Vijesti - Proslava Blagovijesti u samostanu Naviještenja Gospodinova sestara franjevki

 

Proslava Blagovijesti u samostanu Naviještenja Gospodinova sestara franjevki

Proslava Blagovijesti u samostanu Naviještenja Gospodinova sestara franjevki Objavljeno: 22. 03. 2014 - 12:50

Trodnevna duhovna obnova pred svetkovinu Blagovijesti započela je u subotu 22. ožujka meditativno-kontemplativnim razmatranjem o liku Marije iz Nazareta u samostanu Naviještenja Gospodinova sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Zagrebu. Voditeljica prvog dana duhovne obnove bila je dr. s. Amabilis Jurić, koja je pozvala i potaknula na prihvaćanje Marijina načina življenja Evanđelja i Radosne vijesti.

S. Amabilis je prema enciklici Evangelii gaudium ukazala na govor pape Franje o Blaženoj Djevici Mariji, Zaručnici Duha Svetoga i Pomoćnici, koja trajno ustaje i hita nam priteći u pomoć. Šutnja, kontemplacija, nježnost i sabranost atributi su koje pripisujemo našoj Majci, uzoru za istinsku evangelizaciju, naglasila je s. Amabilis i u tom kontekstu predložila da poput Marije u šutnji "začnemo" Riječ koja će trajno boraviti u nama i među nama.

U popodnevnim satima predavanje i razmišljanje o vjeri, polazeći od enciklike Lumen fidei održao je don Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu. Pitanjem "Ima li života bez vjere?" prof. Bodrožić potaknuo je na racionalno propitkivanje o životu bez vjere i o životu u vjeri. Marija, ponizna Djevica je vjerom, svojim 'da' Bogu, u svom krilu začela Sina Božjega. Ona je "kalemila" svoj život poslušnošću Riječi Božjoj, tj. slušanjem i razumijevanjem, rekao je propovjednik, ističući da možemo uzeti Mariju iz Nazareta kao onu koja nam je uzor i primjer kako Boga treba cjelovito primiti i s Njim dijalogizirati.

Na sam dan svetkovine, 25. ožujka, uz jutarnju molitvu s. Amabilis je progovorila o Marijinom "da", ističući važnost potvrdnog odgovora Bogu svakog čovjeka. Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici Navještenja Gospodinova predvodio je prof. dr. Tonči Matulić, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, a u koncelebraciji je bio i fra Ante Bekavac, član Hercegovačke franjevačke provincije. U propovijedi prof. Matulić istaknuo je važnost razumijevanja zbilje koja se dogodila prije dva tisućljeća. Ta zbilja – utjelovljenje nije tek puka ideja ili predmet zabave, već uozbiljenje i ostvarenje Božjeg plana spasenja. "Svetkovina Blagovijesti u sebi sadržava istinu vjere koju ispovijedamo, da je Bog svoga Sina Jedinorođenca, koji je Bog od Boga, Svjetlo od Svjetla, pravi Bog, istobitan Ocu, poslao u svijet na način da se je utjelovio. Tajna Blagovijesti stavlja u središte jedan nepojmljiv događaj: Bog postaje čovjekom!", rekao je prof. Matulić, ističući da se po utjelovljenju Bog sjedinio sa svakim čovjekom. Bog je naše ljudsko, grešno povezao s božanskim neraskidivom vezom, posebno je istaknuo prof. Tonči Matulić. Kada je "pukla" veza između Stvoritelja i stvorenja, kada su Adam i Eva poništili Savez s Bogom, Bog je utjelovivši se u osobi Isusa iz Nazareta omogućio neraskidivi savez stvorenja sa Stvoriteljem. U Isusu utjelovljenom Sinu Božjemu uozbiljuje se Božje stapanje s čovjekom i čovjekovo stapanje s Bogom. U Marijinu krilu, u tom kućištu, u toj ženi začet je Bog, Sin, Isus.

U euharistijskom slavlju, zajedno s redovnicama, su također sudjelovali i vjernici župe Sv. obitelji. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi