Vijesti - Predstavljena knjiga fra Bernardina Škunce “Svetost kao pjesma”

 

Predstavljena knjiga fra Bernardina Škunce “Svetost kao pjesma”

Predstavljena knjiga fra Bernardina Škunce “Svetost kao pjesma” Autor: ika
Objavljeno: 12. 09. 2020 - 10:38

Nova knjiga fra Bernardina Škunce, Svetost kao pjesma. Čudesan životni put sluge Božjega fra Ivana Perana, predstavljena je 12. rujna na franjevačkom otočiću Košljunu kod Punta na Krku u prigodi 100. obljetnice rođenja i 17. obljetnica smrti sluge Božjega fra Ivana Perana.

 

Knjiga je objavljena u suizdanju Kršćanske sadašnjosti i Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri – Zadar, a riječ je o životopisu sluge Božjega, fra Ivana Perana.

„U knjizi je predstavljena cjelovita slika fra Ivanova životnog puta, od ređenja, mlade mise, sredine iz koje je potekao i prilika u to vrijeme, preko školovanja, služenja vojnoga roka, osude, robije, do njegova predana življenja u redovničkom i svećeničkom pozivu. U knjizi ćete moći pročitati koliko je bio karizmatičan, duhovan, razigran, raspjevan, poetičan, a nadasve – koliko je ljubio Krista“, kazala je na predstavljanju knjige Renata Jukić.

„Karizmatičnost, poetičnost, glazbena obilježenost i trajna duhovnost tog jednostavnog i jedinstvenog fratra iziskivala je – osim stručne metodologije rada – i duboku uživljenost s dušom dubokih duhovnih težnji i kreativnih sposobnosti. Iz takve pouke i uživljenosti satkan je i ovaj životopis”, piše u knjizi fra Bernardin Škunca koji zbog zdravstvenoga stanja nije mogao prisustvovati promociji na Košljunu. Fra Škunca prenio je, međutim, svoje zahvale suradnicima tijekom pisanja knjige: dr. Milku Brkoviću, povjesničaru, za početne sinteze društvenih i političkih prilika u vremenu fra Ivanova djetinjstva i kasnije, te dr. Josipu Deliću, biskupskom delegatu u Postupku, čiji su mu stručni savjeti bili od velike pomoći, kao i fratrima Provincije.

O fra Ivanu Peranu objavljeno je dosad nekoliko manjih knjiga, osvrta, brošura s pojedinostima njegova života, kao i monografija njegova glazbenog opusa te prozni, poetski i notni zapisi, no cjeloviti životopis ovoga franjevca (osim Vita autentica, kritičkoga životopisa prevedenoga na talijanski u svrhu Postupka za proglašenje blaženim i svetim) sabran je u ovoj knjizi, ističu iz Kršćanske sadašnjosti.

Euharistijsko slavlje uz predstavljanje knjige predvodio je fra Andrija Bilokapić – provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, kojoj je pripadao i sluga Božji fra Ivan Peran. Fra Bilokapić molio je i na grobu sluge Božjega fra Ivana Perana koji se nalazi iza oltara samostanske crkve Navještenja Marijina.

Više o knjizi može se pročitati na stranicama Kršćanske sadašnjosti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020. OTKAZANO

Dubrovnik, 19. 9. 2020. OTKAZANO

Zagreb, 25-26. 9. 2020. OTKAZANO

Rijeka, 26. rujna 2020. OTKAZANO

Đakovo, 26. rujna 2020. OTKAZANO

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi