo sve imale priliku predstaviti svoju zajednicu. Na licima je bilo vidljivo oduševljenje ali i ponos na naše tako bogate i svete korijene. U ime novakinja, postulantica i kandidatica zahvaljujemo svima koji su nam omogućili da ovaj dan provedemo zajedno.

Novakinje sestara Srca Isusova

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra započinju u utorak, 2. ožujka 2021. godine u 15.00 sati.

Korizmena duhovna obnova

U nedjelju, 21. ožujka 2021. u Crkvi sv. Antuna - Sv. Duh 31 u 15.30 sati.

Izdavaštvo

Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi