Vijesti - Proslava sv. Ignacija Lojolskog na Sljemenu

 

Proslava sv. Ignacija Lojolskog na Sljemenu

Proslava sv. Ignacija Lojolskog na Sljemenu Autor: isusovci.hr
Objavljeno: 30. 07. 2015 - 21:56

"Veslajte hrabro, unatoč protivnom vjetru!"

Već tradicionalno hrvatski isusovci dan uoči svetkovine sv. Ignacija Lojolskog, 30. srpnja, okupljaju se na Sljemenu kako bi zajednički proslavili svetog Utemeljitelja. Tako se i ove godine okupilo oko pedesetak subraće pretežno iz zagrebačkih zajednica. Svetu misu u sljemenskoj župnoj crkvi Kraljice Hrvata predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić.

Na početku svete mise sve nazočne je pozdravio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ante Tustonjić, podsjećajući da je ovo prigoda kada na poseban način kao Provincija zahvaljujemo Bogu za one među nama koji slave visoke obljetnice svoga redovničkog ili svećeničkog služenja. Tako ove godine šezdeset godina redovničkog života u Družbi Isusovoj slave: br. Stjepan Dilber, br. Ivo Matošević, p. Valentin Miklobušec, p. Slavko Pavin, p. Franjo Pšeničnjak, p. Ivan Cindori i br. Ivan Pavin, dok P. Josip Jelenić slavi pedeset godina redovništva. Sedamdeset godina svećeništva slavi, naš stogodišnjak, p. Ljudevit Pichler. P. Ivan Fuček slavi šezdeset godina svećeništva, a p. Janko Šagi, pedeset godina svećeništva. P. Provincijal prisjetio se i dvojice subraće koji su se tijekom ove godine preselili u Vječnost, to su patri Jure Bosančić i Ivan Knafeljc. Ujedno je potaknuo svu subraću na molitvu za projekt izgradnje nove kuće za bogoslove na Fratrovcu u Zagrebu, a koji je započeo prije nekoliko mjeseci.

Tijekom misnoga slavlja propovijedao je p. Slavko Pavin koji je upravo na današnji dan prije šezdeset godina stupio u novicijat Družbe Isusove koji je tada bio u Zagrebu, na Fratrovcu. U propovijedi se prisjetio svojega redovničkoga života kroz nekoliko temeljnih odrednica isusovačke duhovnosti, te se na njima Bogu zahvalio.

Na početku svega stoji Isusov poziv. „Tu temeljnu istinu naše duhovnosti – istaknuo je p. Pavin – prepoznali smo u Isusovom apsolutnom pozivu upravljenom svakom čovjeku: 'Tko god želi biti moj učenik, neka se odrekne samog sebe, neka uzme svoj križ svaki dan i neka ide za mnom!” Potom dolaze Blaženstva jer, kako je rekao, „mogućnost našeg potpunog predanja Bogu i doživljavanja Božje ljubavi uvjetovana je našim prihvaćanjem Isusovih osam blaženstava.“

Zatim su tu Ustanove Družbe Isusove koje je Sv. Ignacije prožeo Isusovim Duhom. Tako je p. Pavin podsjetio subraću da se u broju 134. Ustanova kaže da će „Družbu uzdržavati, ravnati i promicati neizmjerna mudrost i dobrota Boga Stvoritelja i Spasitelja Isusa”.

Slijede zatim tri zavjeta – siromaštvo, čistoća i poslušnost – „da bi se isusovac definitivno opredijelio za Isusov put i neprestano njime išao i da bi po njima živio svakog trena.“ Da bismo mogli živjeti zavjete u svakodnevnom životu i svoje predanje  Bogu, p. Pavin je podsjetio da je „sv. Ignacije predvidio i propisao Duhovne vježbe. Na početku i na kraju procesa formacije treba radikalno obaviti mjesečne duhovne vježbe, a svake godine obavljati ih po osam dana – da se neprestano željom i voljom odlučujemo za Boga i predajemo Bogu“.

Sljedeći bitni element isusovačke duhovnosti koji nam pomaže, kako je rekao Propovjednik, „da budemo sigurni kako u svakodnevnom životu idemo putem Božjim“ jesu pravila za razlikovanje duhova koje nam je dao sv. Ignacije. „U praktičnom životu treba prepoznati kako Bog djeluje, otkriti kako nas sotona napastuje, prepoznati na što nas potiče naša narav i u svakom trenu se odlučivati za ono što Bog očekuje od nas. Razlikovanje duhova čini nas duhovno mudrima i zrelima i sigurnima da idemo putem Božjim“, istaknuo je p. Pavin, te dodao: „Danas kad smo svjesni procesa nestajanja Boga iz javnog života, procesa dekristijanizacije, posebno je važno služiti se pravilima za raspoznavanje duhova i neprestano stavljati Boga na prvo mjesto da na taj način otežamo, i daj Bože onemogućimo, nadvladavanje duha ovoga svijeta koji danas obuzima društveni javni život.“

Neposredno prije pričesti, kako je to propisao sv. Ignacije, coram Hostiam (pred hostijom) subraća koja još nisu položila svečane zavjete obnovila su svoje zavjete.

Na kraju misnoga slavlja biskup Pozaić potaknuo je subraću na zauzeti redovnički život podsjetivši na riječi Svetog Oca Franje koje je izrekao na zaključku jubileja 200-te godišnjice ponovne uspostave Družbe Isusove: „Veslajte hrabro, unatoč protivnom vjetru!“

Proslava svetog Ignacija na Sljemenu ujedno je bila i svečani završetak osmodnevnih provincijskih duhovnih vježbi koje je ove godine predvodio p. Anton Witwer, generalni postulator Družbe Isusove i ravnatelj Instituta za duhovnost Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi