Vijesti - Proslava sv. Franje na Trsteniku u Splitu

 

Proslava sv. Franje na Trsteniku u Splitu

Proslava sv. Franje na Trsteniku u Splitu Autor: franjevci-split.hr
Objavljeno: 04. 10. 2016 - 21:45

Na blagdan serafskog oca sv. Franje 4. listopada 2016., splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku. U koncelebraciji je bilo jedanaest svećenika pod vodstvom provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana. Već tradicionalno na blagdan sv. Franje nadbiskup Barišić predvodi misno slavlje za bogoslove i odgojitelje splitske franjevačke provincije koji blagdan svoga utemeljitelja, dugi niz godina, slave zajedno s bogoslovima i odgojiteljima splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

U propovijedi je mons. Barišić govorio o pravim kršćanskim vrednotama, o teškim prilikama koje su obilježile doba sv. Franje te o suvremenim kušnjama i napastima kojima je izložen suvremen čovjek, a osobito onaj koji poput sv. Franje želi autentično slijediti Isusa Krista. U tom svjetlu mons. Barišić je bogoslove potaknuo na siromaštvo i poniznost koju je živio sveti Asižanin i koja jedina otvara prostor srca kako bi se u njemu nastanio Isus Krist. „Sv. Franjo nema velikih manifestacija i reklama, ali ima ono duboko što se događa u srcu i duši, ono što nas vodi k konačnom cilju, Bogu“, kazao je nadbiskup. Naglasio je da sve informacije i svo znanje o sv. Franji ne dovode do susreta s njime nego ostavljaju na distanci ako nema iskustva Riječi Božje. Tim putem možemo upoznati njega a i sami sebi postajemo jasniji, otkrivamo i svoj identitet. Nadbiskup je pozvao vjernike, a na poseban način bogoslove da poput sv. Franje za regulu svoga života uzmu Evanđelje. „Moramo priznati da imamo puno strahova od ove Ljubavi. Branimo se maskama, bjegovima i kompromisima. Evanđelje pomalo relativiziramo da bismo se snašli i jer nas je strah biti drukčiji, biti vjernik-vjernica, biti redovnik-redovnica u ovom mentalitetu. Od Evanđelja pravimo prilagođeni status, pravilnik koji može i biti i nebiti“, naglasio je mons. Barišić te dodao da onda živimo religiju a ne vjeru. Religija nas neće nikada osloboditi od ovih strahova, nego vjera, povjerenje i ljubav. Sv. Franjo je to spoznao pa je mogao u odnosima s ljudima biti slobodan. A vjera i sloboda izviru iz Evanđelja. Splitsko-makarski nadbiskup pozvao je nazočne da se nadahnjuju na tom bogatstvu i veličini osobnosti sv. Franje.

Zahvaljujući nadbiskupu, odgojiteljima i bogoslovima Centralnoga bogoslovnog sjemeništa, gvardijan samostana dr. fra Domagoj Runje istaknuo je da su ovakvi susreti bogoslova i odgojitelja, franjevačkih i dijecezanskih, lijepa tradicija jer će sutradan raditi zajedno na istoj njivi Gospodnjoj, s istim Božjim narodom. Nakon misnoga slavlja bogoslovi i odgojitelji nastavili su druženje. Franjevačkih bogoslova sada ima 19 u Splitu, 6 u Zagrebu i 3 u Rimu, njihov magistar je dr. fra Ivica Jurić, domagistar je fra Domagoj Volarević, a duhovnik je mr. fra Marko Babić.

Na Trsteniku, u crkvi Presvetog Otkupitelja, od 1. do 3. listopada 2016. održana je trodnevnica kao uvod u svetkovinu svetog oca Franje. Prvi dan trodnevnice s prigodnom propovjedi predslavio je,profesor u miru, fra Marko Babić. Drugi i treći dan trodnevnice predslavio je gvardijan samostana, „Oca fra Ante Antića“ na Trsteniku, profesor i prodekan za nastavu na KBF-u, fra Domagoj Runje. Drugog dana nakon svetog misnog slavlja prisutni su mogli slušati koncert na orguljama u izvedbi don Ivana Urlića. Trećeg i posljednjeg dana trodnevnice održan je, kako i u većini franjevačkih crkava, drevni obred preminuća svetog oca Franje. Kroz sva tri dana i na svetkovinubogoslužje su animirali bogoslovi klerikata „Oca fra Ante Antića“, a svojim sviranjem ih je oplemenio fra Frano Bosnić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Dan posvećenog života, poziv na Konferenciju za tisak i Euharistijsko slavlje

Poštovane/i!
U povodu Dana posvećenog života, pozivamo Vas na KONFERENCIJU ZA TISAK koja će se održati u subotu1. veljače 2020. godine u 10.00 sati, u sjedištu HRK u Zagrebu, Slavoljuba Bulvana 4.

Škola za novakinje (ljetni semestar 2019./20.)

Semestar započinje 5. veljače, a završava 30. travnja 2020.

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održat će se od 27. do 29. ožujka 2020. u Međugorju (Put Kovačici 14, hotel Lavanda). Teme susreta su: Odnos autoriteta i poslušnosti Vođenje kolokvija.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi