Vijesti - Priopćenje sa susreta članova HBK i HKVRPP

Priopćenje sa susreta članova HBK i HKVRPP

Autor: Tiskovni ured HBK
Objavljeno: 19. 06. 2017 - 00:20

Redoviti godišnji susret biskupa, članova Hrvatske biskupske konferencije, s redovničkim poglavarima, članovima Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, održan je u ponedjeljak 19. lipnja u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Sve nazočne na početku susreta pozdravio je predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, podsjetivši ih na važnija događanja u Crkvi u Hrvatskoj od posljednjeg susreta i na promjene koje su se dogodile s obzirom na članove, bilo u episkopatu, bilo među redovničkim poglavarima.

Predsjednik HKVRPP fra Jure Šarčević zahvalio je na pozdravima i izrazio svoju radost zbog susreta i što u bratskom zajedništvu mogu zajednički promišljati o važnim temama „za bolju suradnju i uspješnije apostolsko pastoralno djelovanje sviju nas na dobrobit naroda Božjega koji nam je povjeren". Obavijestio je biskupe da će se sljedeća plenarna skupština HKVRPP, koja je prošle godine proslavila svoj zlatni jubilej – 50 godina postojanja, održati zajedno sa sestrinskom konferencijom iz Bosne i Hercegovine u Zagrebu, 18. i 19. listopada ove godine. Jedno od pitanja kojemu će se posvetiti posebna pozornost bit će: „Što učiniti da se zaustavi proces iseljavanja vjernika iz BiH i Hrvatske"?

U radnom dijelu susreta prof. dr. Nikola Stanković, DI, predstavio je nazočnima dokument Kongregacije za nauk vjere Iuvenescit Ecclesia, koji govori o odnosu između hijerarhijskih i karizmatskih darova za život i poslanje Crkve.

Istoga dana u poslijepodnevnim satima održano je izvanredno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije.

U utorak 20. lipnja održan je susret članova Stalnog vijeća HBK i poglavarica, članica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Nakon uvodnog pozdrava predsjednika HBK i s. Miroslave Bradice, potpredsjednice HKVRPP, prof. s. Valerija Kovač predstavila je nazočnima dokument Kongregacije za nauk vjere Iuvenescit Ecclesia.

Uz diskusiju o nekim naglascima iz dokumenta, članovi Stalnog vijeća HBK i poglavarice razmijenili su mišljenja i o aktualnim izazovima u življenju karizmi redovničkih zajednica.

Poveznice:
Povratak na sve vijesti

Najave događanja

XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi