Vijesti - Proslavljen spomendan službenice Božje majke Klare Žižić

 

Proslavljen spomendan službenice Božje majke Klare Žižić

Proslavljen spomendan službenice Božje majke Klare Žižić Objavljeno: 21. 09. 2014 - 10:37

Cjelodnevnim molitveno duhovnim programom proslavljena je u nedjelju 21. rujna 308. godišnjica preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne ili Šibenskih franjevki.

Program je započeo jutarnjom misom u samostanskoj kapeli kuće matice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne. Potom je izlaganjem Presvetog Sakramenta nastavljeno cjelodnevno euharistijsko klanjanje za redovnice i vjernike grada.

U franjevačkoj crkvi Sv. Lovre, gdje se nalazi grob majke Klare, večernje svečano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas uz koncelebraciju više svećenika. Svojim pjevanjem liturgijsko slavlje uzveličao je župski zbor župe Našašća Svetog Križa iz Vodica pod ravnanjem s. Lidije Grgat.

Aktualizirajući liturgijska čitanja 21. nedjelje kroz godinu biskup se posebno zaustavio na prispodobi u kojoj vinogradar poziva radnike u svoj vinograd, koji je zapravo slika Crkve u koju Bog poziva svoje suradnike u svako doba. Stoga je istaknuo velike svjedoke vjere koji nam služe kao uzor i poticaj u odazivu i svjedočenju, ponajprije našu Gospu, a zatim sv. Pavla i sv. Franju. "Zadivljuju nas i do danas u vjeri zadivljuju brojni mučenici koji su se, uz cijenu mučeništva, odazvali Božjem pozivu i obogatili Crkvu svojim primjerom i svjedočanstvom vjere. I Sveti Pavao nam danas svjedoči da se je odazvao Kristu pa se svim silama i sposobnostima trudio uzveličati Krista u svom tijelu, bilo životom, bilo smrću… Meni je živjeti Krist a umrijeti dobitak!" Sav se dao na izgradnju Crkve, svojim životom, poslanicama i brigom sve do mučeništva. Cijeli život sv. Frane bio je odgovor na poziv koga je čuo s križa: 'Franjo popravi moju Crkvu…' Franjo je shvatio da je to moguće samo tada kad radikalno nasljedujemo Krista u njegovoj Crkvi i njegovu Riječ Evanđelja: Samo je to put mira i dobra za Crkvu i čitavi svijet…'

Zatim se biskup Ivas osvrnuo na primjer službenice Božje majke Klare Žižić i djela koje je Bog izveo po njezinu odazivu u Božji vinograd. "Među onima koji su čuli i prepoznali Kristov poziv i koji su se tom pozivu svom dušom i srcem, i djelima svoga života odazvale, danas prepoznajemo i službenicu Božju majku Klaru, čiji spomendan preminuća u vječnost danas slavimo. Zahvaljujemo Bogu što taj njezin odaziv na njegov poziv traje već stoljećima, od Promine do Šibenika, danas i do vječnosti, u njezinim brojnim sestrama koje su, ponesene upravo njezinim odazivom, i vjerom i plodonosnom službom u vinogradu Gospodnjem naše Crkve, čule i spremno se odazivale Božjem pozivu. Zahvaljujemo večeras Bogu na tom odazivu u vama, drage sestre franjevke danas. Večeras posebno molimo i zahvaljujemo Bogu za one djevojke koji će u buduće čuti Božji poziv, da se odazovu, da slijede put i djelo majke Klare u Crkvi, u vinogradu Gospodnjem koji je on zasadio u našem Šibeniku, biskupiji i narodu hrvatskom. Vrijeme u kojem je Bog pozvao mladu Maru (s. Klaru), i Katu (s. Serafinu), bilo je opako vrijeme 'turskog zuluma'. Odazvati se Božjem pozivu nije bilo lako. Trebalo je nadvladati mnoge zapreke koje su bile pune pogibeljnih poteškoća. Ni dolazak u Šibenik, ni prve godine pripreme, nisu bile lake ni pogodne. Ali Bog, ustrajne nagrađuje. Zajednica sestra franjevki od Bezgrješne je stoljećima svojom iskrenom vjernošću Evanđelju u Crkvi Božjoj, postala 'kako jedna svića' gradu i narodu."

Zaključujući propovijed biskup Ivas se osvrnuo na vrijeme i okolnosti u kojima danas živi i djeluje Crkva Kristova a koja nisu ni izdaleka laka i povoljna. "Možemo reći da su 'današnji zulumi nevjere' mnogostrukiji i lukaviji. Vinograd Gospodnji se svakodnevno nalazi u nevoljama koje bi ga rado poharale da ne bude ni loza ni grožđa ni vina, a neki bi željeli iščupati sam Trs, Krista Gospodina, Bog koji jedini spašava." Isto tako Biskup je istaknuo kako je za Crkvu važno zajedništvo i jedinstvo vjernika, koje treba čuvati, njegovati, moliti za to i živjeti zajedništvo. U tome je također naveo primjer majke Klare. "Majka Klara i njezino djelo je bio blagoslovljeno mnogim plodovima koji su onda obogatili ovu Crkvu i narod, upravo zato jer su bili vjerni zajedništvu svoje Crkve. Pravo bogatstvo Crkve je, kako kaže Papa Franjo, ono što nas ujedinjuje, a ne ono što nas dijeli."

Posebnu zahvalu za lik majke Klare i za njezine sestre izrekao je nakon popričesne molitve Josip Mateša iz Vodica i darovao sestrama raspelo kojeg je sam izradio. Vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić zahvalila je biskupu Ivasu i darovala mu simbolično svijeću s likom majke Klare. (ika/http://sibenska-biskupija.hr)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi