Vijesti - Proslava sv. Terezije Avilske u Breznici Đakovačkoj

 

Proslava sv. Terezije Avilske u Breznici Đakovačkoj

Proslava sv. Terezije Avilske u Breznici Đakovačkoj Autor: ika
Objavljeno: 15. 10. 2016 - 22:21

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Mirko Štefković, svećenik Subotičke biskupije, u koncelebraciji s četvoricom svećenika, te asistencijom dvojice đakovačkih bogoslova, 15. listopada sestre karmelićanke u Breznici Đakovačkoj proslavile su svetkovinu sv. Terezije od Isusa (Avilske), Majke obnovljenoga Karmela. Misu je skladnim pjevanjem animirao Zbor župe Bezgrešnog Srca Marijina iz Slavonskoga Broda pod ravnanjem s. Ankice Tomas.

"Tko god je od nas ikada išao planinariti zna koliko je bitan putokaz. Bez putokaza, nema vrha", rekao je na početku misnoga slavlja vlč. Štefković, osvrćući se na zbornu molitvu koja naziva sv. Tereziju učiteljicom duhovnoga puta. Duhovni put Karmela označen je i u karmelskom grbu koji sadrži "brdo, a na vrhu toga brda je križ", Isus.

Sv. Terezija je, kako je podsjetio propovjednik, u svome časoslovu imala jednu molitvu: "Neka te ništa ne straši i ne uznemiruje. Sve prolazi. Samo Bog ostaje isti". "Sveta Terezija Avilska, Velika, moli nešto tako malo i ponizno, i time sebe čini malom i poniznom. Tu je molitvu uvijek imala kraj sebe, to je bilo nešto jako važno za njen redovnički život". Imajući u vidu odlučnost i hrabrost sv. Terezije i njenu potrebu za ovakvom molitvom propovjednik je u nastavku objasnio važnost molitve u životu svakoga vjernika. "I sveti i veliki ljudi bili su izloženi kušnjama. Nije im svetost bila dana unaprijed, od rođenja, nego su se za nju izborili preko kušnji, padova. A kamen temeljac mora biti zdrava savjest, osloboditi se i malih grijeha te težiti k visokim idealima." Naglasivši kako danas mnoge ljude plaše razne stvari, od osobnih problema do raznih nerazumijevanja i padova, vlč. Štefković podsjetio je kako to nisu najvažnije stvari u životu. Pozvao je sve da uđu u vlastitu nutrinu u kojoj boravi Bog jer se u duši svakog čovjeka vodi borba oko njegova vlastitog spasenja. No, ništa ne treba čovjeka strašiti jer "nitko ne može iz čovjekove duše istjerati Boga."

Propovjednik je rekao kako sv. Terezija poziva na hrabro povlačenje u molitvu i šutnju, ali povlačenje koje nije bijeg od svijeta, nego stavljanje pod Božje svjetlo, izlaganje njegovu pogledu. Postajući ranjivi pred Bogom zadobivamo mir jer u usporedbi s Božjom beskonačnošću sve drugo prolazi jako brzo, i loše i dobro. "U duhovnom životu nema jednom zauvijek stečene sigurnosti, nego uvijek naprijed, ne popustiti, sačuvati blago u glinenim posudama. Molitva, sabranost, pogled u nutrinu. Bar malo molimo", pozvao je vlč. Štefković vjernike. Upozorio je i kako nije lako moliti i ostati budan, jer je molitva teška, ali Bog ipak uvijek daje potrebnu snagu kako bi čovjek ustrajao u vjeri. Na kraju, potaknuo je sve hodočasnike da se ne boje dati osvijetliti od Boga te tako osjetiti njegovu blizinu i prisutnost te uvijek iznova shvaćati zašto moramo moliti poput svete Terezije: Neka te ništa ne straši i ne uznemiruje. Sve prolazi. Samo Bog ostaje isti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi