Vijesti - Proslava blagdana Blagovijesti u Kući matici sestara Presvetog Srca Isusova

 

Proslava blagdana Blagovijesti u Kući matici sestara Presvetog Srca Isusova

Proslava blagdana Blagovijesti u Kući matici sestara Presvetog Srca Isusova Objavljeno: 08. 04. 2013 - 21:24

U ponedjeljak, 8. travnja, u Kući matici sestara Presvetog Srca Isusova, u Rijeci na Drenovi, svečano je proslavljen blagdan Navještenja Gospodnjega. Uz taj samostan nazvan „Nazaret“ nalazi se i dječji vrtić istoimenog naziva. Dječica koja ga pohađaju svojim su pjevanjem uzveličala slavlje blagdana sudjelujući na prijepodnevnom euharistijskom slavlju u 10,00 sati koje je predvodio mons. Gabrijel Bratina. Poslijepodnevni dio slavlja započeo je u samostanskoj kapeli marijanskom pobožnošću u 17,30 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 18,00 sati, u koncelebraciji sa mons. Bratinom i trajnim đakonom Tomislavom Sikavicom, predvodio je vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Na početku misnog slavlja sve nazočne je pozdravila s. Nives Stubičar, vrhovna glavarica naše Družbe, te je iznijela neke značajne činjenice iz povijesti samostana Nazaret i kapelice Navještenja Gospodnjega. Vlč. Štefan je progovorio o temeljnoj biblijskoj poruci blagdana – Bogu koji je iz preobilja ljubavi čovjeka stvorio i da ga spasi postao čovjekom. „To preobilje ljubavi ušlo je u svijet Marijinim 'Da!' i ostalo s nama u Isusu. Ljubav nas ne prestaje pratiti na našim putovima i ona nas traži i čuva, ma kakvo da je naše stanje, jer Ljubav sve može i ne smiruje se dok ne pronađe (izgubljeno) blago, a ono je za Boga čovjek“, naglašavao je vlč. Štefan. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor BDM Karmelske „Lahor“ sa D. Drenove. Slavlju se odazvao lijepi broj sestara i vjernika laika.

Nakon misnog slavlja oni su prisustvovali dobrotvornom glazbeno-meditativnom programu pod naslovom „Zvijezdi mora“, u kojem su sudjelovali mr. Marijana Grabovac, mezzosopran i student Stipe Bilić na klaviru, a kojeg su vodile učenice našeg ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić, Ivana Zgrablić i Marija Mačić. Program je bio osmišljen u šest tematskih dijelova: 1. Vođeni nadom; 2. Poziv na nemoguće; 3. Veličati Gospodina; 4. Gledati lice Gospodinovo u siromašnima; 5. Neznatnost i 6. Darivanje. Nakon svakog meditativnog teksta uslijedila je izvedba pjesama u gregorijanskom koralu i kompozicija skladatelja kao J. S. Bacha i C. Franka. Svojim predivnim glasom, glazbenom interpretacijom i koreografijom, mr. Grabovac je ispunila dvoranu samostana i dirnula srca slušatelja. Izvedbom Schumannovih Noveletta u Fis-molu sve nazočne je isto tako zadivio mladi pijanist Stipe Bilić.Potom se prisutnima obratio vlč. Štefan svjedočeći o misionarskom radu u sjevernoafričkoj državi Beninu gdje je djelovao 18 godina. Jednostavno i vrlo dojmljivo vlč. Toni je ispripovjedio nekoliko detalja naglašavajući uvijek i iznova Isusa - Ljubav koja ga je u tom poslanju vodila i na koju je u preobilnoj mjeri nailazio u svakodnevici kako je često naglašavao „moga kraja“ - u gradu Porto-Novo i u Adjarri u Beninu. Vlč. Štefan se 2004. godine vratio iz Benina, no njegov misionarski rad bio je i ostao zapažen do danas. Naime država Benin dodijelila mu je Orden za zasluge, i imenovala ga savjetnikom za vanjske poslove, uz ovlaštenje za zastupanje interesa naroda i države Benin u svijetu. Njegovi dani bili su, ispunjeni molitvom, sakramentalnim slavljima, susretima, pomaganjem, propovijedanjem, katehiziranjem, brigom za bolesne i potrebite, posjetima, radovanju i tugovanju sa narodom, žrtvama i odricanjem, potrebitim odmorom i povlačenjem, upravo u skladu sa njegovim životnim geslom: „On treba da raste, a ja da se umanjujem!“ (Iv 3, 30) Osim o svojim svakodnevnim i pastoralnim aktivnostima, posvjedočio je i o tamošnjim tradicijskim vjerovanjima i običajima, koji snažno utječu na vjerski život ljudi, koji onda kad se jednom, potaknuti Božjom milošću i uz dugogodišnju pripravu, odluče predati  Bogu, to čine velikodušno, radikalno i u radosti.Te večeri čuli smo ponešto i o višestrukom značenju po(tpo)maganja misijskog djelovanja Crkve u čemu je istaknuto kao najznačajnije svjedočanstvo života vjernika koji se daruje Bogu iz ljubavi, a sve drugo mogu biti dobre, ali ne i blagoslovljene geste darivanja. Pri završetku slavlja djevojčica Sara P., ohrabrena riječima s. Kristine Tunić,  predala je vlč. Štefanu sakupljeni novčani prilog DV Nazaret za misije, a u ime svih nazočnih sestara i laika to isto je učinila s dobrovoljnim prilozima s. Bernardina Maslać. Nakon programa slijedilo druženje u radosti zajedničkog slavlja i ugodnom razgovoru.

Kako nam poručuje posljednja biskupska sinoda i mi možemo doprinijeti misijskom poslanju Crkve, tu gdje jesmo i to upravo svojom neznatnošću, jer se poslanje Crkve ne odvija samo na zemljopisnim širinama već i na onima koje zahvaćaju najskrivenije dijelove ljudskog srca, da ga dovedu u susret s Isusom. Taj put kojim se srcem ide k Isusu ili se Isusu pripravlja put, događa se u skrovitosti, a može izgledati kao putovanje kroz pustinju. Tim putem se prolazi noseći sa sobom samo ono bitno: dar Duha, Isusovo društvo i istinu Njegove riječi, euharistijski kruh, bratstvo i sestrinstvo svekolikog crkvenog zajedništva i polet ljubavi. Neka nam Gospodin, koji na sve ima pravo i čija ljubav sve može, pomogne biti još gorljivijim navjestiteljima Radosne vijesti tamo gdje On to želi.
(s. Marijana Mohorić)

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi