Vijesti - Proslava Dana Salezijanske obitelji

 

Proslava Dana Salezijanske obitelji

Proslava Dana Salezijanske obitelji Autor: Anto Stojić
Objavljeno: 29. 10. 2016 - 22:18

Milosrdno lice Salezijanske obitelji

U zavjetnoj crkvi sv. Mati slobode u Zagrebu na Jarunu, oko 150 sudionika iz raznih salezijanskih zajednica i mjesnih središta, slavilo je, 29. listopada, Dan Salezijanske obitelji na temu „Milosrdno lice Salezijanske obitelji“.

Sudjelovale su glavne grane don Bosove obitelji: Salezijanci, don Boscovi duhovni sinovi (SDB), sestre salezijanke, Kćeri Marije Pomoćnice (KMP), Salezijanci suradnici (USS), Don Boscovi bivši učenici i učenice (DBBU), Udruženje štovatelja Marije Pomoćnice (ADMA), te Pokret salezijanske mladeži (PSM). Nakon srdačne dobrodošlice u atriju crkve na samom početku sve je sudionike pozdravio uime domaćina, don Ante Vasilj, ravnatelj salezijanske zajednice i župnik župe Duha Svetoga na Jarunu. Potom je gospođica Antonija Ledenko najavila uvod u temu koji je započeo kratkim i znakovitim kazališnim prizorom iz evanđeoskog odlomka o milosrdnom Samarijancu i don Boscova pisma upućena 10. listopada 1885. don Jakovu Costamagni, argentinskom provincijalu koji su izveli salezijanski kandidati iz Podsuseda. Tijekom samog uvoda uz prigodne tekstove iz bule pape Franje „Misericordiae vultus“ i pisma don Ángela Fernándesa Artimea, vrhovnog poglavara salezijanske Družbe, upućena Salezijanskoj obitelji zaredala su i svjedočanstva svih grana Salezijanske obitelji na temu susreta. Cilj uvodnog dijela bio je potaknuti rad u skupinama kako bi postojeća iskustva urodila novim idejama i stvorili nove mogućnosti zajedničkog djelovanja i suradnje na provincijalnoj i mjesnim razinama.

Među originalnim iskustvima našla se inicijativa u zajednici sestara KMP na Jarunu koje su animirale akciju sakupljanja novčanih sredstva da se siromašnim obiteljima plate zaostali računi i njihovim domaćinstvima vrati uskraćenu struju. Iskustvo salezijanaca suradnika u Rudešu zadivilo je prisutne svojim karitativnim pohodima Domu socijalne skrbi za djecu i maloljetnice u Bedekovčini. Iskustvo se nastavlja.

Salezijanci suradnici na Jaranu vode Osnovnu katoličku školu i odgajaju nove naraštaje kao poštene građane i dobre kršćane po uzoru na sv. Ivana Bosca, snagom njegove odgojne karizme. Bore se za novi prostor uzdajući se u Božju providnost i pomoć dobrih ljudi, sve to prateći abrahamovskom vjerom da će brojnim problemima pronaći prava rješenja.

Salezijanski bogoslovi zajedno s don Mihovilom Kurkutom i don Davidom Leskovarom izložili su se neuobičajenom riziku i nekoliko vikenda posjećivali kaznionicu u Turopolju  družeći se sa zatvorenicima, pravomoćno osuđenim maloljetnim i punoljetnim mladima od 14 do 23 godine ljudske i kršćanske vrijednosti riječju i primjerom, što je osobito do izražaja došlo u zajedničkim sportskim aktivnostima.

Osobitu pozornost plijenio je posjet salezijanaca don Damira Stojića, don Mihovila Kurkuta, salezijanskih bogoslova te nekoliko volontera iz salezijanske mladeži festivalu elektronske glazbe, popularnoj „Ultri“ na Poljudu. Svjedočanstva koja su kratkim i upečatljivim trenucima  ostavljala dubok trag u dušama mladih dok su dijelili vodu u bocama s natpisom „Dragocjen si u mojim očima“.

Salezijanci suradnici u župi na Kmanu, mogli su i ove godine istaknuti prokušano iskustvo odgojne inicijative i projekta Ljeto za mlade siromašnijih obitelji i obitelji s brojnom djecom.

Riječki su volonteri svjedočili svoju milosrdnu ljubav bolesnicima, beskućnicima, narkomanima, prognanicima, invalidima u tijelu, ali ljudima kako su rekli „vedra duha i pravim slavljenicima života, pred kojim bi se životi mnogih jakih u tijelu mogli postidjeti. Aktivni su bili i u Dječjem ljetu koje je u župnom dvorištu Marije Pomoćnice kršćana danima okupljalo više desetaka djece i mladih.

Ne malo zanimanje izazvao je projekt knežijanskog župnog Caritasa koji je u cijelosti zbrinuo izbjegličku obitelj iz Sirije na preporuku salezijanaca iz Beča kamo su greškom došli, pa stoga nisu mogli ostati. U akciji pripreme smještaja koji je ponudila velikodušna obitelj kao djelo milosrđa, svojim trudom pomogli su salezijanski kandidati iz Podsuseda.

U svjedočanstvima nisu oskudijevali ni drugi salezijanci suradnici, don Boscovi bivši učenici, i članovi Pokreta salezijanske mladeži iz odgojno-pastoralnih zajednica Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Žepča, te Slavonije i Baranje.

Nakon međusobnog bogaćenja brojnim inicijativama i očitovanju milosrdnog lica Salezijanske obitelji, sudionici su podijeljeni u desetak grupa nastavili produbljivati i još detaljnije svjedočiti pojedinačna, kao i zajednička iskustva na spomenutu temu. Vremena je bilo premalo da se čuje sve i svakoga, jer smo se, po programu, okupili u svetištu na sv. misi koju je predvodio provincijal don Pejo Orkić. U nadahnutoj je propovijedi, slijedeći evanđeoski lik bogatog mladića, ukazao na suvremenu potrebu mladih za duhovnim iskustvima kao i na poteškoće s kojima se u svojim iskrenim pokušajima susreću. Spomenuo je kako mlade danas zarobljavaju mnoge stvari, ali da baš takvima trebamo pomoći da otkriju milosrdno Božje lice u Isusu Kristu onako kako smo svjedočili dok smo se međusobno hrabrili budeći u njima još veću želju da traže Krista i da mu se suobličuju slijedeći svijetli lik prvog don Boscova nasljednika, don Ruu, čiji liturgijski spomendan se toga dana slavio. Svetu misu animirao je Mješoviti pjevački zbor župe Duha Svetoga pod vodstvom profesorice Maruše Bartolić.

Na kraju svete mise intervenirao je povjerenik za salezijance suradnike, don Petar Belina koji je prisutne izvijestio da je izabrano novo Pokrajinsko vijeće koje će slijedeće tri godine voditi Udruženje Salezijanca suradnika u sastavu: Vedran Kosalec, koordinator, Sanja Ilić, tajnica, Spomenka Miholić, rizničarka, Snježana Belina, savjetnica za formaciju, Antonija Ledenko, savjetnica za apostolat, i Luka Hudinčec, savjetnik za komunikaciju. Povjerenici salezijanaca i kćeri Marije Pomoćnice pri vijeću ostaju i dalje don Petar Belina i s. Maja Dolenec. Don Petar je dosadašnjem koordinatoru, g. Zlatku Štoreku, prigodnim darom zahvalio na iskrenom zalaganju i trudu kojima je u proteklom šestogodištu vodio i animirao Salezijance suradnike u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.  

Po završetku sv. Mise, sudionici susreta pristupili su stolu tjelesne okrijepe i spontanog druženja. U popodnevnim satima još jednom su se okupili u svetištu sv. Mati slobode na zahvalni molitveni završetak koji je animirao don Stjepan Bolkovac. Don Pejo je pročitao zaključke i poticajne odluke ovogodišnjeg susreta, zaželjevši da se pojedine grane Salezijanske obitelji još više međusobno povežu i u salezijanskom duhu, da budu djelotvorne u omladinskom apostolatu, i da se nesebično daju svima, osobito siromašnima, ugroženima i mladima na egzistencijalnim periferijama vjere i društva.  

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi