Vijesti - Proslavljena 200. obljetnica rođenja M.L. Brandis, utemeljiteljice DMS čudotvorne medaljice

 

Proslavljena 200. obljetnica rođenja M.L. Brandis, utemeljiteljice DMS čudotvorne medaljice

Proslavljena 200. obljetnica rođenja M.L. Brandis, utemeljiteljice DMS čudotvorne medaljice Autor: ika
Objavljeno: 27. 11. 2015 - 15:44

Na spomendan Bezgrešne Djevice Marije od čudotvorne medaljice, 27. studenoga, u Hrvatskoj provincijskoj kući Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice u Osijeku proslavljena je dvjestota obljetnica rođenja s. Marije Leopoldine Brandis, utemeljiteljice DMS. Večernje misno slavlje u kapelici Sv. Josipa predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić napominjući kako su se 27. studenoga 1830. godine dogodila ukazanja BDM sv. Katarini Laboure u Parizu, u kapeli kuće matice Kćeri kršćanske ljubavi, i od te privatne objave potječe čudesna medaljica Bezgrešne Djevice Marije, a to je utjecalo i na duhovnost majke Marije Leopoldine Brandis, koja je Družbi nadahnula služenje i apostolat u Marijinu duhu te štovanje Bezgrešne Djevice Marije od čudesne medaljice.

"Utemeljiteljicu vaše Družbe s. Mariju Leopoldinu Brandis resio je osjećaj za potrebe konkretnoga čovjeka: ona koja je djelovala u bolnici, zamjećivala je potrebe bolesnika po kućama. Zamjećivala je potrebe onih s ruba koji nisu mogli platiti bolnicu. Nadahnjivala se Marijinom vjerom i stavom prema Kristu: "Učinite sve što Vam rekne". Kako je ljubav uvijek domišljata i ona je bila domišljata te je u nemogućnosti da se sama posveti njezi bolesnika po kućama (jer su joj zabranjivala pravila redovničke zajednice), okupila je prikladne djevojke (1860.) i njih pripremila za poslanje "bolničkih djevojaka", koje će obilaziti bolesnike po kućama. Godine 1878. na blagdan Karmelske Gospe, obukla je prve tri sestre i tako je osnovana DMS. Družbu od početaka resi jednostavnost života i bliskost s onima na socijalnim i duhovnim marginama... Izabrale ste put poniznoga služenja svima kojima je to potrebno. Krenule ste na nesiguran put potpune otvorenosti i raspoloživosti za Božje planove prema uzoru BDM, službenice Gospodnje, koja se solidarizira i stavlja u službu onih na rubu, na marginama ljudskoga društva bez novca i prava na patronažna sredstva, na bolničku njegu, onih koji smetaju svojim ukućanima. Marijina predanost izazov je za svaku od Vas da u sebi što potpunije ostvari Marijin lik ponizne službenice Gospodnje, za ponizno služenje i za Božje planove... Leopoldina se stavila posve na službu svojoj zajednici i siromasima. Brzo je napredovala na putu svetosti. Iz njezine duboke ljubavi prema Bogu jasno je izvirala ljubav prema ljudima. Premda je ona sama odrasla u bogatstvu, naučila je korak po korak ljubiti "potpuno siromaštvo čovjeka pred Bogom" Željela je imati sestre iskrene, svetolike ljude! Vježbala je savršenu poslušnost, a to je zahtijevala i od sestara. Mnogi su bili osvjedočeni da u sestri Leopoldini pred sobom imaju sveticu, koju treba bezuvjetno proglasiti blaženom. No, to je Božje proviđenje. Bude li to njegova presveta volja, On će je i na zemlji proslaviti. Jedno je oduvijek sigurno; da bogata djelatnost časne majke još i danas bezbrojnom mnoštvu ljudi služi na spasenje. Molimo da Gospodin blagoslovi Crkvu na taj način da Božja ugodnica bude stavljena na čast oltara", kazao je nadbiskup Hranić, koji je u obraćanju redovnicama DMS naglasio kako su izabrale put poniznoga služenja po uzoru na BDM i službenicu Božju Leopoldinu de Brandis, pozivajući na udruživanje snaga i karizme DMS u okviru pokretanja projekta hospicija. Nadbiskup je ujedno čestitao spomendan sestrama i blagoslovio medaljice BDM koje su darivane svima na euharistijskom slavlju. 

Provincijalna poglavarica DMS u Hrvatskoj s. Kaja Ljubas zahvalila je nadbiskupu Hraniću, suslaviteljima svećenicima i redovnicima, redovnicama i vjernicima za sudjelovanje u slavlju te izvijestila o predanoj molbi za službeno pokretanje postupka beatifikacije utemeljiteljice DMS čudotvorne medaljice Leopoldine Brandis, zatim o povijesnom događaju za DMS - ustanovljenju Delegature u Beninu sa sjedištem u Malanhoui, te kako je u Godini posvećenoga života u provincijalnoj kući u Osijeku u travnju 2015. održan prvi mjesečni susret štovatelja BDM čudotvorne medaljice radi širenja pobožnosti Gospi čudotvorne medaljice i promicanja apostolata sestara. Rečeno je kako "Bolničke sestre" 1926. postaju samostalna družba "Marijine sestre čudotvorne medaljice" čije poslanje izražava geslo: "Evo službenice Gospodnje!" Redovnice DMS obljetničko su slavlje uveličale pjevanjem. Misu su suslavili Pavo Vukovac, Robert Machuljak, Giovanni Giemula, Adam Bernatović, Anto Pervan, Jakob Pfajfer, Pavao Mikulčić, Ivica Rebić i Ivica Martić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi