Vijesti - Predstavljena knjiga s. Ankice Klepić „Oslobađanje od okova krivnje i srama“

 

Predstavljena knjiga s. Ankice Klepić „Oslobađanje od okova krivnje i srama“

Predstavljena knjiga s. Ankice Klepić „Oslobađanje od okova krivnje i srama“ Autor: m.b.
Objavljeno: 05. 02. 2019 - 23:05

U organizaciji sestara Klanjateljica Krvi Kristove u utorak 5. veljače u dvorani Tribina Grada Zagreba održano je predstavljanje knjige Ane s. Ankice Klepić, mr. sc. dipl. teolog „Oslobađanje od okova krivnje i srama“.

Prva predstavljačica dr. Maristela Šakić, spec. psihijatar je u osvrtu na knjigu naglasila, kako autorica opisuje svoj dvogodišnji odnos kroz terapijske susrete s klijenticom Lori koja je doživjela duboku traumu u primarnoj obitelji u vidu incesta, fizičkog nasilja i psihičkog maltretiranja. „Lori je primarne figure, a to su očevi i majke doživljavala opasnima i životno ugrožavajućima, a to je najveća tragedija koju čovjek može doživjeti. U svoj 40. godini u spoznaju vlastite praznine i nemogućnosti življenja života susreće psihoterapeutkinju koja dolazi iz potpuno druge kulturološke, obiteljske i jezične sfere“, rekla je, te dodala kako je kroz zajednički hod se stvarala jedinstvena obostrana kreacija i reparacija. Šakić je posebno istaknula moralno-teološki pristup kroz slobodu, savjest, religioznost, utjecaja molitve i poticajne duhovne privrženosti u osobi Isusa Krista su zapravo povezujući elementi jedinstvene lječitbene cjeline. „Lori se više ne skriva od sebe i od drugih i od Boga, nego kroz spoznaju Božje ljubavi njezina razbijena glinena posuda biva ponovno načinjena od spoznaje koja se zove sadašnjost. Konačno je Lori nakon dugog puta prihvatila važnost sadašnjeg trenutka. Otpustila prošlost i dala nadu budućnosti.“

Na kraju je istaknula, kako ova knjiga može svakom čitatelju koji u sebi nosi doživljaj traume, odnosno sjenu srama i krivnje biti ohrabrujuća i poticajna premosnica za početak novih životnih otkucaja u izgradnji vlastite slobode.

Stana Odak Krasić, mag. nov. je istaknula kako je knjiga prilika upoznati Lori i njene tužne i teške priče, ali i upoznavanje autorice, „nekog s druge strane oceana“. No, najvažnije „upoznat ćete sebe“ rekla je uvodno Odak Krasić, te kratko analizirala sam naslov knjige.

Odgovarajući na pitanje „zašto je knjiga namijenjena svakome“, rekla je „vjerojatno se većina vas neće prepoznati u traumi kroz koju je prolazila Lori, ali ćete se prepoznati u sitnim i malim ruganjima koje ste doživjeti, a ona ih je doživljavala stalno“. Odak Krasić je istaknula kako autorica otkriva rješenje. „Ono za čim tragamo cijelo vrijeme je u nama samima, a to je i glavni razlog zašto knjiga može biti namijenjena svima. Knjiga će vam možda dati smjernicu gdje unutar sebe možete tražiti.“

Autorica knjige s. Ankica Klepić govoreći o sadržaju knjige istaknula je, kako je on pripada moralno-teološkom i psihologijskom području jer „klijenticu Lori jednako su opterećivale moralne dvojbe, krivnja, nesređen i poremećen život i njezine emocije. Ključnu ulogu u moralnom životu nema sloboda vlastitog izbora, nego temeljno opredjeljenje za dobro iz kojeg proizlaze svi naši čini kao znakovi, simptomi da smo se uistinu odučili za Dobro. Isus u onima koji se otvaraju za njegovo svjetlo daje moć pobijediti tamu, moć da postanu djeca Božja. Isus svojim ozdravljenjem vraća potpuno zdravlje: duhovno, duševno i tjelesno. Dakle, u Isusovom smislu vjerovati znači: vjerovati u sebe, vjerovati u druge, vjerovati u posve Drugoga, za nas vjernike Boga, znači biti otvoren za nemoguće. Smisao svakog Isusovog izlječenja jest podići čovjeka, osposobiti ga da nosi svoj teret i poslati ga u susret s drugima da primljenim darom dariva druge.“ Na kraju je autorica izrekla i poruku knjige „Ne boj se! Voli i prihvati sebe i kreni u nepoznato i nemoj se bojati otkriti što u tebi živi“.

U zaključnoj riječi, regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove s. Ana Marija Antolović naglasila je, kako je ovo predstavljanje bilo posebno, kao i knjiga. „Kad ulazimo u tuđe živote onda ulazimo na prstima, jer moramo poštivati intimu i sveti prostor svake osobe koji Bog poštuje u nama i mi moramo poštivati u drugome. Takvu sam atmosferu doživjela večeras“.

U glazbenom dijelu sudjelovali su članovi zbora mladih Madonna Nives iz Kutine, a program je vodila Maja Kukić.

Inače, autorica knjige Ana s. Ankice Klepić diplomirala je teologija na KBF-u u Zagrebu, gdje je i magistrirala na Katedri moralne teologije na temu „Moralno-psihološke dileme zlostavljane žene“. Također je završila psihoterapijske edukacije na Kliničkoj psihologiji Millersvile University, PA. Bavi se savjetodavnim radom s klijentima, individualno i grupno. Duhovno-psihološki je terapeut i voditeljica bibliodrame. Radila je na više projekata, te je stručna suradnica Zaklade Marija De Mattias.

Knjigu „Oslobođenje od okova krivnje i srama. Terapijski prikaz u radi s Lori“ objavio je Izdavački centar  Zajedništvo Klanjateljica Krvi Kristove 2019. godine.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi