Vijesti - Proslava svetkovine sv. Terezije Avilske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

 

Proslava svetkovine sv. Terezije Avilske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

Proslava svetkovine sv. Terezije Avilske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj Autor: ika
Objavljeno: 15. 10. 2020 - 15:34

Misno slavlje svetkovine velike naučiteljice Crkve i duhovne majke obnovljenog Karmelskog reda, predvodio je u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj u četvrtak 15. listopada valpovački župnik vlč. Zvonko Mrak. Uz njega su, nakon otpjevane Večernje molitve u čast svetice, suslavili domaći župnik vlč. Miro Tomas, župnik iz Đakova vlč. Tomislav Ćorluka, srijemski župnik iz Šida vlč. Nikica Bošnjaković te valpovački župni vikar vlč. Luka Ćosić.

Iako u manjem broju nego prijašnjih godina, vjerni štovatelji svetice iz Avile došli su i ovaj put pronaći nadahnuće u riječima i životu te velike karmelićanke, kako je to u uvodu u misno slavlje rekao predvoditelj.

Navodeći nekoliko osnovnih podataka iz bogate biografije sv. Terezije Avilske, vlč. Mrak je započeo homiliju ističući terezijanski trag u čitavoj Crkvi, koja ju je i prepoznala kao autentičnu mističarku koja je kroz svoju molitvu i spise podijelila s čitavom Crkvom sve što je imala i živjela pred Bogom. „Na taj nas način po sv. Tereziji hvata živa želja za pravom svetošću jer i nas hrani ista Riječ i vodi isti Duh“, nastavio je valpovački župnik naglašavajući kako nas Bog uistinu želi obdariti božanskim životom odgovarajući na istinsku želju i žeđ duše, kakva je bila i svetičina, navodeći riječi njenog najdražeg psalma o duši koja poput košute čezne za Bogom živim. Ta nam žeđ daruje mogućnost da u svom životu i mi ispunimo terezijanski zadatak za pronalaženjem putova Božjih kako bi se Božje kraljevstvo širilo u današnjem svijetu, baš kao i u Terezijino vrijeme.

„Terezija je znala da voda koju Gospodin daje žednoj duši je voda živa koja struji u život vječni, a da je blizina s Bogom izvor te vode“, naglasio je vlč. Zvonko, nudeći prisutnima primjer svetičine molitve i riječi koje je zapisane držala u svom Časoslovu, a koje govore kako je u dostatnosti Boga samoga koji se ne mijenja i uvijek ostaje isti, crpila hrabrost i vjernost, dajući primjer i nama, današnjim ljudima, koje puno toga plaši i uznemiruje. Zaključujući svoju homiliju, propovjednik je uputio molitvu sv. Tereziji Velikoj kako bi i ljudi ovog naraštaja upoznali Božju blizinu, njegovu veličinu, važnost, dobrotu i ljubav te tako sudjelovali u njegovu božanskom životu ispunjajući, poput sv. Terezije iz Avile, svoj poziv u Crkvi do kraja, tako da se „jednom, zajedno s ovom velikom sveticom, u vječnosti radujemo pjevajući hvale Božjem milosrđu“.

Ove je godine, zbog pandemijskih razloga, nakon mise izostavljeno uobičajeno čašćenje relikvije sv. Terezije koja se čuva u Karmelu sv. Josipa, a vjernici su mogli moliti pred slikom svetice, izloženom u samostanskoj crkvi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi