Vijesti - Proslava Gospe Karmelske u Mariji Bistrici

 

Proslava Gospe Karmelske u Mariji Bistrici

Proslava Gospe Karmelske u Mariji Bistrici Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 23:42

U karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici svečanom misom proslavljena je 16. srpnja svetkovina Gospe Karmelske. Predvoditelj misnog slavlja bio je tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. Denis Barić, a koncelebrirali su rektor nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević, redoviti misnik u bistričkom Karmelu vlč. Antun Motočić te župnici okolnih mjesta Ivan Jakopović, Stjepan Halužan i Dragutin Gereci.

Pjesma i molitva krunice okupljenih štovatelja Gospe škapularske i karmelićanki prije misnog slavlja potakla je preč. Barića da na početku propovijedi uputi na ljepotu svjedočanstva kršćanske vjere koja zrači iz takvih pobožnosti. Istaknuo je važnost Marije kao zagovornice, pomoćnice i pratiteljice na putu svakog vjernika. „Taj put vodi na brdo Kalvariju, mjesto Kristova predanja za naše spasenje, kako je vidljivo iz evanđeoskog ulomka o Marijinu stajanju podno Križa, koje se čita na svetkovinu Gospe Karmelske", istaknuo je. „Biti kršćanin, biti vjernik znači nositi križ u svom životu", rekao je preč. Barić, upozorivši da je križ, „premda mu mi često želimo izmaći, sastavni dio nasljedovanja Isusa i da On od nas traži upravo da budemo izloženi čak po opasnost da izgubimo sve". Trebamo biti svjesni da smo slični Isusu kada trpimo razna protivljenja i etiketiranja u društvu zato što smo vjernici, istaknuo je propovjednik i usmjerio na Mariju „koja nam može biti uzor jer je osjetila težinu križa, ali nije odustajala. Pokazala je da sva njena nastojanja u hodu s križem i za križem nisu bila uzaludna već da imaju smisao i cilj te se nadala protiv svake nade". Dr. Barić iznio je jednu drugu dimenziju marijanske pobožnosti koju otkriva pogled na sliku Ivana, ljubljenog učenika, kojem Isus povjerava svoju Majku. „Budimo svjesni da nam ta slika podno križa doziva u pamet da smo mi odgovorni za Mariju. Ona nas treba da čuvamo u ovome svijetu, u ovom vremenu u kojem živimo, dostojanstvo žene, majčinstva, obitelji, života. Ona nas treba da budemo zaštitnici djece i malenih, svih onih koji su obespravljeni, koji su omalovažavani", rekao je propovjednik. 

Nakon misnog slavlja za sve koji su to željeli bio je upriličen obred oblačenja škapulara koji je vodio vlč. Gereci. 

Proslavi Gospe Karmelske prethodila je trodnevna priprava. Na svetkovinu Majke Božje Bistričke, 13. srpnja, svečanu misu slavili su mladomisnici karmelićani o. Ivan Pleše i o. Tiho Radan. U subotu 14. srpnja misu je slavio mladomisnik Zagrebačke nadbiskupije Matija Novački, a nedjeljnu misu 15. srpnja isusovac Antun Volenik.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi