Vijesti - Proslava zlatnih jubileja u Vukovaru

 

Proslava zlatnih jubileja u Vukovaru

Proslava zlatnih jubileja u Vukovaru Objavljeno: 25. 10. 2020 - 17:20

Franjevac Reda manje braće fra Venancije Mihaljević proslavio je u nedjelju 25. listopada u crkvi Sv. Filipa i Jakova, u Vukovaru zlatni jubilej svećeništva zajedno s redovnicama milosrdnih sestara sv. Križa: s. Elizom Lajčak, s. Alemkom Štefanko, s. Bernadetom Mihaljević i s. Imeldom Dalić, koje su slavile svoj zlatni jubilej u redovničkim zavjetima.

 

Euharistijsko slavlje predvodio je zlatomisnik fra Venancije Mihaljević uz koncelebraciju gvardijana u Vukovaru fra Josipa Poleta, župnika u Borovu Naselju fra Slavka Milića, i župnika u Vukovaru fra Ivice Jagodića, koji je i propovijedao. Evanđelje je čitao fra Vjeran Lazić, đakon iz Čakovca, jedan od brojnih odgajanika fra Venancija.

Na slavlju je sudjelovalo 30-tak redovnica zajedno s njihovim kandidaticama, te domaći vjernici iz Vukovara koji su molili, pjevali i svirali u čast zlatnih jubileja. Bila je to ujedno i svečana Zahvalnica za dar kruha i plodove zemlje na kojoj redovito sudjeluje Hrvatsko kulturno glazbeno društvo „Dunav“ iz Vukovara s tamburaškim orkestrom uz pjevanje župnoga zbora sv. Cecilije. Na početku slavlja kao uvod djeca su izvela recital u čast jubilaraca.

Gvardijan Poleto u pozdravu je sve pozvao da ujedine svoje molitve zahvale Bogu za dar kruha i plodove zemlje, svakom pojedinom jubilarcu za vjernost u odgovoru na Božji poziv i sve žrtve u ostvarenju svoga poslanja.

U propovijedi fra Ivica Jagodić, kao domaći župnik, ali i kao jedan od brojnih odgojenika fra Venancija, istaknuo je prema evanđeoskoj poruci oduševljenje za ljubav prema Bogu i prema svakome čovjeku, a budući je fra Venancije proveo najveći period svoga života u odgoju, posebnu ljubav prema svakome odgojeniku koji mu je bio povjeren za rast u duhovnom pozivu redovništva i svećeništva. Za njega nitko tko dođe u samostan nije izgubljen slučaj, u svakome je vidio mogućnost služenja u Crkvi. Svakoga pokreće ljubav, a ljubav je ona koja pokreće duh i upućuje u nasljedovanje Isusa izbliza.

Fra Ivica se obratio i svakoj sestri jubilarki ponaosob, ističući njihov početak duhovnog zvanja u Vukovaru, a posljednja kojoj se obratio bila je s. Eliza Lajčak, koja je rođena u Marijancima, a ne u Vukovaru, ali je dugogodišnja Vukovarka s poslanjem sakristanke u franjevačkom samostanu u Vukovaru. Bila je u Vukovaru i prije Domovinskog rata, zatim za vrijeme Domovinskog rata kada su sve sestre i svećenici ostali u Vukovaru proživljavajući stradanje grada sa svim Vukovarcima, te nakon progonstva opet došla u Vukovar gdje je i sada.

Zlatomisnik fra Venancije (Jakov) Mihaljević rođen 1943. u Zagoričanima. Zbog ratnih događanja u proljeće 1944. kao dijete s obitelji dolazi u Nijemce, a 1950. u Vukovar, gdje upisuje prvi razred osnovne škole kod „Bečarskog križa“, a ostale razrede i gimnaziju u zgradi vukovarske gimnazije. Stanovao je u blizini crkve koju je zavolio, a potom i odabrao redovnički život. Vjeronauk su mu predavali fra Robert Batušić, fra Stanko Banić i fra Rupert Rozmarić. Bio je ministrant i pjevao je u dječjem zboru, a početkom gimnazijskog školovanja uključio se u mješoviti zbor sv. Cecilije te i Franjevački svjetovni red.

Duhovno zvanje je već od djetinjstva osjećao, a u novicijat je ušao 1963. godine. Prve redovničke zavjete položio 1964. u Cerniku, a svečane 1969. u Vukovaru. Sakrament svećeničkog reda podijelio mu je zagrebački nadbiskup dr. Franjo Kuharić 1970. u Zagrebu. Mladu misu proslavio je 1970. u Zagoričanima i Vukovaru. Član je Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu.

Cijeli svoj život predano je posvetio odgoju i formaciji novih generacija franjevaca, najduže u Samoboru i Zagrebu. Bio je vjeroučitelj, duhovni asistent OFS-a, te ispovjednik i duhovnik redovničkih zajednica, napose klarisa kroz 30 godina. Danas je na službi u Slavonskom Brodu dušobrižnik u bolnici i ispovjednik.

S. Eliza Lajčak rođena je 1947. g. u Marijancima. Kroz 50 godina svoga redovničkoga života djelovala je u službi sakristanke i kućne poglavarice u Vinkovcima, Štitaru, Bošnjacima, Opatiji, a sada je na službi u Vukovaru.

S. Alemka Štefanko rođena je 1945. g. u Bebrini. Kroz 50 godina redovničkoga života djelovala je u službi voditeljice crkvenoga sviranja i pjevanja te obavljala kućanske poslove u sljedećim mjestima: Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Švicarska(Ingenbohl), Split, Srijemska Mitrovica, Vis, Vukovar, a sada je na službi u Belišću.

S. Bernardeta Mihaljević rođena je 1945. g. u Nijemcima. Kroz 50 godina redovničkoga života djelovala je u službi katehistice i voditeljice crkvenoga sviranja i pjevanja u sljedećim mjestima: Srijemska Mitrovica, Donji Miholjac, Vinkovci, Rokovci, Nuštar, Komiža, sada je u Zagrebu.

S. Imelda Dalić rođena je 1947. g. u Potočanima, Livno. Kroz 50 godina redovničkoga života djelovala je u službi inženjera radiologije i kućne poglavarice u sljedećim mjestima: Šalata – Zagreb, Lipik, Đakovo, Srijemska Mitrovica, a sada je na službi u Rijeci.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Misa za žrtve s Dakse u...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi