Vijesti - Proslava sv. Terezije Avilske u Karmelu u Mariji Bistrici

 

Proslava sv. Terezije Avilske u Karmelu u Mariji Bistrici

Proslava sv. Terezije Avilske u Karmelu u Mariji Bistrici Autor: ika
Objavljeno: 14. 10. 2016 - 22:25

Svježinom i aktualnošću misli sv. Terezije Avilske, prve žene naučiteljice Crkve i obnoviteljice Karmela odisala je i ovogodišnja proslava njezine svetkovine u Karmelu u Mariji Bistrici. Tijekom trodnevne priprave 12., 13. i 14. listopada vlč. Antun Motočić, rektor samostanske crkve, promišljao je o riječima sv. Terezije o redovničkom i molitvenom životu povezujući njezino molitveno iskustvo s iskustvom Karla Rahnera, teologa 20. stoljeća. Istinska molitva iziskuje cijelo naše biće, a da bi bila uslišana zahtjeva promjenu života. Za redovnike i redovnice kao preduvjet za molitvu sv. Terezija naglašava vjerno obdržavanje Pravila, a za sve ljubav prema bližnjemu, nenavezanost na stvoreno i kao najvažnije pravu poniznost, istaknuo je vlč. Motočić.

Sv. Terezija bila je snažno svjesna da je Karmel Red Blažene Djevice Marije i uvijek je isticala važnost marijanskog duha sestrama, stavljajući im Mariju za uzor u molitvi i radu. Upravo je to u ovoj pripravi za njenu svetkovinu došlo do izražaja u bistričkom Karmelu koji je bio počašćen dolaskom milosnog kipa Gospe Fatimske navečer 13. listopada, baš na dan kada se prije 99 godina u Fatimi malim vidiocima Djevica Marija ukazala u karmelskom odijelu. Kip je iz Slovenije, gdje je od 13. svibnja hodočastio po svim biskupijama, dopremljen u Mariju Bistricu u pratnji slovenske obitelji Slokan na tri dana. Tu večer kip su molitvom častile karmelićanke u klauzuri, a sutradan, 14. listopada, postavljen je u samostansku crkvu na štovanje brojnim vjernicima koji su dolazili tijekom cijelog dan pridruživši se tako sestrama koje su se u samostanskom koru izmjenjivale u molitvi. Ujutro u 7.30 sati toga dana misu je predslavio novi rektor svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagoj Matošević, a s njim su suslavili vlč. Antun Motočić i o. Jozo Milanović, benediktinac. Propovijedao je, u sklopu trodnevnice sv. Tereziji, vlč. Antun Motočić. Kip Gospe Fatimske, dar je karmelićankama povodom svetkovine njihove obnoviteljice, rekao je rektor svetišta. U 14 sati sestre su s okupljenim vjernicima molile krunicu i litanije Majci Božjoj, a u 16.30 sati molile su svečanu večernju molitvu časoslova uoči svetkovine sv. Terezije. U 19 sati kip je prenesen u svetište gdje je sljedeća dva dana bio izložen na štovanje, a onda otpraćen u Sloveniju, a zatim u Fatimu. 

Na samu svetkovinu sv. Terezije Avilske, 15. listopada, u 8 sati svečanu je misu predslavio mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a s njim je suslavio vlč. Antun Motočić. Mr. Košćak predstavio je sv. Tereziju kao tražiteljicu Božje volje, Božjeg plana, kao onu koja je bila spremna iskoraknuti i ostvariti Njegovu volju prigrljujući sve napore i poteškoće koje su pri tom pothvatu neminovne. Upravo kao takva može biti uzor suvremenom čovjeka kojeg je okarakterizirao kao onoga koji se često drži svoje male zamišljene sigurnosti i ne želi se izložiti. Istaknuo je da je sv. Terezija uvidjela kako je svijetu u kojem živi potrebna molitva i krenula je putem molitve koja nije samoj sebi svrha nego sredstvo do susreta sa živim Gospodinom. Ona je molitvom tražila Gospodina, susret s Njim. A upravo "susret s Isusom ključ je Terezijine osobnosti i na taj način možemo odškrinuti vrata njenog života, susresti je i sve više je upoznavati", rekao je mr. Košćak. Tražiti volju Božju u molitvi način je kako ići u susret Gospodinu koji je tu za nas i koji nas onda osposobljava da budemo nositelji Njegove ljubavi u ovaj svijet. Tome trebamo težiti zaključio je propovjednik. 

Nakon propovijedi i zajedničkog izricanja Vjerovanja s. Marija Ana od Srca Isusova (Vuco) obnovila je svoje redovničke zavjete na godinu dana. Po završetku misnog slavlja relikvija sv. Terezije bila je izložena na štovanje. Mr. Košćak zadržao se sa sestrama u srdačnom razgovoru u kojem je u njihove molitve preporučio svoj rad, sve bogoslove i odgojitelje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi