Vijesti - Proslava sv. Terezije od Isusa i srebrni jubilej u Karmelu sv. Josipa

 

Proslava sv. Terezije od Isusa i srebrni jubilej u Karmelu sv. Josipa

Objavljeno: 15. 10. 2013 - 20:48

Sestre karmelićanke u Breznici Đakovačkoj proslavile su 15. listopada svetkovinu sv. Terezije od Isusa (Avilske), obnoviteljice Karmela i Majke bosonogih karmelićanki i karmelićana te srebrni jubilej, 25 godina redovničkih zavjeta s. Terezite od Marije Majke Crkve (Kalinić). Svečano misno slavlje u zajedništvu s brojnim vjernicima predvodio je karmelićanin o. Jure Zečević, provincijalni delegat za klauzurne redovnice. Uz njega su suslavili vlč. Davor Vuković, župnik u Selcima Đakovačkim, vlč. Ivica Martić, župnik u Kuševcu, vlč. Marin Knežević, duhovnik Pokreta Božanskog Milosrđa, a ispovijedao je vlč. Mirko Mrnarević, župnik u Levanjskoj Varoši.

Govoreći o sv. Tereziji, o. Jure je u svojoj homiliji potaknuo prisutne vjernike da čeznu za mudrošću, najvišim i najvećim darom, dragocjenijim od svega zemaljskog blaga, darom Duha Svetoga. Oslanjajući se na izvještaj iz Ivanova evanđelja o susretu Isusa i Samarijanke, propovjednik je naglasio da jedino u odnosu i drugovanju s Bogom primamo smisao ovozemnog života te vječni život i da je “mudrost živjeti s Bogom, bilo u klauzurnom Karmelu, bilo u obitelji i prolaziti zemljom čineći dobro.“ Živjeti onako kako je živjela i sv. Terezija, velika Bogotražiteljica i Bogonalaziteljica. Moleći zagovor ove velike Svetice da svima prisutnima izmoli milost da budu uvijek Bogonalazitelji i nikada se ne odvoje od Krista – Izvora od kojega se nikada ne žeđa, o. Jure izrazio je i zahvalnost Bogu za srebrni jubilej s. Terezite, koja je prije homilije obnovila svoje redovničke zavjete.

Sestra Terezita od Marije Majke Crkve (Ankica Kalinić), rođena je 1965. u Osijeku od majke pokojne Zorke i oca Ante kao treća od četiri kćeri, od kojih je još jedna sestra karmelićanka u istome samostanu. S. Terezita u Karmel je ušla 1987. u Kloštar Ivaniću, a potom je sa sestrama pošla na osnutak Karmela sv. Josipa u Šarengrad. Tamo je boravila do 1991., kada je sa Zajednicom uslijed ratnih neprilika bivala primorana bježati iz Šarengrada za Ilok. Upravo u Iloku, 15. listopada 1991. u zatvorenoj crkvi zbog ratnog vihora, samo u prisutnosti susestara, s. Terezita položila je svečane doživotne zavjete, a za svoje redovničko geslo uzela je Isusove riječi blaženstava: „Blago siromasima duhom“ svjedočeći i dalje svoje neizmjerno pouzdanje u Boga koji je jedino blago svojih zaručnica i koji nije napustio sestre tijekom svih tih zbivanja. Nastavila je svoj put te sa Zajednicom boravila u Đakovu i Remetama sve do novoga mjesta njihova boravka u domaćoj biskupiji, u Breznici Đakovačkoj gdje danas zahvaljuje Bogu za dar poziva u Karmel i života po svetim zavjetima.

Zahvalno slavlje, po želji slavljenice, proteklo je u obiteljskom okruženju Zajednice te najuže rodbine i prijatelja, i to vrlo radosno, u duhu riječi sv. Terezije od Isusa: „Jedino nam Bog može beskrajno više uzvratiti od onoga što mi njemu darujemo. Jer samo Bog dosta je!“ (www.karmel.hr)

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Novi broj “Vijesti”
Slijedeći članak:
Novi broj “Susreta”
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi