Vijesti - Predstavljen album „Hrvatske korizmene popijevke“

 

Predstavljen album „Hrvatske korizmene popijevke“

Predstavljen album „Hrvatske korizmene popijevke“ Autor: ika/mb
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 10:10

Album „Hrvatske korizmene popijevke“ s 18 skladbi koji su zajedničkom suradnjom ostvarili Zbor „Pelikan“ sestara Klanjateljica Krvi Kristove i Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je u ponedjeljak, 20. ožujka u dvorani Tribine grada Zagreba.

Uvodno je voditeljica programa mr. sc. Tanja Popec naglasila, kako „ovakve glazbene uradke rijetko imamo priliku čuti, osim u liturgiji. Primjerice, mnoge božićne pjesme su komercijalizirane, ali korizmene i uskrsne pošteđene su te zamke i uistinu sačuvane su u otajstvenosti muke, smrti i uskrsnuća. Zato se mogu razumjeti dubokom istinskom vjerom“.

Pozdravljajući okupljene regionalna poglavarica Družbe Klanjateljice Krvi Kristove s. Ana Marija Antolović, zahvalila je upravi KBF-a koja je dala pristanak za suradnju između zbora „Pelikan“ i Mješovitog zbora Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“.

U zadnjim desetljećima prvo oktet, a onda zbor „Pelikan“ snimio je četiri nosača zvuka. Dva su pjesme koje slave otajstvo Krvi Kristove i štuju utemeljiteljicu sv. Mariju De Mattias, jedan nosač zvuka donosi marijanske pjesme, a jedan adventske. Sanjale smo i željele smo snimiti korizmene pjesme koje su nama posebno bliske i drage, jer je u njima opjevano otajstvo iz koje izvire karizma nas, Klanjateljica Krvi Kristove. Bogu hvala da je došao i taj dan, rekla je s. Antolović. U ovoj prigodi izrekla je zahvalu najzaslužnijima za ostvarenje ovog projekta idejnoj začetnici i producentici nosača zvuka doc. mr. art. s. Domagoji Ljubičić, voditeljici Mješovitog zbora Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ prof. Danijeli Župančić, orguljašu mag. art. Milanu Hibšeru, te glazbenom snimatelju i producentu Toniju Eteroviću. Zahvalu je izrekla i rektoru zagrebačke katedrale preč. Josipu Kuhtiću za otvorenost i gostoprimstvo jer je sve snimano u zagrebačkoj prvostolnici. Obračajući se posebno mladim pjevačicama i pjevačima, studentima KBF-a rekla je „hvala vam što ste pomogli nama sestrama da se ostvari naš san, a vama čestitam na zauzetom radu i želim puno uspjeha u studiranju i promicanju lijepe crkvene glazbe“.

Okupljenima se obratio i novi dekan KBF-a prof. dr. sc. fra Mario Cifrak, OFM, te izrazio radost ove suradnje koja je rezultirala nosačem zvuka.

Sigurno se često pitamo, osobito u ovo korizmeno vrijeme „zašto je Isus morao umrijeti“. Na to se može dvostruko odgovoriti, teološki i povijesno-politički. No, vjernički duh je svoj odgovor pretočio u stihove, ali i u glazbu, i to već dvije tisuće godina prati sve nas, osobito u ovo sveto vrijeme kad i sami želimo dati odgovor na postavljeno pitanje, rekao je dekan Cifrak.

Stručni osvrt na sam album izrekao je redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu prof. art. dr. sc. Davorin Kempf.

Riječ je o jednom lijepom i hvalevrijednom glazbenom, religijskom i kulturnom projektu, rekao je, te pojasnio kako se radi o obradama skladbi koje su uglavnom realizirali Franjo Dugan, Mate Lešćan, Miroslav Martinjak, Vinko Žganec, Šime Marović, Miho Demović i dr. Obrade se baziraju i u duhu su crkvenog pučkog pjevanja. Porijeklo napjeva je različito. Tu su gregorijanski napjevi, potom napjevi iz zbirke Cithara octochorda iz 18. st., a postoje i narodni napjevi. Otuda je proizašla jednostavnost harmonijske, melodijske (polifone) i ritmičke strukture, jasnoća i preglednost glazbenih oblika. Radi se o obradama za zbor i orgulje, a ponekad uz solističke dijelove, rekao je prof. Kempf. Također je pojasnio, kako skladbe redovito počinju kratkim orguljskim uvodom, a i završavaju svojevrsnim postludijem. Te uvodne i zaključne dijelove u većini slučajeva je nadopisao nedavno preminuli akademik Anđelko Klobučar.

Prof. Kempf je pohvalio interpretacije na visokom nivou za što su zaslužne dirigentice doc. mr. art. s. Domagoja Ljubičić i prof. Danijela Župančić. Istaknuo je, kako su one vodile računa „o primjerenom, ne prebrzom tempu, razgovijetnoj dikciji neophodnoj za razumijevanje sadržaja teksta, prirodnom i muzikalnom protoku glazbe u jednom luku od početka do kraja, što je napose važno u skladbama čiji se oblik zasniva na smjenjivanju kontrastnih zbor-solo dijelova. Orguljsku pratnju znalački je realizirao mag. art. Milan Hibšer vodeći računa o jasnoj artikulaciji, primjerenoj registraciji i dinamičkom odnosu između vokalnog i instrumentalnog dijela“. Dodao je i važnost i kvalitetnog tonskog zapisa Tonija Eterovića.

Objavljivanje ovog nosača zvuka s odabranim hrvatskim korizmenim popjevkama zasigurno će doprinijeti popularizaciji hrvatske sakralne glazbe, i omogućiti mnogim pojedincima i obiteljima da provedu korizmeno vrijeme u sadržajnom i inspirativnom duhovno-glazbenom ozračju, rekao je na kraju prof. Kempf, te još jednom čestitao svim sudionicima ovog projekta.

Tijekom predstavljanja zborovi su izveli više skladbi pod ravnanjem prof. Danijele Župančić i doc. mr. art. s. Domagoje Ljubičić uz orguljsku pratnju mag. art. Milana Hibšera.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi