Vijesti - Proslavljen 90. rođendan fra Bonaventure Dude

 

Proslavljen 90. rođendan fra Bonaventure Dude

Proslavljen 90. rođendan fra Bonaventure Dude Objavljeno: 14. 01. 2014 - 22:12

U crkvi Svetog Franje na Kaptolu u Zagrebu proslavljen je 90. rođendan fra Bonaventure Dude, svećenika, franjevca, bibličara, profesora, glazbenika i nadasve omiljenog propovjednika.

U punoj crkvi, uz više redovničkih poglavara i veliki broj svećenika, pjevanu misu predvodio je sam slavljenik, a uz njega su bili provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Željko Železnjak, i gvardijan kaptolskoga samostana, fra Zdravko Lazić. U homiliji, pošavši od biblijskih tekstova, fra Željko Železnjak govorio je o zahvaljivanju, te je na kraju zahvalio Bogu što je hrvatskom narodu, Crkvi i franjevačkoj provinciji podario tako svestranoga brata koji je svojom radošću znao poticati i druge, a svojim savjetima pomagao i ohrabrivao. Osobito je istaknuo njegov rad u promicanju odluka Drugog vatikanskog sabora, u pokretanju lista Glas s Koncila, kao i u počecima Teološkog društva Kršćanska sadašnjost. Na osobiti je način istaknuo njegovu ulogu u nastanku Zagrebačke Biblije čiji je, zajedno s Jurom Kaštelanom, glavni urednik. Na koncu je zahvalio i za njegovu pastoralnu djelatnost, posebno za ustrajno dugogodišnje propovijedanje na nedjeljnim misama.

Na kraju misnoga slavlja fra Bonaventura Duda zahvalio je svima i zaključio recitirajući pjesmu fra Bonaventure Ćuka "Hoću li ja u raj", za koju je rekao da je vodilja njegova života.

Životopis fra Bonaventure Dude

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Bonaventura Duda istaknuti je hrvatski teolog, bibličar, profesor emeritus Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Fra Bonaventura Duda, krsnim imenom Roko, rođen je u Rijeci 14. siječnja 1924. godine. Podrijetlom je s otoka Krka, iz mjesta Krasa, pa je za sebe znao reći da je „Krasanin, Krčanin i kršćanin". Nakon dva razreda građanske škole na Sušaku, pohađa u Varaždinu Franjevačku klasičnu gimnaziju (1935.-1944.). U Franjevački red stupa 14. kolovoza 1941. godine i tada dobiva ime Bonaventura. Studirao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (1944.-1950.). U tom razdoblju profilirao se i kao glazbenik uz tadašnjeg orguljaša franjevačke crkve u Zagrebu fra Kamila Kolba, a kasnije se i sam bavio skladanjem. Za svećenika je zaređen 15. siječnja 1950. godine, a u prosincu 1952. postiže gradus licencijata iz teologije. Od jeseni 1954. do lipnja 1957. nalazi se na poslijediplomskome studiju u Rimu, najprije na Antonianumu (1954.-1955.), gdje je doktorirao iz teologije, a potom na Papinskome biblijskome institutu (1955.-1957.), gdje je postigao biblijski licencijat. Od 1957. predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Od 1993. redoviti je profesor u miru, a od 2001. professor emeritus.

S fra Zorislavom Lajošem i fra Tomislavom Šagi Bunićem pokrenuo je list Glas s koncila iz kojega će nastati današnji Glas Koncila (1963.). Pokretač je i s Jurom Kaštelanom glavni urednik prijevoda Biblije u izdanju Stvarnosti (1968.) – danas Biblije Kršćanske sadašnjosti. Preveo je s franjevačkim subratom fra Jerkom Fućkom Novi zavjet i priredio novi hrvatski Lekcionar (od 1969.). Sudjelovao je u osnivanju nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost i Teološkog društva Kršćanske sadašnjosti. Dobitnik je brojnih crkvenih i društvenih priznanja. Od 2010. dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za društvene znanosti.

Fra Bonaventura Duda u vjerničkoj je javnosti ostao zapamćen i po svojim propovijedima na nedjeljnim misama u 11 sati koje je od 1981. do 2009. predvodio u crkvi Sv. Franje na Kaptolu. Gorljivi je promicatelj Drugoga vatikanskog koncila o čemu je posebno svjedočio u razgovoru za "Kanu" iz listopada 2012. godine. Autor je brojnih znanstvenih, stručnih i kulturnih priloga, pjesnik a objavio je i više knjiga biblijskoga, teološkog i meditativnog sadržaja. Surađivao je s brojnim katoličkim časopisima – posebice Bratom Franjom, Glasom Koncila, Kanom, Liturgijsko-pastoralnim listićem, te se uvijek rado odaziva za suradnju s medijima. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Adventska duhovna obnova

13. prosinca 2020. u 15.30 sati
Vjera koja život mijenja
Crkva sv. Antuna, Sv. Duh 31

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi