Vijesti - Proslavljen Dan Hrvatske dominikanske provincije

 

Proslavljen Dan Hrvatske dominikanske provincije

Proslavljen Dan Hrvatske dominikanske provincije Autor: ika/dominikanci.hr
Objavljeno: 04. 04. 2016 - 10:46

Dobre riječi su potrebne zajedništvu i domovini

Na blagdan Blagovijesti koji je ove 2016. godine slavljen u ponedjeljak 4. travnja Hrvatska dominikanska provincija Navještenja Blažene Djevice Marije proslavila je svoj dan. Misno je slavlje u crkvi Kraljice svete krunice uz dominikanski samostan na zagrebačkoj Koloniji, uz koncelebraciju više od 20 svećenika, predvodio dominikanski provincijal o. Anto Gavrić.

Među suslaviteljima su bili predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, dekan Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove Ivan Šestak, rektor nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici mons. Zlako Koren, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve Tomislav Markić, glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl, više svećenika dominikanaca, među kojima i Čeh Petr Živny te svećenika iz svećeničkog bratstva sv. Dominika. Sudjelovali su i dominikanski bogoslovi, pjevao je mješoviti župni zbor sa zborom dominikanskih bogoslova, a misu su izravno mogli pratiti slušatelji Radio Marije.

Propovijed je provincijal Gavrić posvetio riječi. Tematizirao je duboku povezanost dominikanske zaštitnice Bl. Djevice Marije s Božjom riječi, podsjetio na njezine riječi „Neka mi bude po riječi tvojoj" i podsjetio na to kako je Marija primila i čuvala riječ, živjela je tijekom cijeloga života te je po riječima činila velika djela. Spomenuo se kako je Isus poučavao da je važno čuvati riječ, postavio ljestvicu ljudskih vrednota te naglasio da ne možemo odvojiti ljudsku riječ od Božje riječi. „Riječi povezuju, stvaraju zajedništvo, oplemenjuju, ali i uništavaju, razaraju. Riječima se može manipulirati, ali i podizati, odgajati" – rekao je o. Gavrić ističući da su dobre riječi potrebne zajedništvu i domovini. Izrazio je zadovoljstvo što su okupljeni na misi za Dan provincije bili iz svih slojeva hrvatskoga društva. Provincijal je pozdravio domaće vjernike koji su svakodnevno s dominikancima u crkvi, sestre dominikanke, te predstavnike političkoga života. Potaknuo ih je na promicanje dobrih riječi. Na skrbi za dobru riječ zahvalio je nazočnom predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonku Kusiću koji je nakon misnoga slavlja progovorio o iznimnim zaslugama hrvatskih dominikanaca, posebice za hrvatsku kulturu i znanost, tijekom 800 godina postojanja dominikanskoga reda na hrvatskim prostorima. O. Gavrić je zahvalio na potpori medijima koji se svakodnevno bave prenošenjem riječi i s kojima oci dominikanci često surađuju.

Proslava Dana Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije bila je i dijelom proslave jubileja 800. obljetnice postojanja Reda propovjednika.

Studijski dan Provincije

U sklopu proslave Dana Hrvatske dominikanske provincije na svetkovinu Blagovijesti i ove je godine održan studijski dan provincije. Tim povodom u Zagrebu je gostovao češki dominikanac Petr Tomas Karel Živny, koji predaje na sveučilištu u Milanu, a bavi se i psihoterapijom. Uvodne riječi uputili su organizator studijskoga dana, regens studija Provincije fr. Srećko Koralija i provincijal fr. Anto Gavrić. Trebamo dopustiti da Riječ odzvanja preko nas i tako ulazi u konkretne životne prilike onih s kojima se susrećemo, da niti jedna životna situacija ne udalji čovjeka od susreta s Gospodinom, uvodno je poručio provincijal Gavrić.

Gostujući predavač fr. Petr Živny za temu prvoga predavanja odabrao je naslov "Teoretski, praktični i istraživački aspekti propovjedničke komunikacije", iznoseći rezultate istraživanja do kojih je došao u svojoj doktorskoj disertaciji. Današnje društvo definirao je kao "postcrkveno" te utvrdio da postoji ozbiljna kriza homiletike u takvom vremenu: "Propovjednik koji propovijeda kratko je omiljen, a to nije dobar znak duhovnoga života." Iznoseći brojne savjete za propovjednike, fr. Petr je zaključio da propovijed prije svega treba doticati ljudska srca i izvirati iz poniznosti i molitve.

Vjerska formacija i mentalno zdravlje bila je tema drugoga predavanja, u kojem je fr. Petr izložio poveznice između mentalnoga zdravlja, kako ga je definirala Svjetska zdravstvena organizacija i vjerske formacije putem obrazovanja, obiteljskoga odgoja i vjeronauka te praktičnoga života u župama. Mentalno zdravlje je dio općeg zdravlja, a ne samo odsustvo mentalne bolesti, a osim sprječavanja bolesti, ono podrazumijeva očuvanje mentalnog zdravlja te dostizanje punog osobnog potencijala. "Evanđelje je puno empatije. Isus pomaže ljudima, smanjuje njihove boli, bilo fizičke, bilo psihičke", istaknuo je predavač. S druge strane, upozorio je da zbog orijentalnoga jezika Svetoga pisma koji progovara zapadnom čovjeku, u odsustvu dobre egzegeze lako može doći do nerazumijevanja, a vjernik može završiti u "slijepoj ulici".

Mentalno zdravlje je veliki Božji dar koji trebamo nastojati postići, a očituje se prvenstveno u kvalitetnoj komunikaciji, objasnio je fr. Petr, a vjerska formacija je za mentalno zdravlje važna, pri čemu je važnija duboka duhovnost, a ne samo religioznost: "Postoji opasnost da pravila postanu puno važnija od same duhovnosti ili da religiju koristimo samo da bismo nešto dobili. Isusove riječi: 'Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste' središte su duhovnoga života, a to je puno teže od obavljanja rituala."

Poteškoće s kojima se susreće današnji čovjek su brojne, a samo neke od njih povezane s mentalnim zdravljem su preosjetljivost, strah, anksioznost, skrupuloznost, opsesija, infantilnost, depresija te razne psihoze. Evanđelje na toliko mjesta govori "Ne boj se" te svjedoči o ozdravljenjima, što je sve sadržaj koji bi u vjerskoj formaciji trebalo stavljati u prvi plan. Pred svećenicima je, dakle, težak zadatak kada je riječ o konkretnom pomaganju ljudima suočenima s poteškoćama u mentalnome zdravlju, ali uvijek se treba prepustiti Božjoj riječi i jednostavno pitati Njega kako pomoći čovjeku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Adventska duhovna obnova

13. prosinca 2020. u 15.30 sati
Vjera koja život mijenja
Crkva sv. Antuna, Sv. Duh 31

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi