Vijesti - Proslava sv. Franje na Trsteniku u Splitu

 

Proslava sv. Franje na Trsteniku u Splitu

Proslava sv. Franje na Trsteniku u Splitu Autor: franjevci-split.hr
Objavljeno: 04. 10. 2016 - 21:45

Na blagdan serafskog oca sv. Franje 4. listopada 2016., splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku. U koncelebraciji je bilo jedanaest svećenika pod vodstvom provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana. Već tradicionalno na blagdan sv. Franje nadbiskup Barišić predvodi misno slavlje za bogoslove i odgojitelje splitske franjevačke provincije koji blagdan svoga utemeljitelja, dugi niz godina, slave zajedno s bogoslovima i odgojiteljima splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

U propovijedi je mons. Barišić govorio o pravim kršćanskim vrednotama, o teškim prilikama koje su obilježile doba sv. Franje te o suvremenim kušnjama i napastima kojima je izložen suvremen čovjek, a osobito onaj koji poput sv. Franje želi autentično slijediti Isusa Krista. U tom svjetlu mons. Barišić je bogoslove potaknuo na siromaštvo i poniznost koju je živio sveti Asižanin i koja jedina otvara prostor srca kako bi se u njemu nastanio Isus Krist. „Sv. Franjo nema velikih manifestacija i reklama, ali ima ono duboko što se događa u srcu i duši, ono što nas vodi k konačnom cilju, Bogu“, kazao je nadbiskup. Naglasio je da sve informacije i svo znanje o sv. Franji ne dovode do susreta s njime nego ostavljaju na distanci ako nema iskustva Riječi Božje. Tim putem možemo upoznati njega a i sami sebi postajemo jasniji, otkrivamo i svoj identitet. Nadbiskup je pozvao vjernike, a na poseban način bogoslove da poput sv. Franje za regulu svoga života uzmu Evanđelje. „Moramo priznati da imamo puno strahova od ove Ljubavi. Branimo se maskama, bjegovima i kompromisima. Evanđelje pomalo relativiziramo da bismo se snašli i jer nas je strah biti drukčiji, biti vjernik-vjernica, biti redovnik-redovnica u ovom mentalitetu. Od Evanđelja pravimo prilagođeni status, pravilnik koji može i biti i nebiti“, naglasio je mons. Barišić te dodao da onda živimo religiju a ne vjeru. Religija nas neće nikada osloboditi od ovih strahova, nego vjera, povjerenje i ljubav. Sv. Franjo je to spoznao pa je mogao u odnosima s ljudima biti slobodan. A vjera i sloboda izviru iz Evanđelja. Splitsko-makarski nadbiskup pozvao je nazočne da se nadahnjuju na tom bogatstvu i veličini osobnosti sv. Franje.

Zahvaljujući nadbiskupu, odgojiteljima i bogoslovima Centralnoga bogoslovnog sjemeništa, gvardijan samostana dr. fra Domagoj Runje istaknuo je da su ovakvi susreti bogoslova i odgojitelja, franjevačkih i dijecezanskih, lijepa tradicija jer će sutradan raditi zajedno na istoj njivi Gospodnjoj, s istim Božjim narodom. Nakon misnoga slavlja bogoslovi i odgojitelji nastavili su druženje. Franjevačkih bogoslova sada ima 19 u Splitu, 6 u Zagrebu i 3 u Rimu, njihov magistar je dr. fra Ivica Jurić, domagistar je fra Domagoj Volarević, a duhovnik je mr. fra Marko Babić.

Na Trsteniku, u crkvi Presvetog Otkupitelja, od 1. do 3. listopada 2016. održana je trodnevnica kao uvod u svetkovinu svetog oca Franje. Prvi dan trodnevnice s prigodnom propovjedi predslavio je,profesor u miru, fra Marko Babić. Drugi i treći dan trodnevnice predslavio je gvardijan samostana, „Oca fra Ante Antića“ na Trsteniku, profesor i prodekan za nastavu na KBF-u, fra Domagoj Runje. Drugog dana nakon svetog misnog slavlja prisutni su mogli slušati koncert na orguljama u izvedbi don Ivana Urlića. Trećeg i posljednjeg dana trodnevnice održan je, kako i u većini franjevačkih crkava, drevni obred preminuća svetog oca Franje. Kroz sva tri dana i na svetkovinubogoslužje su animirali bogoslovi klerikata „Oca fra Ante Antića“, a svojim sviranjem ih je oplemenio fra Frano Bosnić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi