Vijesti - Proslava svećeničkih obljetnica fra Rafaela Begića i fra Željka Tolića

 

Proslava svećeničkih obljetnica fra Rafaela Begića i fra Željka Tolića

Proslava svećeničkih obljetnica fra Rafaela Begića i fra Željka Tolića Autor: www.franjevci-split.hr
Objavljeno: 05. 07. 2015 - 12:12

Iskusili su križ koji je korijen i temelj istinske radosti

U nedjelju 5. srpnja na večernjoj misi u 19 sati u crkvi sv. Franje u Imotskom svečano je proslavljeno 50 godina svećeništva fra Rafaela Begića i 25 godina svećeništva fra Željka Tolića. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolit, uz koncelebraciju dvojice slavljenika, imotskog gvardijana fra Kristiana Stipanovića i još 21 svećenika.

Nakon ulazne procesije sve je nazočne svećenike i vjernike pozdravio gvardijan fra Kristian. U svom je pozdravu naveo da je fra Rafael zaređen za svećenika 15. srpnja 1965. u franjevačkoj crkvi Uznesenja BDM u Makarskoj s još petoricom kolega, a zaredio ih je nadbiskup mons. Frane Franić. Fra Željko je za svećenika zaređen 24. lipnja 1990. u konkatedrali sv. Petra u Splitu s još šestoricom kolega, a zaredio ih je nadbiskup mons. Ante Jurić. Zatim je o. gvardijan pozdravio o. nadbiskupa istaknuvši da su dvojica njegovih prethodnika zaredili današnje slavljenike, a on kao njihov nasljednik na stolici splitsko-makarskog nadbiskupa predvodi zahvalno slavlje o 50., odnosno 25. obljetnici svećeničkog ređenja.

U prigodnoj propovijedi o. nadbiskup rekao je da je 50, odnosno 25 godina veliko vremensko razdoblje u ljudskom životu. Osvrćući se unatrag, naši svečari fra Rafo i fra Željko, pred očima imaju brojna sjećanja, odnosno događaje koji su ispunili njihov svećenički život. Povezao je najprije današnje slavlje s evanđeoskim odlomkom o Isusovu nastupu u Nazaretu. Jedni su oduševljeni, a drugi se sablažnjavaju o Isusa. Tako je nekako bilo i fra Rafi i fra Željku na početku njihovog svećeničkog djelovanja: jedni su im se divili i podržavali ih, a drugi su im se čudili i ismijavali ih. No, Bog ih je izabrao i poslao, kao što je to učinio i s prorokom Ezekielom, o čemu govori prvo čitanje. U teškom razdoblju židovskog naroda Bog podiže svojim Duhom proroka da naviješta svjetlo Božje riječi u vremenima tame. Tako je svakog svećenika, pa i naše svečare, Bog snagom Duha Svetoga osposobio za svećeničko svjedočansko djelovanje.

Obraćajući se slavljenicima, mons. Barišić rekao je da su zasigurno radosni, ali da je njihova radost dublja nego na dan svećeničkog ređenja. Naime, tijekom 50, odnosno 25 godina svećeničkog života iskusili su mnogo lijepoga, ali i teškoga. Iskusili su križ koji je korijen i temelj istinske radosti. Zajedno sa sv. Pavlom svjesni su svojih ljudskih slabosti i ograničenosti, ali još više prepoznaju moć Božje milosti koja se u bezbrojnim situacijama njihova svećeništva očitovala. Na kraju je naveo da za dar svećeništva zahvaljujemo Bogu najljepšom zahvalom, a to je euharistija. Svećenik je misnik, predsjedatelj euharistijskoga slavlja koji u ime Crkve po Isusu Kristu u Duhu Svetom zahvaljuje Bogu Ocu za djelo spasenja. Večeras zahvaljujemo za požrtvovno i ustrajno svećeničko služenje fra Rafe i fra Željka te molimo Boga da ih i dalje svojom milošću krijepi i po njima se proslavi u svojoj Crkvi i današnjem svijetu.

Na kraju slavlja gvardijan je pročitao čestitku koju je slavljenicima uputio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.  Nakon toga prisutnima se obratio fra Željko te, u fra Rafino i svoje ime, zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom slavlju. Osobito je zahvalio o. nadbiskupu koji se rado odazvao predvoditi euharistijsko slavlje o njihovom jubileju te održao tako lijepu prigodnu propovijed. Na koncu se fra Željko obratio svemogućem Bogu i zahvalio mu što je fra Rafu i njega pozvao i povjerio im tako uzvišenu službu. Zamolio je Gospodina da ih obdari duhom svakodnevne molitve po kojoj će se suobličavati njemu – istinskom i jedinom Svećeniku.

Poslije svete mise slavlje se nastavilo druženjem i večerom pod šatorom uz samostan.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi