Vijesti - Pripreme za proslavu 950. obljetnice benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru

 

Pripreme za proslavu 950. obljetnice benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru

Objavljeno: 03. 03. 2014 - 21:01

U prosincu 2014. godine proslavit će se 950. obljetnica benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru. Taj najstariji ženski benediktinski samostan na hrvatskom tlu s kontinuitetom i tradicijom klauzurne redovničke zajednice od gotovo čitavog tisućljeća, dragocjena je baština s duhovnoga, povijesnog, kulturološkog i arhitektonskog aspekta. Trenutačno su u samostanu četiri redovnice koje su, na poticaj njihova nekadašnjeg duhovnika, preminulog prof. dr. fra Špire Marasovića, odlučile proslaviti taj jubilej. "Tolike su generacije redovnica stoljećima u ovom samostanu kroz žrtve i molitve širile slavu Božju. Bog zna za njihov trud, ali vrijedno je da i ljudi budu upoznati", rekla je madre Ivana Šeravić. 

Među brojnim kulturnim i molitvenim sadržajima organizirana je jednogodišnja duhovna priprava u obliku biblijsko-benediktinskih radionica naziva "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim…". Radionice se održavaju jednom mjesečno te, uz benediktinke, okupljaju i dvadesetak laika iz cijele Hrvatske. Biblijski dio predvodi dr. fra Domagoj Runje koji zajedno sa sudionicima čita i proučava biblijske tekstove koji u svom središtu imaju likove biblijskih žena. U benediktinskoj radionici, koju vode benediktinci iz samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu, sudionici se upoznaju s "alatima" duhovnog umijeća koje je sveti Benedikt predao u baštinu opisavši ih u svom Pravilu. U povodu obljetnice, priprema se i zbornik radova "Benediktinski samostan sv. Nikole u Trogiru: Duhovnost i kultura u okrilju Virgines Dei". Zbornik će biti predstavljen u Trogiru početkom prosinca 2014. godine. Središnje slavlje 950. obljetnice samostana bit će na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 2014. godine.

Samostan sv. Nikole najstariji je ženski benediktinski samostan u dalmatinskim gradovima utemeljen 1064. godine uz ranosrednovjekovnu crkvicu Sv. Dujma kod Vrata Gospodnjih izvan južnih gradskih zidina Trogira. Osnivanje samostana vezano je za djelatnost biskupa Ivana Trogirskog, suvremenika splitskog nadbiskupa Lovre i kraljeva Petra Krešimira IV., Zvonimira i Kolomana, koji je zbog čuda za života i nakon smrti došao na glas svetosti. Kasnije se uz izvornog titulara sv. Dujma, koji je vezan za splitsku hagiografsku predaju, pridodaje i drugi titular sv. Nikola, svetac univerzalne crkve i zaštitnik pomoraca i putnika. Benediktinski samostan i njegova duhovna i kulturna baština su iznimno važni iz historiografskog gledišta, posebno za proučavanje crkvene povijesti i povijesti benediktinskog redovništva; molitve, psalmi i martirologij su vrijedno vrelo za proučavanje domaće i europske srednjovjekovne crkvene, hagiografske i glazbene baštine, a najstarija antologija hrvatske lirike iz druge polovice 15. st. "Vrtal" Petra Lucića pripadao je knjižnici ovog samostana. Samostan je od osnutka do danas jedan od najvažnijih crkvenih institucija u gradu te je preživio gašenje muškog benediktinskog samostana sv. Ivana Krstitelja i dva ženska samostana istog reda, sv. Petra u gradu i sv. Mihovila u Pasikama.

Osvrnuvši se na neprekidno trajanje od 11. st, dr. fra Domagoj Runje rekao je da samostan šalje važnu poruku ne samo Trogiru već i cijelom svijetu. "Samostan nikada nije bio prazan. Bilo je teških razdoblja u kojem je u samostanu bila samo jedna redovnica, no unatoč svim nedaćama samostan živi do danas i nadamo se još dugo. Poruka koju obljetnica ovog samostana šalje je poruka koju žene šalju svijetu, a to je poruka života". (ika)

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Nove “Vijesti”
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi