Vijesti - Putovanje Novicijatske škole u Nin i Zadar

 

Putovanje Novicijatske škole u Nin i Zadar

Putovanje Novicijatske škole u Nin i Zadar Objavljeno: 16. 05. 2013 - 00:21

Već tradicionalno Povjerenstvom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica za početnu formaciju organizira izlet za sestre novakinje. Ove godine odredišta su bili gradovi Nin i Zadar kao kolijevke kršćanstva na našem području.

U ranim jutarnjim satima, 16. svibnja, nas oko 50-tak, krenule smo iz Zagreba prema Ninu, našem prvom odredištu. Po dolasku u Nin slavili smo svetu Misu u župnoj crkvi sv. Anselma koja je smještena u središtu Nina. Za vrijeme hrvatskih narodnih vladara i kasnije, bila je ninska katedrala. Izgrađena je u 6. st., a obnovljena je u vrijeme kralja Zvonimira 1070. god. te je tijekom povijesti više puta stradavala, da bi današnji izgled dobila u 18. st. Nakon Mise župnik don Božo Barišić ukratko je prepričao bogatu povijest grada, a zatim nam je pokazao bogatu riznicu vrijednih umjetničkih predmeta iz doba osnutka Ninske biskupije i ranije. U zbirci se nalaze iznimno vrijedni relikvijari nebeskih zaštitnika sv. Anselma, sv. Ambroza i sv. Marcele s kraja 8. – 15. st.., drvorezbarski radovi, zavjetni darovi poklonjeni Gospi od Zečeva, jedan Judin srebrnjak, prsten Pape Pia II. iz 15. st., Gospina slika ukazanja i drugi vrijedni predmeti. Nakon ručka i kratkog odmora posjetile smo crkvicu sv. Križa izgrađenu u 9.stoljeću, slikale se kod kipa sv. Grgura Ninskog i uputile se prema Zadru.

U Zadru smo posjetile Župnu crkvu sv. Šimuna koja je na nas ostavila poseban dojam. Naime, u crkvi se nalazi srebrno-pozlaćena škrinja s očuvanim mumificiranim tijelom svetoga jeruzalemskog starca, proroka i Bogoprimaoca Šimuna, koja je proglašena spomenikom kulture nulte kategorije. Škrinja je, posebno za ovu prigodu, bila otvorena te je svaka od sestara imala priliku pristupiti, vidjeti tijelo i pomoliti se. Bio je to trenutak kada smo molile i u srcu prebirale riječi himna starca Šimuna „Sad otpuštaš slugu svoga…“. Zaista, bila je to velika milost za svaku od nas.

Prolazak pedesetak redovničkih pripravnica Zadrom postalo je „tiho propovijedanje“ i bez propovijedi. Turisti iz Nizozemske su s velikim zanimanjem željeli znati iz kojih redovničkih Zajednica pripadaju sestre te su nas molili da im otpjevamo nekoliko pjesama.

Slijedeće odredište bio je benediktinski samostan sv. Marije. U crkvi smo sa sestrama benediktinkama molile Večernju koja je probudila u nama jedan novi pogled na molitvu psalama. Bio je to trenutak sabranosti i uronjenosti u bogatstvo Božje Riječi. Benediktinke su i čuvarice vjerske i kulturne baštine grada Zadra. Naime, u samostanu je postavljena stalna izložba crkvene umjetnosti s predmetima koji datiraju od 8. do 18. st. Ova izložba jedna je od najvrednijih u Hrvatskoj. Nakon razgledavanja izložbe imale smo priliku za razgovor i druženje u dvorištu samostana. Sestre su nam radosno odgovarale na naša brojna pitanja i tako smo mogle bolje upoznati duh i karizmu benediktinskog reda. Ovim putem zahvaljujemo sestrama Benediktinkama na otvorenosti i srdačnosti. U dobrom društvu vrijeme brzo prolazi pa smo i mi morale krenuti dalje. Prošetale smo ulicama grada Zadra, posjetile morske orgulje na rivi i polako krenule prema autobusu.

Izlet je poseban izazov nama novakinjama, postulanticama i kandidaticama jer je jedinstvena prilika za međusobno upoznavanje i duhovnu izgradnju. Na povratku smo razmijenile dojmove. Bilo je ovo jedno lijepo iskustvo jedinstva u različitosti. Svaka je zajednica imala određenu „dužnost“ tako da smo sve imale priliku predstaviti svoju zajednicu. Na licima je bilo vidljivo oduševljenje ali i ponos na naše tako bogate i svete korijene. U ime novakinja, postulantica i kandidatica zahvaljujemo svima koji su nam omogućili da ovaj dan provedemo zajedno.

Novakinje sestara Srca Isusova

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi