Vijesti - Proslavljen zlatni jubilej misništva dominikanca Hrvoja Lasića

 

Proslavljen zlatni jubilej misništva dominikanca Hrvoja Lasića

Proslavljen zlatni jubilej misništva dominikanca Hrvoja Lasića Autor: dominikanci.hr
Objavljeno: 09. 06. 2019 - 22:14

Na svetkovinu Duhova, 9. lipnja, u samostansko-župnoj crkvi Bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici dominikanac Hrvoje Lasić, umirovljeni sveučilišni profesor filozofije, misnim slavljem proslavio je zlatni jubilej misništva.

Misu je slavio u koncelebraciji s o. Marinkom Zadrom, priorom, o. Vjekoslavom Lasićem – rođenim bratom, drugom subraćom iz oba zagrebačka samostana, fra Antom Orečem, predstavnikom hercegovački franjevaca iz Dubrave, uz asistenciju dominikanskih bogoslova te okupljeni puk. Prije početka misnog slavlja, domaćin i prior tamošnjeg samostana pozdravio je slavljenika i okupljene, posjetivši kako se svake godine uoči blagdana sv. Antuna u toj crkvi okupljaju vjernici koji svoje podrijetlo vuku iz Uzarića pokraj Širokog Brijega, a žive u Zagrebu. Stoga je ovogodišnje okupljanje u znaku inicijatora redovitih godišnjih susreta – slavljenika o. Hrvoja koji i sam potječe iz hercegovačkog mjesta znamenitih ljudi.

Euharistijsko slavlje predvodio je svečar, a propovijedao prior koji je uvodno podsjetio da je Hrvoje rođen 16. siječnja 1942. a zatim i na njegov dominikanski – redovnički put koji je počeo odlaskom u sjemenište na poticaj majke Ane. Naime, kad je u Uzariće došao sad već pokojni dominikanac Kerubin Mekjavić kako bi pozvao tamošnje mladiće u Dominikanski red, Hrvoje nije bio u kući. No, majka mu je poslije rekla da je svejedno primljen u dominikansko sjemenište.

Prva četiri razreda osnovne škole Hrvoje je završio u Uzarićima, a druga četiri u Širokom Brijegu 1958. godine. Srednju je školu završio u Dominikanskoj klasičnoj gimnaziju u Bolu na Braču godine 1962. Nakon odsluženja vojnoga roka u Zagrebu je 1964. položio jednostavne zavjete, a tri godine poslije, 1967., svečane, doživotne zavjete, rekao je prior i njegov kolega iz gimnazijskih dana.

Godine 1968. poslan je na dovršenje filozofsko-teološkoga studija, a 1969. zaređen je za svećenika u Švicarskoj u Fribourgu. Na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Fribourgu godine 1970. godine magistrirao, a godine 1977. na istom je sveučilištu uspješno obranio doktorski rad: „Filozofski i teološki aspekti u raspravi R. Garrigou-Lagrangea – Mauricea Blondela o problemu istine“. U Fribourgu je akademske godine 1975./76. radio kao asistent, a od 1981. do umirovljenja 2009. predavao je filozofiju na Filozofsko-teološkom institutu i na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Objavio je i uredio više knjiga, znanstvenih publikacija te autor je brojnih članaka.

Propovjednik i više mandatni provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Marinko još je podsjetio na slavljenikove brojne službe u Provinciji. Bio je odgojitelj sjemeništaraca i studenata u više navrata, zamjenik provincijala, definitor, regens, provincijski i samostanski vijećnik, bibliotekar, voditelj duhovne obnove u župama, duhovnik i ispovjednik redovnica, studenata, voditelj duhovnih vježbi redovnica, studenata… Prisjetio se i zanimljivih zajedničkih događaja. Završavajući, o. Zadro rekao je da je Hrvoje bio i ostao dobar čovjek te mu zaželio da ga Duh Sveti vodi i nadahnjuje dalje kroz život. O. Hrvoje Lasić živi u dominikanskom samostanu Kraljice svete krunice u Zagrebu.

Liturgijsko pjevanje animirali su dominikanski studenti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi