Vijesti - Proslavljen zlatni jubilej misništva dominikanca Hrvoja Lasića

 

Proslavljen zlatni jubilej misništva dominikanca Hrvoja Lasića

Proslavljen zlatni jubilej misništva dominikanca Hrvoja Lasića Autor: dominikanci.hr
Objavljeno: 09. 06. 2019 - 22:14

Na svetkovinu Duhova, 9. lipnja, u samostansko-župnoj crkvi Bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici dominikanac Hrvoje Lasić, umirovljeni sveučilišni profesor filozofije, misnim slavljem proslavio je zlatni jubilej misništva.

Misu je slavio u koncelebraciji s o. Marinkom Zadrom, priorom, o. Vjekoslavom Lasićem – rođenim bratom, drugom subraćom iz oba zagrebačka samostana, fra Antom Orečem, predstavnikom hercegovački franjevaca iz Dubrave, uz asistenciju dominikanskih bogoslova te okupljeni puk. Prije početka misnog slavlja, domaćin i prior tamošnjeg samostana pozdravio je slavljenika i okupljene, posjetivši kako se svake godine uoči blagdana sv. Antuna u toj crkvi okupljaju vjernici koji svoje podrijetlo vuku iz Uzarića pokraj Širokog Brijega, a žive u Zagrebu. Stoga je ovogodišnje okupljanje u znaku inicijatora redovitih godišnjih susreta – slavljenika o. Hrvoja koji i sam potječe iz hercegovačkog mjesta znamenitih ljudi.

Euharistijsko slavlje predvodio je svečar, a propovijedao prior koji je uvodno podsjetio da je Hrvoje rođen 16. siječnja 1942. a zatim i na njegov dominikanski – redovnički put koji je počeo odlaskom u sjemenište na poticaj majke Ane. Naime, kad je u Uzariće došao sad već pokojni dominikanac Kerubin Mekjavić kako bi pozvao tamošnje mladiće u Dominikanski red, Hrvoje nije bio u kući. No, majka mu je poslije rekla da je svejedno primljen u dominikansko sjemenište.

Prva četiri razreda osnovne škole Hrvoje je završio u Uzarićima, a druga četiri u Širokom Brijegu 1958. godine. Srednju je školu završio u Dominikanskoj klasičnoj gimnaziju u Bolu na Braču godine 1962. Nakon odsluženja vojnoga roka u Zagrebu je 1964. položio jednostavne zavjete, a tri godine poslije, 1967., svečane, doživotne zavjete, rekao je prior i njegov kolega iz gimnazijskih dana.

Godine 1968. poslan je na dovršenje filozofsko-teološkoga studija, a 1969. zaređen je za svećenika u Švicarskoj u Fribourgu. Na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Fribourgu godine 1970. godine magistrirao, a godine 1977. na istom je sveučilištu uspješno obranio doktorski rad: „Filozofski i teološki aspekti u raspravi R. Garrigou-Lagrangea – Mauricea Blondela o problemu istine“. U Fribourgu je akademske godine 1975./76. radio kao asistent, a od 1981. do umirovljenja 2009. predavao je filozofiju na Filozofsko-teološkom institutu i na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Objavio je i uredio više knjiga, znanstvenih publikacija te autor je brojnih članaka.

Propovjednik i više mandatni provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Marinko još je podsjetio na slavljenikove brojne službe u Provinciji. Bio je odgojitelj sjemeništaraca i studenata u više navrata, zamjenik provincijala, definitor, regens, provincijski i samostanski vijećnik, bibliotekar, voditelj duhovne obnove u župama, duhovnik i ispovjednik redovnica, studenata, voditelj duhovnih vježbi redovnica, studenata… Prisjetio se i zanimljivih zajedničkih događaja. Završavajući, o. Zadro rekao je da je Hrvoje bio i ostao dobar čovjek te mu zaželio da ga Duh Sveti vodi i nadahnjuje dalje kroz život. O. Hrvoje Lasić živi u dominikanskom samostanu Kraljice svete krunice u Zagrebu.

Liturgijsko pjevanje animirali su dominikanski studenti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi