Vijesti - Predavanje u Metkoviću o hrvatskim misionarima

 

Predavanje u Metkoviću o hrvatskim misionarima

Predavanje u Metkoviću o hrvatskim misionarima Objavljeno: 18. 07. 2018 - 23:34

a dan odlaska metkovskog misionara o. Ante Gabrića u zemlju svojih čežnja, u Indiju, prije 80 godina u srijedu 18. srpnja, a u povodu 30. obljetnice njegove smrti, kao i smrti fra Alekse Benigara, u Gradskoj knjižnici u Metkoviću održano je predavanje o dvojici hrvatskih misionara, koji su umrli na glasu svetosti u razmaku od 10 dana - o. Gabrić 20. listopada u Bengaliji, a fra Aleksa Benigar 1. studenoga u Rimu 1988. godine.

Predstavljena je i knjiga Metkovke prof. Matije Maše Vekić „Put svetosti fra Alekse Benigara" o kojoj je govorila književnica Ružica Martinović Vlahović, dr. med, i autorica knjige. 

O. Aleksa Benigar, po krštenju Franjo, rođen je u Zagrebu 1893., s 14 godina stupa u franjevački red, bio je misionar u Kini, odakle je protjeran 1954., te do smrti živio u Rimu. 

Kao i o. Gabrić, čijega se odlaska u Indiju još dobro prisjeća Mašina majka, tada devetogodišnja djevojčica Jurka Bebić, napose oproštaja s djecom i igrokaza o svetom Tarziciju, malom mučeniku Euharistije, kojega su priredile metkovske redovnice i povele u procesiji po dvoje da ga isprate do rive, i fra Aleksa je samo nekoliko puta posjetio svoj rodni Zagreb, prvi put, kada je 1956. posjetio blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću, i poslije njegove smrti kada je skupljao dokumente o njegovu životu i mučeništvu. Njegov otac Ivan, vrlo ugledna i značajna osoba, bio je zagrebački srednjoškolski profesor, koji je predavao matematiku, a njegovi učenici bili su i Antun Gustav Matoš, Miroslav Krleža i blaženi Alojzije Stepinac. 

Fra Aleksa objavio je više teološko-duhovnih knjiga za svoje studente, buduće domaće kineske svećenike i poslije u Rimu. Duhovne vježbe držao je franjevačkim svećenicima studentima iz cijeloga svijeta, kao i redovnicama raznih družbi. Godine 1974.u Rimu izdao je knjigu na hrvatskom jeziku o kardinalu Stepincu kojoj do danas nema premca. Knjiga „Alojzije Stepinac - hrvatski kardinal" objavljena je i u Zagrebu u proširenom izdanju 1993. 

Postupak za proglašenje blaženim o. Alekse započeo je 1995. a 2008. završen je prvi dio postupka i poslan Kongregaciji za kauze svetih u Vatikanu. Godine 2007. njegovi zemni ostaci su s Mirogoja preneseni u kriptu franjevačke crkve na Kaptolu. 

I o. Ante i fra Aleksa željeli su biti misionari i mučenici, mada ne krvni, mučenici su svakako svojom željom i svojim trpljenjem, svojim životom. Čak su i prosili za različite potrebe - o. Ante za svoje bijednike u Indiji, a fra Aleksa dok je još bio u gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu Zagrebu, kad je njegova, tad mlada Provincija svetih Ćirila i Metoda zapala u dugove. 

I o. Ante Gabrić i o. Aleksa izuzetno su cijenili misu, klanjanje pred Presvetim Sakramentom i ispovijedanje, a djetinjom ljubavlju voljeli su Blaženu Djevicu Mariju i molili krunicu. Kada su o. Gabriću 1954. javili da mu je umrla majka, zaplakao je i zapitao: „Može li majka umrijeti?"

Program je glazbenom uljepšao mandolinski sastav župe svetog Nikole biskupa iz Metkovića, a prije početka programa riječima dobrodošlice sve nazočne pozdravila je ravnateljica knjižnice Vesna Vidović.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi