Vijesti - Prvi zavjeti kod sestara Sv. Križa u njihovoj jubilarnoj godini

 

Prvi zavjeti kod sestara Sv. Križa u njihovoj jubilarnoj godini

Prvi zavjeti kod sestara Sv. Križa u njihovoj jubilarnoj godini Autor: s. F.T.
Objavljeno: 30. 06. 2018 - 16:39

Prve zavjete je položila s. Marija Karla Ivanović

U samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova, po završetku duhovnih vježbi koje je vodio o. Danijel Čolo, karmelićanin, položila je u subotu, 30. lipnja 2018. godine, tijekom svečanoga euharistijskoga slavlja u 10 sati, prve zavjete s. Marija Karla Ivanović, iz župe Kistanje kod Zadra. 

Svetu misu predslavio je mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, u zajedništvu sa sedam svećenika: vlč. Zdenkom Ilićem, rektorom samostanske crkve, vlč. Davorom Vukovićem, vicerektorom, vlč. Robertom Jugovićem, nadbiskupskim kancelarom u Đakovu, don Matom Palićem, župnikom iz Janjeva, don Ivanom Perkovićem, župnikom župe Prikazanja BDM u Kistanju, te s vlč. Robertom Djossouom i vlč. Noudeviwa Leonom Sagbohanom, svećenicima iz Biskupije Porto Novo u Beninu, koji se nalaze na učenju hrvatskoga jezika i obogaćivanju vlastitih pastoralnih iskustava u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Sveta misa započela je svečanom ulaznom procesijom, u kojoj je bila sestra pripravnica za prve svete zavjete i ostale sestre predvođene vrhovnom poglavaricom s. Marijom Brizar i provincijalnom poglavaricom s. M. Amalijom Kupčerić. Nakon što su svećenici s nadbiskupom došli po slavljenicu, procesija je krenula u crkvu, gdje su ih dočekali gosti, uzvanici i rodbina slavljenice. Svečani ulazak popraćen je orguljaškom pratnjom, a potom je uslijedila ulazna pjesma samostanskoga zbora, koji je animirao sv. misu, predvođen s. M. Svjetlanom Paljušević.

Nakon evanđelja, koje je otpjevao don Mato Palić, uslijedilo je pitanje vrhovne poglavarice zavjetovanici, što traži od zajednice, na što je odgovorila da se želi pridružiti Družbi milosrdnih sestara Sv. Križa, gdje ju Gospodin poziva.

U homiliji, koju je izrekao mons. dr. Marin Srakić, razlažući čitanje iz Knjige proroka Hošee (2, 16b. 17b. 21-22), o zaručnici koju Gospodin vodi u pustinju da bi progovorio njezinu srcu, nadbiskup je istaknuo vrijednost pustinje i nutarnje šutnje u kojoj je jedino moguće osluškivati i čuti Gospodinov glas. On nas želi susresti u pustinjama naše svakodnevice da s nama slavi blagdan otkupljenja i da u nama sve preobrazi, misli su propovjednika, koji je također istaknuo da se ovo slavlje događa u znakovitoj jubilejskoj godini - 150. godišnjici od dolaska prvih sestara u Đakovo.

Po završetku homilije, zavjetovanica je odgovarala na pitanja, koja joj je, prema obredu zavjetovanja, nadbiskup uputio. Odgovarajući Hoću! izrazila je svoju spremnost prhvaćanja života prema trima evanđeoskim savjetima. 

Po tom je vlč. Ilić protumačio sam obred zavjetovanja i uveo nazočne u simboliku paljenja svijeće na uskrsnoj svijeći, koja simbolizira Krista, te u izgovaranje i potpisivanje zavjetnoga obrasca kao znaka trajne vjernosti Bogu i njegovu pozivu preko zajednice.

Nazočni su geste predanja popratili molitvom, a zbor pjesmom: Prinesi Bogu žrtvu zahvalnu. Pred kraj svete mise vlč. Ilić zahvalio je predvoditelju misnoga slavlja i svima nazočnima za sudjelovanje, čestitao je slavljenici i zajednici Milosrdnih sestara sv. Križa na ovom događaju.

Sveta misa završila je svečanim blagoslovom predvoditelja misnoga slavlja i pjevanjem himne Družbe, u koje su se uključile sve sestre. Potom je uslijedio svečani izlazak iz crkve u procesiji sa sestrama, čestitanje zavjetovanici te nastavak slavlja na ljetnoj terasi Centra Amadea.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
„Sv. Benedikt i Lokrum”
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi