Vijesti - Proslavljen 20. svjetski dan bolesnika

 

Proslavljen 20. svjetski dan bolesnika

Objavljeno: 11. 02. 2012 - 00:30

Na jubilarni 20. svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske u subotu 11. veljače, u samostanskoj crkvi sestara milosrdnica sv. Vinka u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, svečano euharistijsko slavlje predvodio je dr. Stjepan Baloban, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u koncelebraciji s rektorom crkve Marijanom Pavlenićem, karmelićanskim provincijalom dr. o. Vinkom Mamićem, predsjednikom HKVRPP-a, o. Antunom Cvekom, DI iz katoličke udruge Kap dobrote te vlč. Dragutinom Goričancem, povjerenikom za pastoral osoba s posebnim potrebama. Svečanu misu u prepunoj crkvi uzveličao je zbor Zagrebački liječnici pjevači pod dirigentskom palicom dr. Leonarda Perkovca, a za orguljama dr. Darka Kristovića.

Proslavu je organizirala Hrvatska udruge medicinskih sestara (HUS) koju je predstavljala gospođa Branka Rimac, vms i Povjerenstvo HKVRPP-a za medicinske sestre redovnice koje vodi s. Danica Grgić, vms. Na svetoj misi i proslavi je sudjelovao i ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić.

Medicinske sestre i liječnici su predvodili Molitvu vjernika. 
 
U homiliji je dr. Baloban istaknuo kako je danas potrebno udvostručiti napore kako bi pozitivni rezultati medicinskih istraživanja i uopće liječenja došli do običnoga čovjeka tj. bolesnika, budući da živimo u vremenu u kojemu se čini da su uzroci poremećenih odnosa prema bolesnicima i zdravlju u stvarnom udaljavanju od čovjeka, posebno onoga koji je slab, siromašan i bolestan. Možda je upravo način života u suvremenom društvu koje odlikuje trajno ubrzanje, razlog poremećenih odnosa u liječenju, kazao je propovjednik te zaključio kako je potrebno medicinsko osoblje koje bi moglo osigurati vrijeme potrebno za čovjeka - bolesnika. 
 
Spomenuvši se povijesti Svjetskog dana bolesnika, rekao je da ga je ustanovio danas bl. Ivan Pavao II. 1992., s ciljem da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Homiliju je dr. Baloban sažeo u zaključak da su bolest, patnja i trpljenje jednako kao i zdravlje, radost i uspjeh sastavni dio ljudskoga života. U središte svoga razmišljanja stavio je pitanje i kakvi se zakoni donose na pojedinim područjima u Hrvatskoj, zemlji koja je tradicionalno katolička, a koji se nerijetko kose s vjerskim svjetonazorom većine. „To je posebno važno za zakone koji se odnose na početak i kraj života", rekao je, spomenuvši da reakcije koje u novije vrijeme dolaze iz redova Crkve s tim u svezi su dobronamjerne i ne bi ih trebalo tretirati ideološki kao nazadne i zaostale. „Obrana života je uvijek progresivna; obrana života ne može biti zaostala, treba učiniti sve kako bi se zaštitio svaki život", rekao je, osvrnuvši se i na područje umjetne oplodnje. 
 
Na kraju mise nazočnima su se obratili vrhovna glavarica s. Miroslava Bradica, o. Vinko Mamić u ime organizatora HKVRPP-a, u ime Družbe sestara milosrdnica s. Nevenka Brkić, vms, koja je zahvalila i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji i ljepoti toga susreta te dr. Baloban, prisjetivši se i pokojnog don Luke Depola. 
 
Nakon mise bilo je zajedničko druženje u „šatoru" - sportskoj dvorani Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi