Vijesti - Predstavljena monografija „100 godina sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj”

 

Predstavljena monografija „100 godina sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj”

Predstavljena monografija „100 godina sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj” Autor: ika/laudato
Objavljeno: 06. 09. 2017 - 22:21

Monografija „100 godina sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj" u nakladi „Karmelskih izdanja" predstavljena je u srijedu 6. rujna u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

Sisački biskup Vlado Košić, autor pogovora monografiji, prisjetio se kako je karmelićanke BSI upoznao u jesen 1995. godine kad je u Zagreb došao na službu asistenta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu te su ga redovnice primile na stan u svećeničkoj kući na Vrhovcu gdje je proveo više od tri godine, do nove, biskupske službe početkom 1999. Biskup Košić istaknuo je kako je u ovoj monografiji posebno aktualno i zanimljivo, ali i svjedočki vrijedno poglavlje posvećeno bl. Alojziju Stepincu, njegovom spašavanju Židova u Drugom svjetskom ratu, te pisma koja je blaženik pisao tadašnjoj provincijalnoj glavarici s. Tereziji Jadro. „U tome se odražava njegova velika briga za dobro djece i duhovnost sestara kojima se preporučuje u molitve u vremenu progona Crkve i prolaska kroz vlastito mučeništvo". Nadalje je upozorio kako također za povijest ostaju svijetle stranice koje su redovnice ispisale svojom brigom za izbjeglice i prognanike tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.), koje su zabilježene u ovoj monografiji. Bio je to predan karitativni rad, ustvrdio je biskup. Osim ovog vrijednog povijesnog pregleda dolaska i širenja Družbe u našem hrvatskom narodu, monografija daje i iscrpan uvid u djelovanje sestara. Taj rad se uglavnom usredotočio, kako je i u skladu s karizmom Utemeljiteljice, na rad s djecom - u dječjim vrtićima i dječjim domovima, a ponegdje su se sestre posvetile i zbrinjavanju starijih i nemoćnih, rekao je mons. Košić. Biskup se osvrnuo i na djelovanje sestara u misijama, gdje se također najviše brinu za djecu, ali pomažu i siromašnima, uče djevojke kućanskim poslovima, „i što je najvažnije – svjedoče svoju vjeru i ljubav prema Isusu Kristu". 

Zapravo ova je monografija upravo to: sabrano svjedočanstvo o ljubavi Karmelićanki BSI hrvatske provincije prema malenima, siromašnima i potrebitim bližnjima, i kroz to prema Kristu Gospodinu, zaključio je biskup Košić. 

Glavni urednik „Karmelskih izdanja" i jedan od recenzenata monografije prof. dr. Jure Zečević pohvalio je ovo velebno izdanje koje „na čak 448 stranica donosi nepregledni broj informacija, dokumentarnih fotografija, statističkih i tabličnih pregleda, fusnota i bibliografskih podataka. Riječju i slikom zahvaćene su sve relevantne sfere sestarskog života i djelovanja tijekom dugog stogodišnjeg perioda. To što je sav materijal ne samo na hrvatskom nego i na engleskom jeziku, kvalificira monografiju za distribuciju kako po hrvatskim tako i po svim bibliotekama, knjižnicama i knjižarama cijeloga svijeta te omogućuje njenu čitljivost i uporabljivost i izvan hrvatskog govornog područja". Dr. Zečević je istaknuo kako će ova monografija i nakon slavlja ovogodišnje obljetnice, ostati kao trajni spomen i svjedočanstvo o stogodišnjem postojanju i djelovanju karmelićanki BSI na hrvatskim prostorima i šire. 

Glavni urednik lista „MI" Mate Krajina dao je osvrt na knjigu, ali i na sestarsko djelovanje. Istaknuo je da je u monografiji predstavljen pozamašni broj impresivnih duhovnih veličina „čije bi životne primjere valjalo jače osvijetliti i proučiti". „Kroz fino tkanje statistike i kronike protkane su kao zlatne niti svjedočanstva i misli nama bliskih blaženika: bl. Marije Terezije od sv. Josipa i bl. Alojzija Stepinca. Redaju se činjenice, datumi, brojevi, konkretna djela i imena – to je golem doprinos duhovnoj riznici tzv. Svete Hrvatske. Jasno je iz napisanog: jedna osoba može ustrajati, ali kad to učini veća, redovnička zajednica – e to nije više samo jednadžba s više nepoznanica, nego je viša sila – Božji blagoslov!". Nadalje je istaknuo da kroz dokumente i podatke ova monografija pozicionira karmelićanke BSI u Crkvi u Hrvata te cjelokupnom hrvatskom korpusu. Iznesene činjenice, riječi i podaci su impozantni. Čvrsta je to mramorna struktura koja je ostala nakon mnogih (ne)vremena i narodnih kriza. Na trenutke činjenice se promeću u film s elementima trilera. Stotine činjenica toliko su izazovne da pred njima pozoran čitatelj može samo sagnuti glavu, smrznuti se od zahvalnosti i pogledati u Nebo, rekao je, poručivši da treba pozornost usmjeriti prema bl. Mariji Tereziji od sv. Josipa i ubrzati njezinu kanonizaciju. Klica apostolata koju je zasadila bujno je procvala, što knjiga konkretno i kroz brojke to potvrđuje, rekao je. Krajina je istaknuo kako apostolat Karmela BSI ni nakon stotinu godina nije petrificiran, okamenjen. „Štoviše, on širi svoja krila i na tzv. laike. Kad je nešto u temelju zdravo i nakon stoljeća širi svoje grane. Organizirani laikat ovdje je plodonosno započeo, kako spominje monografija, prije 35 godina preko Zajednice mladih 'MI' i Ansambla MI – tamburica. A danas uz Karmel BSI uspješno djeluje i zajednica karmelskih laika", rekao je Krajina. 

Iznoseći svojevrsnu „deklaraciju" o Karmelićankama BSI, podsjetio je, kako su one „temeljito njegujući svoju karizmu brige o najslabijima, kroz stotinu godina djelovanja u Hrvatskoj liječile rane tri rata: Prvog i Drugog svjetskog rata, te Domovinskog rata". Spašavale su tijekom strašnog Drugog svjetskog rata živote hrvatske sirotinje, kozaračke djece i progonjenih Židova. Djelovanje karmelićanki BSI usko je vezano i za bl. Alojzija Stepinca. U najtežim okolnostima stale su uz svog nadbiskupa, papu i Crkvu, poštujući Stepinčevu želju 'da narod hrvatski bude narod Božji, odan Kristu i Crkvi sagrađenoj na pećini Petrovoj'. U korespondenciji između zatočenog nadbiskupa i karmelićanki – u pitanjima i odgovorima - vidimo da su svjesno podržale duhovnu povelju istinske i istinite hrvatske budućnosti, rekao je Krajina. 

Zahvalni govor provincijalna poglavarica s. M. Kristina Pišković započela je riječima blažene utemeljiteljice Marije Terezije od sv. Josipa iz 1917. godine: "Nemam riječi kojima bih opisala koliko bih željela kuću u Zagrebu, željela bih sama odletjeti tamo i potražiti kandidatice". 

„Vjerujem da i danas u zajedništvu svetih bl. Marija Terezija dolazi hitro u letu svakoj svojoj duhovnoj kćeri, i zahvaljuje joj što je posvetila svoj život djelu koje je opisano i fotografijom prikazano u ovoj monografiji koju danas predstavljamo. Dolazi naša bl. Marija Terezija svojim zagovorom i pomoći i svima vama poštovani biskupe, svećenici, vjernici laici, mladi, prijatelji i dobročinitelji Družbe, koji ste s nama hodili i hodite ovozemaljskim putovima. Ne sumnjam da je njezina želja doći i do srca svih koji su darovali svoje vrijeme, talente, znanje, napor i rad u nastanak monografije", rekla je s. Piškorić te izrekla zahvalu svima koji su pridonijeli u pripremi i izdavanju monografije. Zahvalila je i nazočnima koji su povezani sa sestrama molitvom, te su podrškom u skromnosti i tišini srca pratili nastanak ove monografije i život redovničke zajednice. 

Autorica monografije s. Marija Zovkić, rekla je „zavirila sam u prošlost Družbe kroz pisane materijale, ali i one ispričane od naših starijih sestara koje su mi prenijele svoja sjećanja, ali i nekih pokojnih sestara. Ta zapamćena tradicija svjedoči kako su sestre bile nositeljice prvih početaka u Hrvatskoj i što su sve činile ili podnosile vršeći karizmu Družbe u hrvatskim povijesnim i crkvenim prilikama. Zadivljujuće je njihovo oduševljenje i ljubav za zajednicu po kojima i danas živi djelo započeta pred sto godina". 

Zahvalila je sestrama i zajednicama u samostanima, koje su na raspolaganje stavile kronike i sačuvane fotografije. Upozorila je na činjenicu kako su u ovoj monografiji prema zapisanim stranicama samostanskih kronika do sada neobjavljeni izvori prvi puta obznanjeni hrvatskoj javnosti. 

Posebnu zahvalu s. Zovkić izrekla je mons. dr. Jurju Batelji koji ju je posebno uputio na važnost pisama bl. Alojzija Stepinca majci Tereziji Jadro tijekom Drugoga svjetskog rata i njegova zatočeništva u Krašiću, te na blaženikovu suradnju u zbrinjavanju progonjene židovske i druge djece. Zahvalila je i dr. Ružici Brčić na promisli koncepta monografije, te pomaganju u organizaciji građe, kao i mr. Mladenu Baraću koji je pomogao pri ugradnji općih povijesnih podataka i interpretaciji događanja koja su usmjeravala socijalnu djelatnost i apostolat sestara. Zahvalila je i Tomislavu Ćosiću na pomoći pri računalnoj obradi fotografija i tekstova te svome bratu prof. emeritusu Mati Zovkiću na poboljšanju teološke preciznosti teksta. 

Predstavljanju monografije nazočila je i 91-godišnja Ruth Dajč koju je kao djevojčicu nadbiskup Stepinac spasio tako što ju je poslao u dom sestara. Ona se kratko prisjetila tih dana te zahvalila sestrama na svemu što su učinile za nju, a i za drugu djecu. 

U glazbenom dijelu nastupio je ansambl „MI" Tamburica i mješoviti zbor pod ravnanjem prof. Renate Ivoš – Krajina koji su izveli himnu stogodišnjeg jubileja Karmelićanski BSI, te druge skladbe posvećene blaženoj Utemeljiteljici. 

Program je vodio don Anton Šuljić koji je pročitao i odlomak iz predgovora monografije zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. 

Predstavljanju su uz brojne karmelićanke pristigle iz svih hrvatskih samostana, ali i s Islanda i Nigerije, nazočili i njihovi prijatelji i podupiratelji, župnici župa u kojima sestre djeluju, te visoki gosti među kojima je bio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi